20 Temmuz 2024 12:54

İHD'den Suruç açıklaması: Gerçek tetikçiler hiçbir zaman ortaya çıkmadı

Suruç Katliamının yıl dönümünde açıklama yayımlayan İHD, katliamın arkasındaki bağlantıların ve azmettiricilerin hâlâ aydınlatılamadığına dikkat çekti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

20 Temmuz 2015'te Urfa'nın Suruç ilçesinde meydana gelen ve 33 gencin hayatını kaybettiği, 100'den fazla insanın da yaralandığı canlı bomba saldırısının 9. yıl dönümü, yine acı ve öfkeyle anıldı. Amara Kültür Merkezi'nde basın açıklaması yapan SGDF üyesi 300 sosyalist gence yönelik gerçekleştirilen saldırı, açıkça sivillere yönelik bir terör eylemi olarak kayıtlara geçmişti. İnsan Hakları Derneğinden (İHD) yapılan açıklamada katliamda yaşamını yitirenler anıldı.

Saldırıyı IŞİD'in gerçekleştirdiği bilinse de, saldırının arkasındaki derin bağlantılar ve azmettiricilerin hâlâ aydınlatılamadığına dikkat çeken İnsan Hakları Derneği, Türkiye'nin Suriye politikasının yanlışlığını her aşamada dile getirdiklerini ve bu politikaların Suruç saldırısıyla bağlantılı olduğunu belirtti. Açıklamada, katliamın ardından tek bir sanığın, Yakup Şahin'in 34 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığı, ancak saldırının planlayıcılarının ve gerçek tetikçilerin adalet önüne çıkarılamadığı vurgulandı.

Davada dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun dinlenmesi taleplerinin mahkeme tarafından sürekli reddedildiği ve bu durumun insan hakları savunucuları açısından davayı sonuçsuz bıraktığı ifade edildi. Mahkeme kararının acılı aileleri tatmin etmediği, Suruç'ta hayatını kaybeden gençlerin, Rojava'ya oyuncak götürmekten öte, insanlık için büyük bir tehlike arz eden yapıya karşı devrimci bir mücadeleyi selamlamak amacıyla orada bulundukları hatırlatıldı.

Katliamın 9. yılında, İnsan Hakları Derneği, Suruç'ta yaşamını yitiren gençlerin acısını bir kez daha paylaşarak, bu büyük kaybın unutulmayacağını belirtti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Suruç Katliamında yaşamını yitirenler anıldı: Düşleri yarım kalmayacak

SONRAKİ HABER

PTT çalışanı kadınlara zulüm: Sırtına yük, haklarından tasarruf

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa