20 Temmuz 2024 12:35

Suruç Katliamında yaşamını yitirenler anıldı: Düşleri yarım kalmayacak

Suruç'ta yaşamını yitiren 33 sosyalist genç, katledildikleri Amara Kültür Merkezi bahçesinde anıldı. Anmada; "Yoldaşlarımızın düşleri yarım kalmadı, kalmayacak" denildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Urfa’nın Suruç ilçesinde, 20 Temmuz 2015 tarihinde IŞİD’in gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısında yaşamını yitiren 33 kişi anıldı.

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığı bilgilere göre, patlamanın yaşandığı Amara Kültür Merkezi bahçesinde gerçekleştirilen anmaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Urfa milletvekilleri Dilan Kunt Ayan, Ferit Şenyaşar, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Eş Başkanı Berfin Polat, Urfa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, Suruç Aileleri İnisiyatifi ile DEM Parti ilçe belediye eş başkanları katıldı.

Açıklama öncesi DEM Parti Suruç İlçe Örgütü önünden Amara Kültür Merkezine doğru yürüyüşe geçildi.

Ellerinde katledilen 33 kişinin fotoğrafını taşıyan kitle, yürüyüş boyunca “Suruç’u unutma, unutturma”,  “Şehid namirin”, “Suruç şehitleri ölümsüzdür”, “Gün gelecek, devran dönecek, katiller halka hesap verecek” ve “Suruç’un hesabı sorulacak” sloganları attı. Amara Kültür Merkezine varan kitle, katliamın gerçekleştiği yere katledilenlerin fotoğraflarını yerleştirdi. Burada yapılan açıklama, yaşamını yitirenlerin anısına gerçekleştirilen saygı duruşuyla başladı. Bahçede yaşamını yitiren 33 kişinin ismi haykırıldı.   

"DEVRİM UMUDUMUZ OLDU"

SGDF Eş Başkanı Berfin Polat, 9 yıl önce “O devrimi biz savunduk, şimdi yeniden inşa etmeliyiz” diyerek yola çıktıklarını söyledi. Polat, “Çünkü barbar çetelere karşı kazanılmış bir devrim vardı. Yoldaşlarımız Kobane’yi kanlarıyla suladılar. Devrim topraklarının karşısında IŞİD’i yetiştiren, halklarımızın başına getiren AKP’nin gerçekleştirdiği katliamla katledildik. Yoldaşlarımız düşleriyle birlikte katledilmek istendi. 9 yıldan sonra yeniden buradayız. Yanı başımızdaki devrimle, halklarla buluşmak, devrimi tüm topraklara yaymak, kadınlarla buluşturmak istiyorduk. Çünkü Rojava kadın devriminde, biz de kendi özgürlüğümüzü görüyorduk. Bu devrim umudumuz oldu. Kurdistan ve Türkiye halklarının birleşik mücadelesini büyütmek istedik. Bu düş yarım bırakılmak istendi. 9 yıl önce katliamı gerçekleştirmek isteyenler aramıza girdi. Devlet katliamı engellemedi. Bu katliam yalnızda IŞİD’in gerçekleştirdiği katliam değildir. Devlet ve IŞİD’in ortaklığında gerçekleştirilen katliamdır” dedi.

Kobane’yi dün gibi bugünde savunmaya devam edeceklerini sözlerine ekleyen Polat, “Çünkü bu bize hem Kobane şehitlerimize, hem de Suruç şehitlerimizden bir sorumluluktur. Suruç şehitlerimize sözümüzdür: Kobane düşmedi, düşmeyecek. Düşlerini yaşatmaya devam edeceğiz” vurgusunda bulundu.

"DÜŞLERİ YARIM KALMAYACAK"

ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran,  33 sosyalist gencin Kobane’ye ulaşmak, devrimin bir parçası olmak, çocuklarla, kadınlarla, direnenlerle buluşmak için yola çıktığını belirterek, şunları söyledi: “Bir düşle yola çıktılar. Bu düşü boğmak istediler. Ama yoldaşlarımız bedenleri parçalanmışken bile el ele tutuştular. Şehit düşerken bu değerlere ölümüne sahip çıkacaklarını ortaya koydular. Bu katliam ortak bir katliam. İzin vermeden kimse buraya giremezdi. Her şey didik didik aranıyor. Katliamcılar üzerlerine bombayı sarıp nasıl buraya girebiliyorlar? Amara’da başlatıp diğer kentlerde katliam serisiyle halkımızın eşit gelecek yaşam umudunu öldürmek istediler. Kobane serhıldanımızı engellemek istediler. Engelleyebildiler mi? Hayır. Hiçbir şeyi engelleyemezler. Halklarımızın eşitlik mücadelesi bitmedi, direnmeye devam ediyor. Sokakta gençlik ve halkımız direniyor. Asıl çöken bu faşist rejimdir. Çöktükleri için bize saldırıyor. Bu çöküşü halklar ve emekçiler olarak biz durduracağız. Onurlu bir gelecek kuracağız. Burada kanları akan yoldaşlarımızın düşleri yarım kalmadı, kalmayacak.”

Barış Anneleri adına konuşan Meyaser Korkmaz, başka bir katliamın, acının olmasını istemediklerini vurguladı. Katliamı şiddetle kınadığını belirten Korkmaz, “Barış, özgürlük istiyoruz. Artık yeter. Hepimizin üzerindeki bu zulüm kalksın” dedi.

AİLELER YARGILANIYOR

DEM Parti Milletvekili Dilan Kunt Ayan, 33 gencin “barbarca” katledildiğini söyledi. Suruç katliamının üzerini örtenlerin, “Barışa hayır, savaş hemen şimdi” diyenler olduğunu dile getiren Ayan, “Katliam dosyasının üstünü kapatmak isteyenlerin arkasında kim olduğunu çok iyi biliyoruz. IŞİD çetelerinin elini kolunu sallayarak, kültür merkezine gelerek nasıl katlettiğini gördük. Ama dünya devrimi de gördü. Katliam dosyasında katliamı yapanlar, onların arkasındaki güçler, savaşta ısrar edenler yargılanacağına hâlâ Suruç ailelerini yargılamaya çalışıyorlar. Bir kişi kalana kadar bu mücadelemizi devam ettireceğiz. Dönemin Başbakanı Davutoğlu utanmadan bu acılı aileler üzerinden siyaset yürütmeye devam ediyor. Aileler üzerinden siyaset yürütmesine izin vermeyeceğiz” ifadesinde bulundu.

Açıklama ardından katliamın gerçekleştiği yerlere karanfiller konuldu.

MEZARLIK ANMASINA ENGEL

Katliamda yaşamını yitiren Kasım Deprem ve Osman Çîçek Suruç'taki mezarları başında anılmak istendi. Polis, Suruç Asri Mezarlığı’nda gerçekleştirilmek istenen anmaya engel oldu. Bunun üzerine mezarlık önünde açıklama yapan kitle, “Hiçbir düş yarım kalmayacak” pankartı açarak, “Şehid namırın”, “Gün gelecek, devran dönecek, katiller halka hesap verecek” ve “Suruç’un hesabı sorulacak” sloganları attı.  

"İŞİD'ÇİLER İŞİD'ÇİLERİ AKLADI’

Ankara Gar katliamında kızını ve kardeşini kaybeden İzzettin Çevik, Kasım Deprem ve Osman Çiçek’in defnedilmesi sırasında, cenazeye katıldığını belirterek, “Ondan 70-80 gün sonra 10 Ekim’de bende 2 canımı kaybettim. Katliamı yapanlara yardımcı olan kişiler, bu sefer mahkemede karşımıza çıktı ve bu katliamları yapan kişileri, IŞİDR'i akladılar. IŞİD'in insanlığa karşı suç işlendiğini, mahkemeye kabul ettiremedik. IŞİD ve IŞİD'çiler, IŞİD'i akladılar. Lanet olsun” dedi. 

"33’LERİ ANMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

SGDF Eş Genel Başkanı Berfin Polat da polislerin anmaya engel olmasına tepki gösterdi. Polat, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Mezar başlarımızda bulunduğumuz için yargılanıyoruz, konuşmalar yaptığımız için tutuklanıyoruz. Şehitlerimizi andığımız için, mezar anmalarımıza saldırıyorlar. Türkiye ve Kurdistan’ın 4 bir noktasında her yerde Suruç şehitlerini anmak için sokakları kuşatacağız ve katiller yine karşımızda olacak. Tıpkı bugün burada oldukları gibi. Amara Kültür Merkezi’nde IŞİD çeteleri o gün aramıza girdi. Bu önlemlerin hiçbiri o gün alınmadı. Ama bugün şehitlerimizi anmak, mezar başlarında olmak istediğimiz için izin vermiyorlar. Kimseden izin istemiyoruz. 9 yıldır her yerde onların adını, düşlerini yaşattık. Bir adım dahi geri adım atmadık. ‘Katlederiz, bunlar biterler, sinerler’ dediler. Ama sinmedik de bitmedik de. Dün Kobanê’yi nasıl savunduysak, bugün yine savunuyoruz. Hangi düşle yola çıktıysak, o düşleri yine yaşatıyoruz. Ne polis barikatı, ne de devlet baskısı bize geri adım attırmayacak. Bizler 33’leri anmaya da, mezar başlarında olmaya da devam edeceğiz. Katliamın hesabını sormak için her bir sokağı kuşatacağız. Bunun hesabını sokaklarda soracağız.”

DEM Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar ise, 33 düş yolcusunun mücadelesini halkla birlikte sürdürmeye devam edeceklerinin altını çizdi. Katliamlarda ihmali olan hiçbir kamu görevlisinin yargılanmadığına dikkat çeken Şenyaşar, “Bu katliamları yapanlar yargı açısından cezalandırılmasa da, toplum vicdanında mahkum edilmiştir” dedi. 

Şenyaşar, sonuna kadar mücadeleyi sürdüreceklerinin sözünü verdi.

Konuşmaların ardından, mezarlık önüne temsili karanfil bırakıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Evrensel gazetesi WhatsApp kanalı yayına başladı

SONRAKİ HABER

İHD'den Suruç açıklaması: Gerçek tetikçiler hiçbir zaman ortaya çıkmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa