19 Temmuz 2024 14:39

“Öldürme yasasının uygulanmasına izin vermeyeceğiz”

Sokak hayvanlarını ilgilendiren yasaya ilişkin yapılan açıklamalarda, “Bütün maddeleri komisyondan geçip mecliste onaylansa dahi bu yasanın sokaklarda uygulanmasına izin vermeyeceğiz" denildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

AKP tarafından sokak hayvanlarının öldürülmesini öngören “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin ilk 3 maddesi 17 Temmuz’da gerçekleştirilen Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Yaşanan tartışmalar ve gerginliklerden dolayı komisyon toplantısı 22 Temmuz pazartesi gününe ertelendi.

Türkiye genelinde birçok kentte nöbet eylemleri ve basın açıklamaları yasaya karşı tepkiler sürüyor. İzmir, Mersin ve Ankara'da yapılan açıklamalarda, “Bütün maddeleri komisyondan geçip mecliste onaylansa dahi bu yasanın sokaklarda uygulanmasına izin vermeyeceğiz" denildi.

İZMİR

İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları'nın Mecliste görüşülmeye başlanan Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifine karşı başlattığı yaşam nöbetinin 6’ncısı gerçekleştirildi. 

Alsancak ÖSYM önünde her akşam gerçekleştirilen eylemde, "Kanlı yasayı meclisten çek", "Hayvanlar dışarı katiller içeri", "Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat" sloganları atıldı.

"KİRİŞÇİ USULSÜZLÜK YAPTI" 

İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları adına yapılan basın açıklamasında, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kanun teklifinin ilk üç maddesinin AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilmesine, Komisyon toplantısına katılıp bilimsel veriler sunacak olan avukatların, sivil toplum kuruluşları, hayvan hakkı savunucularının komisyona alınmayarak darp edilmesine tepki gösterildi.

Komisyon Başkanı AKP'li Vahit Kirişçi'nin toplantıyı adil yönetmediği ve usulsüzlük yaptığının belirtildiği açıklamada, ortaya çıkan sorunların sorumlusunun 20 yıldır Hayvanları Koruma Kanununu uygulamayıp kısırlaştırma, aşılatma için toplanan ödeneklerden beş kuruş para harcamayıp bunları cebine indiren ve kanunu çiğneyen AKP iktidarının olduğu vurgulandı.

“RANT HIRSLARI İÇİN KÖPEKLERİN HEDEF GÖSTERİLMESİNİ KABUL ETMİYORUZ”

İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları adına açıklamayı okuyan Gizem Tarhan, "Bu asa tasarısı ile açıktır ki, AKP iktidarının tek amacı; üzerinden hiçbir çıkar sağlayamayacağı aksine onlar için ekstra bütçe ve sorumluluk bindiren köpekler üzerinden barınak rantı devşirmek. Yasa tasarısında talimatları verilen bakım evlerine sağlanacak ücret ile Türkiye'deki tüm köpekler kısırlaştırılabilir. Rant hırsları için köpeklerin hedef gösterilmesini kabul etmiyoruz" dedi.

Her belediyenin günde 11 köpek kısırlaştırması halinde Türkiye'de yaşayan tüm köpeklerin bir yıl içinde kısırlaştırılabileceğine dikkat çeken Tarhan, "Bedeli ne olursa olsun bu kanun teklifinin bütün maddeleri komisyondan geçip mecliste onaylansa dahi bu yasanın sokaklarda uygulanmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Tarhan, Mecliste pazartesi günü tekrar görüşülecek kanun teklifi için tüm milletvekillerine orada bulunma ve muhalefet etme çağrısı yaptı. "Bizler nasıl 6 gündür burada yaşam nöbetine aralıksız devam ediyorsak aynı şekilde bu yasa tasarısı geri çekilene kadar sokaklardan, meydanlardan geri çekilmeyeceğiz" dedi. 

"AKP KENDİ SORUMLULUĞUNU GİZLEYİP HALKI KUTUPLAŞTIRIYOR" 

Açıklamaya Emek Partisi adına katılan Emine Uyar yaptığı konuşmada, AKP iktidarının her meselede olduğu gibi bu sorunda da halkı kutuplaştırma siyaseti izlediğini dile getirerek, “Yaşanan tüm olumsuzlukların sorumlusu üzerine düşeni yapmayan AKP iktidarıdır” dedi.

Meclis'in bugünkü yapısıyla, hayvanların, kadınların, çocukların, işçilerin, doğanın yararına hiçbir yasanın çıkmadığına, çıkmayacağına dikkat çeken Uyar, "Tüm haklarımız ve taleplerimiz için, sokaktaki can dostlarımız için birlikte, örgütlü bir mücadele yürüteceğiz" diye konuştu.

Eylemde, Pir Sultan Abdal ve Alevi Bektaşi Federasyonu'nun mesajı da okundu. Mesajda, "Meclise AKP tarafından getirilen Hayvan Hakları Yasası yaşamı değil yaşamı sonlandırmayı kutsayan yanıyla kabul edilemez. Sokak hayvanlarının da evcil hayvanlar gibi yaşam hakkı 5199 sayılı yasayla güvence altına alınmışken bu haklarının ellerinden alınmasını ve yaşamlarını sahiplendirilmesine bağlı bırakılmasını kabul etmiyoruz" ifadelerine yer verildi.

 Eylemde, İzmir Barosu, AFALİNA Hayvan Hakları Topluluğu, Direnişin Renkleri ve İzmir Vegan Platformu adına da birer konuşma yapıldı. (İzmir/EVRENSEL)


MERSİN

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) Mersin İl Temsilcisi Ayhan Demir, sokak hayvanlarına yönelik ‘katliam’ yasa teklifi kabul edilirse ‘açlık grevine’ başlayacaklarını belirti.

“HAYVAN SEVMEYENLER HAYVANLARI ÖLDÜRMEK İSTİYOR”

5199 sayılı kanunun etkin bir şekilde uygulanmadığını ifade eden Demir, ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimlerin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmediğini söyledi. Demir, “5199 sayılı kanunda da belirtilen ‘Aşılat, kısırlaştır ve yerine bırak’ yöntemi uygulanmıyor. Belediyeler yeteri kadar kısırlaştırma yapmıyor, rehabilitasyon merkezi açmıyor. Şimdide ‘öldürmeyen belediyelere ceza keseceğiz’ deniliyor. Öncesinde alınmayan önlemler, yerine getirilmeyen sorumluluklar yüzünden popülasyon artıyor. İlgili bakanlık ve belediyeler görevini yapsa, 2 yılda sorunlar çözülür. Sorun çözmek istenmiyor, hayvan sevmeyenler hayvanları öldürmek istiyor” diye konuştu.

“BU KATLİAMA HERKESİN DUR DEMESİ GEREKİYOR”

Sokak hayvanlarına yönelik yasa teklifinin ilgili komisyondan geçerek Meclise gelmesi halinde 6-7 hayvanseverle birlikte açlık grevine başlayacaklarını ve bu konuda kararlı olduklarını belirten Demir, “Bu katliama karşı herkesin dur demesi gerekiyor. Bizleri de atsınlar ormanlara, otoban yollarına ve dağlık alanlara; bizi de öldürsünler. Umuyoruz ki cumhurbaşkanı sesimizi duyacak, hayvanların çığlığını duyacak ve geri adım atılacaktır. Öyle olmasa da yasa meclise gelirse, görüşmelere başlandığı an açlık grevine başlayacağız” dedi. (Mersin/EVRENSEL)


ANKARA

Ankara'da yaşam hakkı savunucuları, AKP’nin Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapmayı planladığı değişikliklere karşı Kuğulu Park'ta nöbet tutarak protestolarını sürdürüyor. Meclis Parkı'nda başlayan nöbetlerini, polis müdahalesi sonrasında Kuğulu Park'a taşıyan grup, Yaşam Nöbeti'nin 5'inci gününde hem iktidara hem de vatandaşlara çağrıda bulundu. 

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi ve vatandaşlardan oluşan grubun eylemi yasa tasarısı geri çekilene kadar devam edecek. Veteriner Hekim Elif Türker, yasa tasarısının gerçekten uzak olduğunu vurgulayarak, doğruları sokakta anlatacaklarını belirtti.

Türker, şunları söyledi: “Çözüm bilimsel olarak ortada ve net fakat onların amacı çözüm değil, kana susamış bir şekilde yasayı alel acele geçirmeye çalışıyorlar. Buna da izin vermeyeceğiz. Bütün hak savunucularını, veteriner hekimleri, hayvan severleri, diğer meslek örgütlerini direnmeye davet ediyoruz. Çünkü halk böyle bir katliam yasasını kabul etmeyecektir, etmiyor. Onların istediği gibi algı yönetimine izi vermeyeceğiz. Halk burada, sokakta ses çıkartmaya devam edecek."

İnsan Hakları Derneği Ankara Şube yöneticisi Neylan Solmaz Saçılık, eylemlerine yasa tasarısının görüşüleceği güne kadar devam edeceklerini belirtti. (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Dicle Üniversitesi Hastanesinde yemek boykotu: Sorumlular cezalandırılsın

SONRAKİ HABER

Avukat Çiftçi'nin serbest bırakılması istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa