21 Temmuz 2024 12:39

Ulus'ta bulunan Tarihi Çocuk Esirgeme binası derneklerin rant kapısı oldu

CHP Milletvekili İlgezdi, Ulus'ta bulunan Tarihi Çocuk Esirgeme Kurumunun iktidara yakın vakıf ve derneklere 80 liraya kiralanmasına ilişkin Meclis'e soru önergesi sundu.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Ulus'ta bulunan tarihi Çocuk Esirgeme Kurumunun iktidara yakın vakıf ve derneklere 80 liraya kiralandığını açıkladı.

İlgezdi, söz konusu vakıf ve derneklerin binada bulunan diğer dükkanları da üçüncü kişilere 5 bin liraya kiraya verdiğini açıklayarak, "Yetkililer yaşanan usulsüzlüğe göz yumuyor. Vakıf ve dernekler Çocuk Esirgeme Kurumu binası üzerinden rant sağlıyor" dedi.

İlgezdi konuyla ilgili Meclis'e soru önergesi de vererek, "Vakıf ve dernekler tarafından üçüncü kişilere kiralanmasına neden ve nasıl engel olunmamıştır? Mevzuata aykırı olarak üçüncü kişilere kiralama yapılmasına göz yuman yetkililer hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?" diye sordu.

"MEVZUATA GÖRE DERNEĞİN ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE DÜKKAN KİRALAMASI YASAK"

Şu anda tarihi binada boş olan dükkanların üzerinde kiralık yazısının asılı olduğunu açıklayan İlgezdi, "Kurumdan 80 liraya kiraladıkları dükkanları 5 bin liraya üçüncü kişilere kiralıyorlar. Mevzuata göre derneğin üçüncü kişilere dükkanları kiralaması yasakken, o kadar rahatlar ki kiralık tabelaları asılmış dükkanlara. Mevzuatı yok sayan, rahatlıkla sanki kendi mülkleriymiş gibi tabelaları asan vakıf ve dernekler kim ya da kimlerden güç alıyor? Bu binanın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile SHÇEK arasında bir protokolle çocuk müzesi olması gerekirken, yandaşlara rant kapısı oluyor" ifadesini kullandı.

Konuya dair Meclis'e soru önergesi veren İlgezdi, "Ankara Ulus'ta bulunan, Atatürk'ün emriyle yapılan ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na ait olan tarihi bina vakıf ve derneklere kiralanmıştır. Mevzuata aykırı olmasına rağmen vakıf ve dernekler üçüncü kişilere binada yer alan dükkanları kiralamıştır. Çocuk Esirgeme Kurumu'na ait olan bina hangi vakıf ve derneklere kaç yıllığına, ne kadar ücrete kiralanmıştır? Çocuk Esirgeme Kurumu'na ait olan bina hangi şahıslara ve şirketlere kaç yıllığına, ne kadar ücrete kiralanmıştır? Vakıf ve dernekler tarafından üçüncü kişilere kiralanmasına neden ve nasıl engel olunmamıştır? Mevzuata aykırı olarak üçüncü kişilere kiralama yapılmasına göz yuman yetkililer hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır, açılmamışsa gerekçesi nedir, bu soru önergesi sonrasında bir soruşturma başlatılacak mıdır" sorularını yöneltti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İktidar medyasının hedef gösterdiği PEN Üyesi Yavuzel: Tek satırı bile doğru değil

SONRAKİ HABER

Yunanistan polisi: Türkiye tarafından ateş açıldı, sınır görevlisi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa