19 Temmuz 2024 14:54

Avukat Çiftçi'nin serbest bırakılması istendi

Adana’da Avukat Şüheda Ronahi Çiftçi’nin tutuklanmasını protesto eden hukukçular, meslektaşlarının derhal serbest bırakılmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığının "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklanan ve tutukluluk itirazı üzerine tahliye edilen Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Antalya Şube yöneticisi Avukat Şüheda Ronahi Çiftçi, daha önce sorgulanmamış gibi yeniden sorgulanarak tutuklandı. İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Adana’da yaptığı açıklama ile CMK’ya göre itiraz yolu kapalı olmasına rağmen tutuklanan Çiftçi'nin serbest bırakılmasını talep etti.

Basın açıklamasını ÇHD Adana Şube Başkanı Baran Taygun Metin okudu. Çiftçi’nin varsayımlara dayalı bir soruşturma sonucu tutuklandığını ve ardından gizlilik kararı olan dosya ile ilgili yapılan haberlerle Çiftçi’nin, ailesinin ve insan hakları savunucularının hedef gösterildiğini dile getiren Metin, mesleki faaliyetleri suç gibi gösterilmeye çalışılan Çiftçi’nin serbest bırakılmasını ve soruşturmadaki gizliliğin sonlandırılmasını istedi.

“MESLEKİ FAALİYETLERİ NEDENİ İLE TUTUKLANDI”

ÇHD ve İHD’de yönetici, ÖHD üyesi ve Antalya Barosu İnsan Hakları Merkezi aktif üyesi olan insan hakları savunucusu Avukat Şüheda Ronahi Çiftçi, 8 Kasım 2023’te insan hakları savunucusu olarak yaptığı bir görüşme nedeni ile 20 Şubat günü örgüt üyeliği suçlamasıyla gözaltına alındı ve 23 Şubat günü tutuklandı. Çiftçi’nin bütün bu kurumlar adına hapishanelerdeki hak ihlallerinin tespiti ve raporlanması için çalışma yürütmekte olan bir hak savunucusu olduğunu vurgulayan Baran Taygun Metin, dolayısıyla Çiftçi’nin uzak illerde yaşayan mahpus aileleri ve avukatların ulaştığı avukatlar arasında olduğunu dile getirdi. Şüheda Ronahi Çiftçi’nin 8 Kasım 2023’te bu kapsamda yaptığı bir hapishane ziyaretinden sonra hapishanede yaşanan bir olayla ilgili soruşturmaya dahil edildiğini dile getiren Metin, 3,5 aylık bir gizli soruşturmaya dayanılarak, bütünüyle olasılık ve varsayımlar üzerine tutuklandığına ve halen dosyada kısıtlama olduğuna dikkat çekti.

AVUKATLARIN GÖREMEDİĞİ DOSYAYI HABER YAPANLAR ÇİTÇİ’Yİ HEDEF GÖSTERDİ

Avukatlarının hala kısıtlılık kararı nedeniyle inceleyemediği dosya içeriğindeki bilgi ve belgeleri çarpıtan hükümete yakın medya kuruluşlarının 11 Mart’ta yalan ve iftiraya dayalı haberler servis ettiğini idle getiren Metin, “Manipülatif haberler nedeniyle meslektaşımız ile birlikte ailesi de zarar görmüştür. Devam eden günlerde aynı odaklarca İHD ve ÇHD’yi de hedef gösteren haberler yapılmıştır” dedi. Soruşturmanın gizliliğini ve Şüheda Ronahi Çiftçi’nin kişilik haklarını zedelediği için haberlere yapılan erişim engeli başvurularının “Basın özgürlüğü” denilerek reddedildiğini dile getiren Metin, hak örgütlerinin diğer yönetici ve üyelerinin herhangi bir şekilde zarar görmesi durumunda, bunun sorumlularının bu haberleri yapanlar ve yaptıranlar olacağını dile getirdi.

TARİHE GEÇECEK HUKUKSUZLUK

İtirazın nihai karar merci olan Antalya 3. Asliye Ceza Mahkemesinin tahliye talebini kabul etmesine ve itiraz yolu kapalı olmasına rağmen daha önce örneği olmayan bir hukuk tanımazlıkla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Metin, “Soruşturma savcısı tahliye kararına itiraz etti. Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesi savcının itirazını kabul ederek, meslektaşımızla ilgili tutuklamaya dönük yakalama kararı çıkararak, tarihe geçecek bir hukuksuzluğa imza attı. Meslektaşımız 29. 06.2024 günü kolluk tarafından tekrar evinden gözaltına alındı, 30.06.2024 günü yapılan ibretlik bir sorgu sonrası tekrar tutuklandı” dedi.

SERBEST BIRAKILSIN

Çiftçi’nin 8 Kasım tarihinde gerçekleşmiş bir olayla ilgili olarak gözaltına alınması ve tutuklanması, aylarca mahkeme önüne çıkarılmamasının yeterince büyük bir hak ihlali olduğunu dile getiren Metin, “Daha önce örneği görülmemiş bir şekilde, tutuklulukla ilgili itiraz merciinin vermiş olduğu kesin kararın kaldırtılarak, meslektaşımızın tekrar tutuklanması, özgürlük ve güvenlik hakkının ve hukuki güvenlik ve belirlilik ilkesinin ihlalidir. Antalya C. Başsavcılığı gizliliği açıkça ihlal edilen ve delilleri çarpıtılarak ortalığa saçılan soruşturma dosyasında kısıtlama kararını acilen kaldırmalıdır. Dosya savunma avukatlarına açılmalı ve soruşturma, dosyayı kişiselleştirdiği açık olan ve görevini kötüye kullanan dosya savcısından alınmalıdır. Meslektaşımız hakkındaki iddianame derhal hazırlanmalı ve meslektaşımız Şüheda Ronahi Çiftçi serbest bırakılmalıdır” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

“Öldürme yasasının uygulanmasına izin vermeyeceğiz”

SONRAKİ HABER

Denizli Avdan davasında ÇED iptal kararı sevinçle karşılandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa