21 Temmuz 2024 09:55

Yozgat Cezaevi ihlal raporu: Tahliyeler engelleniyor, mahpuslar revire çıkarılmıyor

Yozgat 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevinde yaşanan ihlallere dair raporda, tahliyelerin defalarca engellendiği, dilekçelerin akıbetlerinin bilinmediği ve mahpusların revire çıkarılmadığı belirtildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, Yozgat 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevindeki hak ihlallerini raporlaştırdı. Raporda, 7 ağır hasta mahpusun olduğu ve cezaevi yönetiminin keyfi uygulamalara başvurduğu belirtildi. Raporda, koşullu salıverilme tarihi gelen mahpuslara dayatılan “pişmanlık” dayatmasında bulunulduğu kaydedildi. Raporda, tarafsız koğuşa geçen mahpusların tahliyesinin “Samimi değilsiniz” gerekçesiyle ertelendiği bilgisi paylaşıldı.

TAHLİYELER ERTELENİYOR

Rapordaki bilgilere göre; müebbet hapis cezası bulunan mahpus Adnan Özbey’in tahliyesi, “iyi halli değil” gerekçesiye 2 defa 3 ay, 1 defa ise 6 ay ertelendi. Müebbet hapis cezası bulunan ve infazını tamamlamış olan mahpus Sinan Sütpak’ın tahliyesi, “iyi halli değil” gerekçesiyle 5 defa 3’er ay uzatıldı. Tutsak Ersin Sömer’in tahliyesi de 2 kere 6'şar ay, 5 defa ise 3’er ay ertelendi. 

DİLEKÇELERİN AKIBETİ BİLİNMİYOR

Raporda, mahpusların ilgili mercilere yazdıkları dilekçelerin akıbetinin bilinmediği, dilekçelerle ilgili evrak kayıt ve numaraların mahpuslara verilmediği aktarıldı. Mahpusarın verdikleri dilekçelerin akıbetine dair yapılan başvurulara ise, aylar sonra cevap verildiği ifade edildi.

Raporda, görüşlerine yer verilen mahpus Hakan Abi’nin konuya dair ifadeleri şöyle: “Bizi şikâyet ettiğiniz için dilekçelerinizi vermiyoruz’ diyorlar. Keyfi uygulamalar had safhada. Örneğin benim infazım 4 kere 3’er ay, 1 defa da 6 ay olmak üzere toplamda 1 yıl 6 ay uzatıldı.”

3 AYDIR REVİRE GÖTÜRÜLMÜYORLAR

Raporda, mahpusların revire çıkartılmadığı kaydedildi. Revire çıkmak için idarenin mahpuslardan dilekçe topladığı ve her ayın ikinci haftası Cuma günü kendilerinin revire çıkarılacağının söylendiği, fakat 3 aydan fazla süredir mahpusların revire çıkmadıkları ifade edildi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırılarında 10 Filistinli hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

DEDAŞ'ın kesintileri hasta çocuğu nefessiz bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa