19 Temmuz 2024 14:43

Denizli Avdan davasında ÇED iptal kararı sevinçle karşılandı

Denizli'nin Tavas ilçesinde kömür ocağını işletme projesine karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına açılan davada ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edildi.

Fotoğraf: Hilmi Mıynat/Evrensel

Reklam

Hilmi MIYNAT
Denizli

Denizli’nin Tavas ilçesi Avdan mahallesinde Avdan Madencilik şirketinin kömür ocağını genişletme projesine karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına açılan davada ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edildi. Mahkemeden çıkan iptal kararını Avdanlılar sevinçle karşıladı.

Avdan Muhtarı İlhan Kulaç, “Karar bizi mutlu etti. Geç kalınmış bir karar ama çıkmış olmasına sevindik” dedi. Avdan Platformu Sözcüsü Mimar Mehmet Öztürk, verilen mücadelenin sonuç almasından duydukları mutluluğu dile getirirken, Büyük Menderes Çevre ve Ekoloji Derneği Başkanı Dt. Şenol Akyol, “Geç kalınmış doğru bir karar. Doğa tahrip edildi ancak bu gösteriyor ki mücadeleye erken başlamak gerekiyor. Karaismailler HES projesinin iptali bu açıdan önemli. Geç kalınmadan oradan da olumlu sonuç almak gerekiyor” dedi.

“TOPYEKÛN HAKLI MÜCADELENİN OLUMLU SONUCU MUTLU ETTİ”

Avdan Muhtarı İlhan Kulaç kararın mahallede ‘Kazanmışız’ sevinciyle karşılandığını belirterek, “Bu karar geç kalınmış bir karar bence. Hatice teyzenin şirketle olan davasında aldığı ceza da bir hukuksuzluk. O kararın da iptal edilmesi gerekiyor. Tarım alanlarının geri dönüşümü çok zor ama bundan sonraki uğraşımız o arazilerin geri dönüşümünün sağlanması. İnşallah bizim gibi davası sürenlerin de yüzü gülsün herkes mutlu yaşasın” diye konuştu.

Avdan Platformu Sözcüsü Mimar Mehmet Öztürk uzun süren bir mücadele sonucunda bu kararın alındığını ifade ederek, “Karar kesinlikle doğru adalet yerini bulmuş oldu. İnsanların yaşadığı mağduriyet var. Yüz yıllarca ekip biçtikleri toprak bu tür bir talandan kurtulmuş oldu” diye konuştu. İtiraz sürecine ilişkin Danıştay’a gitmesi durumunda da iptal kararının onanması yönünde umutlu olduklarını belirten Öztürk, “Köylülerin bilinçlenmesi davada yer alması ve sahip çıkması çok önemli. Bu davanın takipçisi olundu. Avukat arkadaşlarımız hukuki mücadele verdi. Topyekûn haklı bir mücadeleydi. Sonucun da olumlu olması bizleri tabi ki çok mutlu etti” ifadelerini kullandı.

“GEÇ KALINMIŞ DOĞRU KARAR!”

Davaya müdahil olan Büyük Menderes Çevre ve Ekoloji Derneğinin Başkanı Şenol Akyol da kentteki diğer talan ihtimallerine dikkat çekti. Dalaman Çayı üzerine planlanan HES Projesi ve Karaismailler Regülatörü’ne karşı uyarılarda bulunan Akyol, “Hem fiili hem hukuki mücadelemiz şimdilik başarıya ulaştı. Oradaki halkın mücadelesi daha önemli. Hatice teyzenin çok büyük katkısı var. Avdan’da olduğu gibi Karaismailler HES projesi de benzer tehlikeyi barındırıyor. 5 civarı köy tarım ve orman arazileriyle birlikte sular altında kalacak. Telafisi olmayan bir işlem yapıldı Avdan’da. Geç kalınmış bir karar. Önümüzdeki sürece dair geç kalmadan mücadele etmemiz gerektiğini öğretiyor bu durum. Acıpayam Karaismailler’de de geç kalmadan müdahil olmak istiyoruz. İş işten geçmeden” ifadelerini kullandı.

KAPASİTE ARTIŞINA YARGI ENGELİ!

Açık ocak kömür işletmeciliği kapasite artışı ile ilgili olarak verilen 11/01/2023 tarihli Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararının iptali için bakanlığa karşı açılan ve Avdan Madencilik ve Enerji şirketinin müdahil olduğu davanın duruşması Haziran 2024’te Denizli 1. İdare Mahkemesinde görüldü. Davada şirket ‘gerekli tedbirlerin alınacağı’ iddiasıyla davanın reddinin talep ederken, bilir kişi raporu ve beyanlar üzerine karara varan mahkeme heyeti, “planlanan kapasite artışının bölgedeki tarımı olumsuz yönde etkileyeceği” sonucuna vardı. Tebliğ tarihini izleyen 15 gün içinde Danıştay’a temyiz yolu açık olmak üzere dava konusu işlemin iptaline karar verildi.

Reklam