20 Temmuz 2024 15:18
Son Güncellenme Tarihi: 20 Temmuz 2024 16:04

İşçi katili ihale zengini

Aydın Nazilli’de DSİ'nin içme suyu isale hattı kazı çalışması sırasında 3 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayetinin altından ihale zengini eski AKP Milletvekili Mallı’nın aile şirketi çıktı.

Mahmut Sami Mallı’nın fotoğrafı AKP Ankara İl Başkanlığı YouTube videosundan ekran görüntüsü alınmıştır, Fotoğraf: AA

Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

Aydın Nazilli’de DSİ'nin içme suyu isale hattı kazı çalışması sırasında meydana gelen göçükte 3 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayetinin altından ihale zengini eski AKP Milletvekili Mahmut Sami Mallı’nın aile şirketi çıktı.

Aydın'ın Nazilli ilçesinde 1,5 yıldır yapımı süren ve bir kez olsun denetlenmeyen, taşeronluğunu 25. dönem AKP Milletvekili Mahmut Sami Mallı’nın bir süre önce resmi ortaklıktan ayrıldığı aile şirketi, Soysal Mühendislik İnşaat AŞ’nin yaptığı 'Nazilli ve Çevresi Yerleşim Yerleri İçmesuyu Tesisleri İkmali 2'nci Kısım' inşaatında 3 işçi 15 Temmuz günü meydana gelen göçük sonucu hayatını kaybetti.

Uzmanlar, altyapı çalışmasının yapıldığı alanın çok tehlikeli statüde bir iş yeri olmasına rağmen bir kere bile denetlenmediğini vurguladı. 3 işçinin hayatını kaybettiği inşaat alanında, “Gerekli şevli çalışma ve iksa denilen göçüğü engelleyebilecek kalıp sistemleri kullanılsaydı bu iş cinayetleri meydana gelmeyecekti” denildi.

3 İŞÇİ ÖLDÜ 5 ŞÜPHELİDEN 4’Ü SERBEST BIRAKILDI

Olayla ilgili Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, şantiye şefi, saha sorumlusu, formen ve 2 kepçe operatörü olmak üzere gözaltına alınan 5 şüpheliden 4’ü serbest bırakıldı.

MİLYARLARCA LİRALIK İHALELER

DSİ 21. Bölge Müdürlüğü, içme suyu isale hattı kazı çalışması inşaatını ihalesini “Sistem 2023 Yapı”, “Sosyal Mühendislik” ve “Makrotel” adlı üç taşeron şirkete verdi. Geriye kalan 2 şirketin Sosyal Mühendislik İnşaat AŞ’nin konsorsiyumu olduğu görülüyor. Asıl firma olan Sosyal Mühendislik İnşaat A.Ş. milyonlarca liralık ihalelerle biliniyor. Öyle ki AKP eski milletvekili Mahmut Sami Mallı’nın aile şirketi 13 yılda toplam 1,3 milyar liranın üzerinde ihale kaptı.

İşte o ihalelerin bazıları:

  • Kamu İhale Bülteni verilerine göre; Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde “içme suyu isale hattı” yapımı için pazarlık usulüyle düzenlenen ihale 86 milyon 129 bin TL’ye Soysal Mühendislik Şirketi’ne verildi.
  • BOTAŞ’ın düzenlediği iki ayrı boru hattı ihalesini de toplam 183 milyon TL bedelle yine Soysal Mühendislik Şirketi aldı.
  • Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nin 6 Ocak 2020 tarihli verisine göre; Soysal Mühendislik İnşaat Anonim Şirketi’nin sermayesi 20 milyon TL olarak belirlendi.
  • Soysal Mühendislik Şirketi, son 10 yılda kamudan 36 ayrı ihale aldı. Bu 36 ihalenin toplam bedeli ise 1 milyar 305 milyon TL’yi buluyor.
  • Sosyal Mühendislik Şirketi, Kanal İstanbul çevresine kurulmak istenen dev konut projesinin ihalesini 1,2 milyar liraya aldı.
  • Şirketin eski Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek ile de sıkı ilişkileri var. Şirket sadece Gökçek döneminde belediyeden 120 milyon liranın üzerinde ihale aldı.
  • Şirket, Ankapark’ta “Otorobot Gösteri Binasını” yaklaşık 14 milyon TL’ye yaptı.

“DSİ, BELEDİYE VE BAKANLIK YETKİLİLERİ DE SORUMLUDUR”

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Arzu Erkan yaşanan iş cinayetine dair açıklama yayımladı. Taşeron şirketler ve özelleştirmelerin sonucu yaşanan felaketlerin sonunun gelmediğine dikkat çekilen açıklamada şirketlerin sebep oldukları felaketlerin hesabını da vermediği vurgulandı.

Erkan, Aydın Nazilli’de yaşanan olaydan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2 SGK müfettişi görevlendirildiğini söyleyerek, “Bakanlığın asıl görevi ölümlerden sonra müfettiş görevlendirmek değil ölümleri önlemek öncesinde denetleme yapmaktır. Yaklaşık 1,5 yıldır süren bu altyapı çalışması çok tehlikeli statüde bir işyeri olmasına rağmen bir kere bile denetlenmemiştir. İşçi sağlığı, iş güvenliği açısından, böyle halka açık olan şantiye ortamlarında, -daha önce altyapı çalışmaları sırasında çocukların bile öldüğü bilinirken- iş yeri sağlık ve güvenliğinin sağlanması sadece işyeri sahibi patrona bırakılamaz; ihaleyi yapan kurum DSİ, belediyeler ve ilgili bakanlık yetkilileri de sorumludur. Eski AKP Milletvekili Mahmut Sami Mallı'ya ait taşeron şirket meydana gelen olayda eğer gerekli şevli çalışma ve iksa denilen göçüğü engelleyebilecek kalıp sistemleri kullanılsaydı bu iş cinayetleri meydana gelmeyecekti. İnşaat firmalarıyla ülke genelinde birçok ihaleyi alan AKP'li vekil Mallı bu olaydan sonra koruma kalkanına alınamaz” dedi.

ÖZELLEŞTİRMENİN BEDELİNİ İŞÇİLER ÖDÜYOR

Özel sektör felaketlerinin bitmediğini söyleyen Erkan, “Enerji iş kolundaki son 10 yılda 400’ün üzerinde işçi hayatını kaybetti. İlk sırada gelen sebepler elektrik çarpması, yüksekten düşme, patlamalar ve yanma. İş cinayetlerinde ölen işçilerin çalıştıkları şirketlerin başında ise özelleştirilen dağıtım şirketleri ve enerji santralleri geliyor” diye konuştu.

Erkan, “Sermaye ve devlet, işçi sağlığı ve güvenliği alanında işçi katılımını, mevzuatlar ve üretim ilişkileri yardımıyla ‘bireysel katılım’ formunda örgütleyip, işçi temsilciliği gibi kolektif temsil araçlarını mümkün olduğunca sınırlandırdı. İş yerlerinde gerçek bir denetim ancak işçilerin kuracağı örgütlenmelerle mümkün olacaktır. İş cinayetlerinin tüm sorumluları kamu da dahil yargılanmalıdır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Müzisyen Umut Gündüz, memleketinde ilk konserini verecek

SONRAKİ HABER

Suruç’ta katledilenler anıldı: Mezarlarına karanfil ve oyuncak bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa