20 Temmuz 2024 18:11

Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenler Kadıköy’de anıldı: “Kalplerimiz adalet için atsın”

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç Katliamı’nın 9. yılında, Kadıköy’de katliamda yaşamını yitirenleri anıyor. “Kalplerimiz adalet için atsın” pankartının açıldığı eylemde Suruç için adalet isteniyor.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç Katliamı’nın 9. yılında, İstanbul Kadıköy’de bulunan Halitağa Caddesi'nde basın açıklaması düzenleniyor. “Kalplarimiz adalet için atsın” pankartının açıldığı eylemde “Suruç için adalet “ dövizi ve katledilen 33 düş yolcusunun fotoğrafı açıldı

Çerkes bayrağı, LGBTİ bayrağı ve Suruç'ta yaşamını yitiren Koray Çapoğlu ile özdeşleşen Trabzonspor forması açılan anmada sık sık “Suruç’u unutma unutturma” “Suruç şehitleri ölümsüzdür” “Suruç’un hesabı sorulacak” sloganlarının atılıyor.

"SURUÇ’UN HESABI SORULACAK"

Anmada ilk sözü SDGF Eş Başkanı Müslüm Koyun aldı. Koyun, “Amara Kültür Merkezine gömülmek istenen 33 insan değil; fikirler, iddialar, Oraya gömülmek istenen Gezi, Gazi barikatlarıydı. Ama düşman başaramadı. Biz bitti demeden bitmez. Değil 9 yıl, dokuz asır da geçse Suruç’un hesabı sorulacak” dedi.

Kobanê kumpas dava tutsağı Alp Altınörs, Halitağa'daki oturuma mesaj yolladı. Altınörs, "Bu katliamla IŞİD sosyalistlerin üzerine salındı. 33’leri saygıyla anıyor anıları önünde saygıyla eğiliyorum” dedi. 

HDP'nin tutsak eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "33 ölümsüz canımız bugün de yol gösteriyor bizlere. Ailelerinin, yoldaşlarının; Kürt ve Türk halklarının, emeğin, özgürlüğün, gençliğin bağrında yolculuklarını sürdürüyorlar. Anılarını ve mücadelelerini en derinden ve bitmeyen bir özlemle selamlıyorum" dedi.

Suruç’ta oğlu Evrim Deniz Erol’u kaybeden ve şu anda cezaevinde olan Besra Erol, Halitağa Caddesindeki oturuma mesaj gönderdi. Anne Erol, "Evrim’im, 20 Temmuz olduğunda senin mezarına gelirdim. Mezarındaki çiçekleri sulardım. Ellerimi koyardım gözlerini örten toprağa. Saatlerce sana olan biteni anlatırdım. Nefesim açılırdı, eve gider üç gün yemek yemezdim. Sadece su içerdim. Senin kokunla doyardım. Karanlık güçler onu da bana çok gördüler. 57 yaşımda beni zindana attılar. Ama biz analar daha güçlü kuvvetli oluyoruz. Çünkü biz güçlü analarız. Başımız dik, vicdanımız rahat. Hiç yorulmayız, hiç bir zaman ölmeyiz. Kürt anaları çok dertli ve kederlidir. Ve ben de o analardan biriyim. Hiç bir zaman sizi unutmam. Siz ölümsüzsünüz. Her daim yüreğimde yaşıyorsunuz. Yolunuz yolumuzu aydınlatıyor" dedi.

DEM Parti Milletvekili Kezban Konukçu, "Minnetimiz bu coğrfayada bu topraklarda tüm ideolojik saldırılara, fiziki baskılara rağmen enternasyonalist mücadeleyi yükseltme cesaretindendir" dedi.

Suruç Aileleri İnisiyatifi adına açıklamayı Ezgi Gürbüz okudu. Gürbüz, “Bugün günlerden öfke, acı, özlem. Bugün günlerden onur, Bugün günlerden evlatlarının, anne-babalarının acılarını yüreğine gömen; Düş Yolcuları’mızın adlarını onurla anan ailelerimiz… Bu gün günlerden “ Onlar bizim misafirimizdi, biz ölseydik de onlara bir şey olmasaydı” diyen bir annenin haykırışı. Bu gün günlerden 20 Temmuz” dedi.

"HER BİRİ BAŞKA BİR DÜNYAYI ORAYA TAŞIYORDU"

Katlimada yaşamını yitirenlerin düşlerindeki dünyayı kurmak için mücadelenin her döneminde ön sıraya geçmiş ve düşleri için mücadele etmiş kişiler olduğunu vurgulayan Gürbüz; “Onları her yerde görebilirdiniz. Hakkâri’de kurulan gençlik köprüsünde alın terleri vardı. Kürecik’e kurulmak istenen ABD üssüne karşı yapılan yürüyüşün öncüsü oldular. Tuzla’da yapılan tersane grevlerindeydiler. Gezi direnişinde onurlarına sahip çıkmak için yine en öndelerdi. İşte bu yüzden; Temmuz sıcağında bir bayram sabahı yola düştüler, Onları Suruç’a götüren birlikte savunduk, birlikte inşa edeceğiz inancıydı. Yola düşenlerin her biri başka bir dünyayı oraya taşıyordu” dedi.

"ADALET MÜCADELESİNİ DAHA YUKARILARA TAŞIYALIM"

“Onlar olmadan yaşadığımız, düşlerinin ve umutlarının takipçisi olduğumuz tam 9 yıl” diyerek söze devam eden Gürbüz,  “Bu gün burada onların huzurunda bir kez daha söz veriyoruz. Düşlerini yarım bırakmayacağız. Aradan geçen 9 yılda onlar için yürüttüğümüz adalet mücadelesi bize güç verdi. Benken biz olduğumuz, onların yoldaşlarıyla çoğaldığımız 9 yıl. İsimlerini birer meşale gibi taşıyıp adalet mücadelesi yürütenleri gördükçe daha da onurlandık. Başta bu meydan olmak üzere mezar başlarında yaptığımız anmalarda, mahkeme salonlarında ve yaptığımız etkinliklerde bizi yalnız bırakmadılar. ‘Herkes için adalet’ diyerek başlattığımız adalet mücadelesinde tanıştığımız, birlikte daha büyük bir aile olduğumuz dostlarımız, bu gün bulundukları her yerde 33 düş yolcumuzu anıyorlar. Samsun’dan Hatay’a, İstanbul’dan Van’a kadar önce 33’lerin mezar başlarında buluşup daha sonra yaptıkları anma ve etkinlerde onların adlarını saydılar. Ülkenin değişik illerinde olsalar da yüreği burada bizimle birlikte atanları minnetle selamlıyoruz. Buradan; Uğradığı adaletsizlikler için mücadele veren bütün adalet mücadelesi yürütenlere bir kez daha sesleniyoruz. 9 yılda birlikte büyüttüğümüz bu adalet mücadelesini; daha yukarılara taşıyalım” dedi.

Gürbüz, adaletsizliğin olmadığı bir dünya için birlikte mücadele etme çağrısını yineleyerek; "Suruç için adalet, herkes için adalet” dedi. Gürbüz adalet mücadelesinin kararlılıkla süreceğini vurguladı. Anmada, Suruç'ta hayatını kaybedenlerin isimlerinin tek tek sayıldı "Yaşıyor" denildi.

ÇOK SAYIDA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI!

Halitağa'da gerçekleştirilen anma etkinliğinin ardından bir grup genç, Moda'da bir araya geldi. Polis, gençlerin gerçekleştirdiği eyleme müdahale etti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Kışladağ altın madeni davası için AİHM'den ihlal kararı: Yeniden yargılanacak

SONRAKİ HABER

Belediyelerde TİS kazanı kaynıyor: Yerel yönetimlerin ilk ciddi sınavı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa