20 Temmuz 2024 23:11

BİRTEK-SEN’in açıklamasına katılan Merinos işçisi işten atıldı

BİRTEK-SEN'in açıklamasına katılan ve açıklamayı sosyal medyadan paylaşan Merinos işçisi Serdar Cengiz işten atıldı. Fabrika önünde açıklama yapan BİRTEK-SEN işçilere mücadele çağırısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

BİRTEK-SEN'in açıklamasına katılan ve açıklamayı sosyal medyadan paylaşan BİRTEK-SEN üyesi Merinos işçisi Serdar Cengiz “küçülmeye gidildiği, işçi kadrosunu azalttıkları” bahanesiyle işten atıldı. İşten çıkarılan Serdar Cengiz ile bugün Merinos Fabrikası önünde açıklama yapan BİRTEK-SEN işçilere tekrardan mücadele çağrısı yaptı!

İki ay önce merinos fabrikasında işçiler vergi kesintilerine tepki göstermişlerdi. Bunun sonucunda fabrika önünde açıklama yapan BİRTEK-SEN işçileri vergi kesintilerine, banka promosyonlarının işçilere verilmemesine ve temmuzda ücretlere ek zam talebi ile fabrika önünde işçilere bildiri dağıtmış ve işçilerin bu talepler etrafında bir araya gelip mücadele etmeleri gerektiğinin çağrısını yapmıştı. Sendikanın yaptığı açıklamanın ardından fabrika sorumluları vergi kesintilerine gelen tepkiler karşısında işçilere aylık 4 bin lira market çeki vereceğini duyurmuştu. Market yardımının işçilerin tazminatlarına ve sigortalarına etkisi olmamasından ötürü işçiler bunu da reddetmişti. Birtek-Sen'in yaptığı örgütlenme çağrısının ardından, bazı işçiler sendika üyesi olmuştu.

Geçtiğimiz hafta Birtek-Sen'in Balıklı Parkı’nda yaptığı basın açıklamasına katılan bir merinos işçisi açıklamaya katıldığı ve sosyal medya hesabından paylaşım yaptığı gerekçesiyle işten çıkarıldı.

İşten çıkarılan Serdar Cengiz fabrakının kendisine küçülmeye gittiklerini, işçi kadrosunu azalttıklarını söyleyerek işten çıkarıldığını aktardı. 5 yıldır Merinos’ta çalışan Cengiz, “Beni küçülmeye gittiklerinden ötürü işten atmadılar. Eğer öyle olsaydı benden sonra veya ben çalışırken işe yeni alınan işçiler vardı onları işe almazlardı. Ben üyesi olduğum sendikanın açıklamasına katıldığım ve paylaştığım için işten çıkarıldım” dedi.

BİRTEK-SEN AÇIKLAMA YAPTI

İşten çıkarılan Serdar Cengiz ile bugün Merinos Fabrikasının önünde açıklama yapan BİRTEK-SEN işçilere mücadele çağrısı yaptı!

Açıklamada konuşan, BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen işçilere seslenerek “Geçtiğimiz hafta temmuzda ek zam talebi ile Balıklı Parkında yaptığımız açıklamaya katılan Merinos işçisi arkadaşımız işten çıkarıldı. Bahane olarak ‘küçülmeye gidiyoruz’ denildi ancak biz bunu büyük bir yalan olduğunu biliyoruz. Eğer küçülmeye gidiyorsan yeni işçi almazsın. Işten atılan arkadaşımızın bölümünde yeni alınan işçiler var. Işten çıkarılmasının tek gerekçesi üyesi olduğu sendikanın basın açıklamasına katılmaktır” dedi.

Merinos fabrikasının bundan 20 yıl önce işçilerin işe girmek için can attığı bir fabrika olduğunu söyleyen Türkmen, şimdilerde işçiler tazminatımızı nasıl alır da çıkarızın yollarını arıyorlar. Hatta sırf tazminatını alıp Merinos’tan çıkmak için bazı işçiler sendikamıza üye oluyorlar. Fakat sendika bunun için değil tam tersi işçilerin çalıştıkları yerde iş koşularının düzelmesi, ücretlerinin artması, insanca yaşam koşullarında çalışabilmek, yaşayabilmek için vardır dedi.

Sendikanın gölgesinin fabrikanın önüne gelmesinin sonucunda binlerce liralık market çeki kazanıldığını belirten Türkmen; “Fakat market çeki yetersiz çünkü çekin bizlerin tazminatlarına yansımıyor, emekliliğine yansımıyor diyerek”  vergi kesintilerinin durdurulması için çağrıda bulundu. Antep'teki Merinos’ta yaşananların Zonguldak’ta bulunan Merinos Fabrikası’ndaki işçilere de umut olduğunu ifade eden Türkmen; “Zonguldak'taki işçiler de vergi kesintisi ve diğer hukuksuzluklar için sendikamıza üye olmaya başladı” dedi.

“İŞTEN ATILAN ÜYEMİZ GERİ ALINANA KADAR MÜCADELE DEVAM EDECEK”

İşten çıkarılan Cengiz için pazaretesi gününden itibaren fabrika önünde kesintisiz eylem yapacaklarını duyuran Türkmen, “İşten atılan üyemiz işe alınana kadar biz bu fabrikanın önünden gitmeyeceğiz” dedi.

Gazetemize konuşan işçi Serdar Cengiz ise şunları ifade etti: “Haksız yere işten atıldım, ‘işlerimiz düşük, adam eksilmeye gidiyoruz’ denildi ama benim arkamdan yeni işçiler aldılar. Tüm tazminat haklarımı verdiler ama ben sendikam ile mücadele edip iş başı yapmak istiyorum. İşe alınana kadar mücadeleme devam edeceğim” dedi.

Pazartesi gününden itibaren fabrika önünde eyleme başlayacağını duyuran BİRTEK-SEN tüm Merinos ve Başpınar işçilerine bu mücadeleye destek vermeleri çağrısı yaptı. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP Dersim İl Başkanına şiddete karşı ortak tepki: Görevden alın

SONRAKİ HABER

Adana Kozan’daki orman yangını kontrol altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa