20 Temmuz 2024 22:50

EMEP Dersim İl Başkanına şiddete karşı ortak tepki: Görevden alın

EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin'e yönelik şiddete EMEP ve Emek ve Demokrasi Platformu tepki gösterdi. Açıklamada şiddet uygulayan polisin görevden uzaklaştırılması talep edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Dersim İl Başkanı Ergin Tekin'in önceki gün polis müdahalesinde belinde iki kemikte kırık oluşması üzerine EMEP Dersim İl örgütü Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Emek ve Demokrasi Platformu temsilcileri, DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Dersim Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Suruç aileleri, 10 Ekim aileleri ve Barış anneleri de katıldı. Yapılan açıklamada şiddeti uygulayan polisin derhal görevden uzaklaştırılması gerektiği belirtildi.  

“MÜLKİ AMİR KENDİNİ ANAYASA'NIN ÜZERİNDE GÖRÜYOR”

Açıklamada konuşan EMEP MYK üyesi Orhan Kurul, basına yansıyan görüntülerden, Tekin'e şiddet uygulayan polisin zaten ‘birilerine şiddet uygulamaya’ gelmiş izlenimini oluştruduğunu söyleyerek, DEM Parti’nin yapmak istediği açıklamanın Anayasa'ya aykırı bir şekilde engellendiğini söyledi. Mülki amirin kendini Anayasa’nın üzerinde gördüğünü söyleyen Kurul "Uzun bir süredir ‘huzur şehri yaptık’ dedikleri kentimizde şehrin sahibi edalarıyla hareket edip, ‘şu yasak, bu yasak değil’ deyip duruyor. Şimdi buradan, kendini buranın sahipleri sananlara sesleniyoruz, biz ezelden beridir buradayız! Bu kentin her bir sokağında devrimcilerin izleri var. ‘Huzur şehri yarattık’ deyip, kendi hegemonyanızı kurmaya çalışıyorsunuz ama buna müsaade etmeyeceğiz! Demokratik haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz! Dişle, tırnakla kazanılmış bu hakların korunması, geliştirilmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

“CESARETİ VEREN ŞEY CEZASIZLIK PRATİĞİ”

Polise bu cesareti veren şeyin, kolluğun işlediği her suça karşı yargının geliştirdiği cezasızlık pratiği olduğunu söyleyen Kurul  "Bu cesaret, bir siyasi partinin kendini açıklama hürriyetine de engel olabiliyor,  bir insanın belini de kırabiliyor!" dedi.

“KÜRT SORUNUNDA ÇÖZÜM İSTEMEK CEZALANDIRILIYOR”

Bu yaşananların bir sonuç olduğunu söyleyen Kurul "İl başkanımıza karşı geliştirilen bu canice cezalandırmayla Kürt sorununda demokratik, barışçıl, eşitlikçi çözümü savunmanın cezalandırıldığını biliyoruz. Ancak, bir kez daha söylüyoruz Bunu savunmaktan vazgeçmeyeceğiz! Halkımızın; barış, eşitlik, demokrasi talebini büyütmenin bir parçası olmaktan geri durmayacağız!" diye ifade etti.

“DERHAL GÖREVİNDEN ALINMALIDIR”

Baskılara karşı birlikte mücadele etmek gerektiğini söyleyen Kurul şöyle devam etti: "Bir çağrı da Tunceli Valisine yapıyoruz! Dün il başkanımıza yapılan canice saldırı karşısında yapmanız gereken şey çok açık: Bu İşkenceci polis derhal görevinden alınmalıdır!"

“BARBARCA TEKMELENDİ”

Hukuki sürece ilişkin bilgilendirmelerde bulunan Tekin'in avukatı, önceki gün gerçekleşen basın açıklamasının, çevik kuvvet tarafından ablukaya alındığını ve EMEP il başkanının zaten hiçbir mukavemet göstermezken, herhangi bir kolluk görevlisine saldırıda bulunmazken üstelik başka bir protestocuya takılıp yere düşmüş bir vaziyette tamamen savunmasız bir haldeyken barbarca, canice ve alçakça sırtından tekmelenediğini ve kemiklerinin kırılmasına sebebiyet verildiğini söyledi.

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK”

Yolaşan,  Anadolu’da sırtından vurmanın ne anlama geldiğinin herkes tarafından bilindiğini söyleyerek "Hainlere, alçaklara, korkaklara özgü bir yöntem olduğunu da hepimiz biliyoruz.  Sırtından tekmelendi ve kemiğinin kırılmasına sebebiyet verilmiş oldu.  Kemik kırığı sebebiyle Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen bir soruşturma başlatılmış oldu.  Yaralama suçuna ilişkin.  Fakat kendisi şu an hareket edemez durumda olduğu için ifade verme işlemlerini birkaç gün erteledik. Diğer taraftan biz burada yalnızca kasten yaralamanın değil, hem kolluk personelinin hem de onun devlet memurları kanununa göre emri altında olduğu amirlerinin, tümünün sorumluluğunu da ifade ederek işkence ve kötü muamele suçundan ayrıca suç duyurusunda bulunduk. Elbette ki kemik kırığı sebebiyle yaralamaya sebebiyet vermiş olmasından dolayı ayrıca bu suçtan dolayı da suç duyurusunda bulunduk" diye konuştu.

“GEREKLİ CEZALANDIRMA KARARININ VERİLMESİNİ BEKLİYORUZ”

2020 yılında ve 2022 yılında kolluğun karıştığı iki olaya dair hatırlatma yapan Yolaşan iki olayda da kolluğun ceza almadığını belirtti. Cumhuriyet Başsavcılığına çağrı yapan Yolaşan  "Soruşturma başlatılmış kasten yaralamadan. Azami hızda Avrupa insan hakları Mahkemesi içtihatlarına uygun olarak, Türkiye Cumhuriyet Anayasası’nın güvence altına aldığı yaşam hakkına ve devletin buradaki pozitif ve negatif yükümlülüklerini, işkencede kötü muamele yasağının gereğinin yerine getirilmesini ve kamuoyunun adalet duygusunun tesis edilebilmesi için azami hızla tüm bu suçlardan soruşturma yapılmasını ve bu ilgili polis memurunun ve amirlerinin hakkında gerekli cezalandırma kararının verilmesini bekliyoruz.  Bu ülkenin vatandaşı adaleti kendisi aramak,  bulmak,  kendisi tesis etmek zorunda kalmasın. Hiçbirimiz bu durumla karşı karşıya kalmayalım. İlk günden Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunarak gereğinin yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.

“SAYIN VALİ BİZİM HUZURUMUZ YOK”

 Tunceli Valisi  Bülent Tekbıyıkoğlu‘na da çağrı yapan Yolaşan konuşmasını şöyle sürdürdü "Tunceli’nin huzur dolu bir kent olduğunu sık sık ifade ediyor kendisine buradan söylemek istiyoruz sayın vali bizim huzurumuz yok. Bizim huzurumuz dün burada il başkanımızın belini kıran bir polis memuru tarafından elimizden alındı ve cezasını çekmeden, açığa alınmadan, görevden el çektirilmeden de bulmayacağız. Gerekirse tüm sorumluların huzurunu kaçırmak için hukuk yollarıyla elimizden ne geliyorsa yapacağız. Siz bu ilin mülki amirisiniz. Görevinizi yerine getirin ve bu işkenceci polisin arkasında durmayın.  Cezasını çekmesi için ve tüm kolluk görevlilerine bunu yaparlarsa neyle karşılaşacaklarını görmeleri için"

“GEREKLİ ÖNLEMLER ALINSIN”

Dersim Baro Başkanı Fatma Kalsen Anayasa'da güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerin sıklıkla ihlal edildiğini söyleyerek "Bundan sonra buna benzer olayların gerçekleşmemesi için gerekli önlemleri alınmasını ve Anayasa'ya, Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin hükümlerine uyulmasını talep ediyoruz" dedi.  Kolluğun sıklıkla ölçüsüz ve orantısız ve bir müdahalede bulunduğunu ve bu müdahale sonrasında vatandaşların darbedildiğini ve ciddi şekilde yaralanadıklarını söyleyen Kalsen  "O olaylara ilişkin etkin bir soruşturma yürütülmediği için de kötü muamele yasağını ihlal eden kamu görevlileri ile ilgili etkin bir soruşturma yürütülmediği için maalesef dün yine benzer bir olayla karşılaştık" dedi.

“ETKİN BİR SORUŞTURMA YAPILMASINI TALEP EDİYORUZ”

EMEP İl Başkanı Tekin'in, yaşanan olayda vücut bütünlüğünün, kemik kırılması ile ciddi şekilde bozulduğuna dikkat çeken Kalsen şöyle devam etti: "Son olarak bundan sonra Dersim'de buna benzer olayların gelişmesi istemiyoruz, geçmiş yıllarda yaşadıklarımızı bundan sonra da yaşamak istemiyoruz. Buradan özellikle ilgili kolluk personeli hakkında etkili bir soruşturma yapılmasını, polis memurunun görevinden uzaklaştırılmasını bu noktada eğer amirlerince verilen bir emir söz konusuysa amirleri de dahil olmak üzere etkin bir şekilde soruşturulmasını idari tahkikatin yürütülerek akabinde gerekli yasal tedbirlerin ve cezaların uygulanmasını istiyoruz. Dolayısıyla biz buradan Dersim Barosu olarak sürecin takipçisi olacağımızı ve adli makamlardan da bu aşamada etkin bir soruşturma yürütmelerini talep ediyoruz"

“ŞİDDETTEN BESLENEN HÜKÜMETİN KENDİSİDİR”

Dün yapılmak istenen açıklamaya orantısız bir güç kullanıldığını söyleyen DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu "Dün biz savaş politikalarına ilişkin bu devletin politikalarnı eleştirecektik. Diyecektik ki, savaşçı politikalarınıza son verin. Yurt içinde ve dışında Kürt fobinizden vazgeçin" dedi. İktidarın şiddet politikalarından beslendiğini söyleyen Kordu "Bu ülkede emek ve demokrasi mücadelesi yürütenler bombalarla yaşamlarını yitirdiler. Şiddetten beslenen, şiddeti körükleyen bu hükümetin kendisidir" dedi. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Akbelen nöbetinin 3. yıl dönümü: Yaşam ve doğa savunucuları İkizköy'de buluştu

SONRAKİ HABER

BİRTEK-SEN’in açıklamasına katılan Merinos işçisi işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa