20 Temmuz 2024 17:14

Ağır hasta mahpusa hücre cezası verildi

Hasta mahpus Cengiz Sinan Halis Çelik’in “keyfi” uygulamalara maruz kaldığı, hücre cezası verilerek muhabbet kuşlarına el konulduğunu belirtildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

 İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Marmara 5 No’lu Kapalı Cezaevi’nde olan ve 1997’den beri cezaevinde olan ağır hasta mahpus Cengiz Sinan Halis Çelik’in maruz kaldığı hak ihlallerine dair, dernek binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Açıklamaya Çelik’in kardeşi Nesrin Çelik’de katıldı.

Ağır Hasta mahpus Çelik’in kardeşi Nesrin Çelik, kardeşinin bir dizi sağlık sorunu olduğunu ve tedavi edilmediğini belirtti.  Çelik, “Cezaevine girmeden önce kendisi gayet sağlıklı bir insandı. Cezaevine girdiğinden bu yana çeşitli sağlık sorunları yaşadı. Epilepsi, mide ülseri ve mesane kanseri gibi hastalıkları var. Tüm bunlara rağmen cezaevi revirine gittiği zaman ise revir doktoru ‘yine mi sen, ben sana bakmayacağım’ diyerek tedavi hakkını engelliyor” dedi.

“15 YERİNDEN YARALANDI”

Kardeşinin 15 Temmuz 2016 tarihinde Metris R Tipi Cezaevi’ne tedavi için götürüldüğü dönemde adli tutuklular tarafından delici aletle 15 yerinden yaralandığını belirten Çelik, “Yaralandığı için bacağına platin takıldı. İşkence ve sürgünler yaşadı. Kardeşim hasta ve cezaevinde kalamaz. İnfazının ertelenmesi talebinde bulunduk, fakat reddedildi” diye belirtti.

"KUŞLARINA EL KONULDU, HÜCRE CEZASI VERİLDİ"

Kardeşine yönelik “keyfi” uygulamalar olduğunu belirten Çelik, “Haziran ayında koğuşu basılarak ani bir aramaya tabi tutuluyor. Kantinden satın aldığı gazeteler ve muhabbet kuşlarına el koyuyorlar. Gardiyanlar çıkmak üzereyken Cengiz, kendilerine ‘Siz duvardan akan ve üst hücreden gelen lağım suların ve kötü kokuyu görmüyor musunuz’ diyor. Ardından 2 gün sonra Cengiz’e aramaya engel oldu gerekçesiyle 1 günlük hücre cezası verildi” diye belirtti.

“GÖREVLERİNİ KÖTÜYE KULLANIYORLAR”

Marmara cezaevinde hak ihlallerinin arttığın ve yaşanan sorunların çözüme kavuşturulmadığını belirten Çelik, “Cezaevi idaresi memurları keyfi ve adaletsizlik yapıyor. Yalan yanlış beyanlar ile görevlerini kötüye kullanıyorlar. Bu sebeplerden dolayı cezevlerinde sürekli ölümler yaşanıyor. Tutsakların yaşam hakları ellerinden alınıyor. Hastalıkları tedavi edilmiyor. Bizler artık cezaevlerinde keyfi uygulamalar ve hak ihlallerinin son verilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

DÜŞMAN HUKUKU

İHD Cezaevi Komisyonu üyesi Hatice Onaran, tüm Türkiye genelinde politik tutsakların ağır hak ihlalleri yaşadığını belirtti. Onaran, “Politik mahpuslar iktidar tarafından çifte standart ve düşman hukuku uygulanıyor. Tecrit, hücre cezaları tüm bunların yanında birde tutsaklara psikolojik işkence uygulanıyor. Bizler insan hakları savunucuları olarak cezaevlerinde yaşanan bu vahşetleri asla kabul etmeyeceğiz ve tüm bu uygulamaları teşhir edeceğiz” şeklinde konuştu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy Kaymakamlığından Suruç Katliamı anmasına yasak

SONRAKİ HABER

Fazla mesai, ek kâr: Patronların maliyeti düşüyor, kâra milyarlar ekleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa