21 Temmuz 2024 07:50
Son Güncellenme Tarihi: 21 Temmuz 2024 08:30

Evrensel'in manşeti | Müritler de uçmuş

THY'nin fiyat indirimi ve ek bagaj ayrıcalıkları sadece UİD üyeleriyle sınırlı değil! TÜGVA, Okçular Vakfı, İsmailağa Derneği gibi iktidarla iltisaklı oluşumlara yıllardır ‘ayrıcalık’ tanınıyor.

Fotoğraf: Wikimedia Commons / Düzenleme Evrensel.

Paylaş

THY’nin fiyat indirimi, ek bagaj gibi ‘kıyaklarının’ sadece AKP’nin Almanya kolu UİD’e üye, iktidarı destekleyen gurbetçilerle sınırlı olmadığı açığa çıktı! Yurtdışı uçuşlarda TÜGVA, Okçular Vakfı, İsmailağa Derneği gibi iktidarla iltisaklı oluşumlara yıllardır ‘ayrıcalık’ tanındığı anlaşıldı: Binlerce bedava bilet, indirimli yolculuk, ücretsiz tonlarca bagaj taşıma.

500 BİN DOLAR

THY tarikatlara, iktidara yakın derneklere, eşe dosta yıllardır hibeler yapıyor. THY’nin İsmailağa Cemaatine bağlı İsmailağa Derneği’ne sadece 2018-2021 yılları arasında sağladığı avantanın değeri 524 bin dolar! Cumhurbaşkanının oğlu Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu vakıflara, iktidara yakın derneklere yapılan ‘kıyaklar’ da yüz binlerce doları buluyor.

HALKTAN GİZLİ

Kamu kurumu olan THY gurbetçiler arasında ‘ayrımcılık’ yapan bu uygulamasını halktan gizliyor, bilgileri paylaşmadığı gibi bilgilere erişilmesini de istemiyor. 2021 yılı ve öncesindeki yıllarda THY tarafından sağlanan ayrıcalıkların ayrıntılarına ulaşılabilirken, sonraki yıllara ait protokollere erişim engeli getirildiği için ulaşılamıyor.

HİBE KATLANIYOR

Kurum çalışanlarından alınan bilgiye göre erişim engeli getirilen 2022 ve 2023 yıllarında sağlanan ayrıcalıklarda, dolar bazında yüzde 20-30 oranında artış olmuş. İndirimli ve bedava bilet protokolü yapılan tarikat ve cemaat sayısı da artmış. Hafta başında açığa çıkan AKP’nin Avrupa Kolu UİD’e yönelik kıyaklara ilişkin sorulara hükümet henüz yanıt vermedi.

TASARRUF MASALI

‘Şıh uçmaz müridi uçurur’; THY ise Şıh’ını uçuran müritleri uçurmuş. THY hisselerinin yüzde 49’u Türkiye Varlık Fonu’nda. Fon’a devredilen kurumlar gibi THY’de denetimsiz bir arpalık durumda. Liyakat, tasarruf mu? Bunlar tek adam iktidarının arpalıklarına uğramıyor. 

►Bülent Falakaoğlu'nun yazısını okumak için tıklayın.

 

 

ÖNCEKİ HABER

Ankara ve İstanbul’da gözaltına alınan gençler serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Adana'da 4,1 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa