21 Temmuz 2024 10:32

DEDAŞ'ın kesintileri hasta çocuğu nefessiz bıraktı

Şırnak’ta 6 yaşındaki çocuğun solunum cihazı, DEDAŞ'ın elektrik kesintileri nedeniyle yandı. Baba Nurullah Ay, "Bu zulme son verin" diye çağrı yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Şırnak İdil’de yaşayan 6 yaşındaki Azad Ay, Serebral Palsi hastalığı nedeniyle solunum cihazına bağlı yaşıyor. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin sık sık yaptığı elektrik kesintileri nedeniyle Ay'ın solunum cihazı yandı. Maddi durumu iyi olmayan aile, Sosyal Sigortalar Kurumu’na (SSK) destek başvurusunda bulundu. Ancak aileye 'cihazımız yok' yanıtı verildi. 

Ay'ın solunum cihazının yanmasına neden olan DEDAŞ, bu kez de "elektrik sayacını değiştirdikleri" gerekçesiyle Ay ailesine 37 bin TL para cezası kesti. 

Baba Nurullah Ay, DEDAŞ'ın uygulamaları nedeniyle oğlunun hayatının riske girdiğini belirterek, yaşananlara tepki gösterdi. 

“HER GÜN ELEKTRİKLER KESİLİYOR” 

Baba Ay, “Doktor, 'Reçete yazacağım kaymakamlığa gösterin' dedi. Biz de reçeteyi İdil Kaymakamlığına götürdük. Kaymakamlık, 'Size bir trafo getireceğiz ancak bu trafo bir aylık bir süreçte gelemez. 2 ay içinde getireceğiz’ dedi. Yine yolu yapacaklarını, ambulansın evin önüne kadar gelmesi için asfalt yapacaklarını ifade ettiler. Ancak belirttikleri gibi ne trafo geldi ne de yol. Yıllardır aynı sorunu yaşıyoruz. Oğlum bu hastalıkla mücadele ederken her gün elektrikler kesiliyor. Bazen gün boyunca elektrik gelmiyor. Elektrikler sürekli kesildiği için bu cihaz yandı. Ben İdil'de bulunan SSK'ye de gittim. Bana, ‘Elimizde cihaz yok' denildi. Çözüm olarak, ‘Çocuğu hastaneye kaldırın' denildi."

'OĞLUM NEFESSİZ KALIYOR'

Ay, çocuğunun sağlık durumuna işaret ederek, "Çocuğum sık sık yoğun bakıma alınıyor. Çocuk yoğun bakıma girdiği zaman da bir ay boyunca kalıyor. Sürekli olarak çocuğumu yoğun bakıma konulmasını istemiyorum. 2-3 yıldır hastalığını takip ediyoruz. Oğlumun tedavi edilecek bir hastalığı yok. Sadece cihaza ihtiyacı var. DEDAŞ elektriği sürekli kestiği için zor durumda kalıyoruz ve oğlum nefessiz kalıyor. Ambulans geldiğinde bile yol kötü olduğu için evimin yanına gelemiyor. Bu çocuğu hastaneye kaldırmaya çalıştığımızda bile cihazlarıyla birlikte baya mesafe yürümek zorunda kalıyoruz" diye belirtti. 

37 BİN PARA CEZASI KESTİLER 

DEDAŞ'ın keyfi bir şekilde kendilerine para cezası da kestiğini söyleyen baba Ay, şöyle devam etti: “DEDAŞ yardımcı olacağına 37 bin lira para cezası kesti. Gidip gerekçesini sorduğumda ise bana, ‘saatin yeri değişmiş' denildi. Saatte herhangi bir sıkıntı olmadığı halde yağmurun vuracağı şekilde dışarıya takmışlar. Sonra DEDAŞ'ın çalışanları buraya gelip, ‘yağmur yağarsa ıslanır ve yanar' diye kendileri getirip içeriye takmışlar ve içerisi ile taktıkları yer arasında bir metre mesafe var. Bundan dolayı kalkıp bana 37 bin lira ceza kestiler. Oğlum hasta ve solunum cihazıyla yaşayabiliyor. Herkesin bu zulmü görmesini istiyorum. Artık sesimizi duyun."(MA)

 

ÖNCEKİ HABER

Yozgat Cezaevi ihlal raporu: Tahliyeler engelleniyor, mahpuslar revire çıkarılmıyor

SONRAKİ HABER

Sırtında platin ve tek böbrekle yaşayan mahpusun durumu ağır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa