21 Temmuz 2024 14:01
Son Güncellenme Tarihi: 21 Temmuz 2024 20:28

Gabar'da sondaj kulesi devrildi: Bir mühendis hayatını kaybetti

Şırnak Gabar’da sondaj kulesi devrildi; enkaz altındaki mühendis Mehmet İrfan Güler hayatını kaybederken 3 işçi arama kurtarma çalışmalarının ardından kurtarıldı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Gabar Dağı’ndaki petrol sahasında meydana gelen kazada hayatını kaybeden mühendisinin Mehmet İrfan Güler olduğu açıklandı.

Şırnak’ta Gabar Dağı’ndaki Şehit Aybüke Yalçın Petrol Arama Sahası'nda sondaj kulesinin devrilmesi sonucu 4 işçi enkaz altında kaldı. Enkaz altındaki 3 işçi çalışmaların ardından kurtarıldı. 1 işçi ise hayatını kaybetti. 

Olay, sabah saatlerinde Gabar Dağı’ndaki 27 Nolu Şehit Aybüke Yalçın Petrol Arama Sahası'nda meydana geldi. Çalışma sırasında petrol sondaj kulesi henüz bilinmeyen bir nedenle devrildi. Bölgeye AFAD, UMKE, itfaiye, TPİC ve TPAO uzmanları ile jandarma ekipleri sevk edildi.

4 işçi enkaz altında kaldı. 3 işçi çalışmaların ardından kurtarıldı, 1 mühendis ise hayatını kaybetti.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPO) tarafından sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklamada, kazanın sondaj kulesinin altındaki beton zeminin çökmesi sonucunda yaşandığı belirtildi. Açıklamada Mühendis Mehmet İrfan Güler’in hayatını kaybettiği açıklandı.  

Sağlık Bakanlığı'ndan yaralı işçilerle ilgili yapılan açıklamada "Kule enkazından yaralı olarak kurtarılan iki işçinin durumu iyi olup, tedavileri devam etmektedir" denildi.

"ŞIRNAK’I BÜYÜTECEĞİZ YALANLARI DİLİNDEN DÜŞMÜYOR"

Olaya ilişkin açıklama yapan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez de, kazayı “Göz göre göre gelen bu insan yapımı felaket” diye niteleyerek yaşamını yitiren ya da yaralanan işçiler hakkında henüz net bir bilgi olmadığını söyledi. “Şırnak’ın doğası yıllardır ağaç kesimleriyle, maden ocaklarıyla, kum ocaklarıyla, termik santrallerle ve petrol aramalarıyla katlediliyor, talan ediliyor!” diyen İrmez, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “İktidar gözünü Şırnak’ın yeraltı ve yer üstü kaynaklarına dikmiş, sömürdükçe sömürüyor, eşe dosta peşkeş çekiyor. Üstüne bir de ortada bir ekolojik yıkım, doğa talanı yokmuş gibi “Şırnak’ı büyüteceğiz!” yalanlarını dilinden düşürmüyor!”

"İNSAN YAŞAMI VE EKOLOJİ HİÇE SAYILIYOR"

İrmez, “Şırnak'taki petrol tesislerinde an itibarıyla günlük 40 ila 45 bin varil üretim yapılıyor! Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise aylardır Şırnak'ta çıkarılan petrolün yıl sonuna kadar 100 bin varil seviyelerine çıkarılacağının "müjdesini" veriyor her yerde! Bu hedefe ulaşmak için Şırnak dağlarında insan yaşamı ve ekoloji hiçe sayılarak her yol deneniyor!” dedi.

İrmez, petrol üretimi ve kâr hırsı kamunun ve sermayedarlarının gözünü döndürdüğünü belirterek, alınmayan tedbirlere dikkat çekti: “Petrol arama sahalarında işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmadığı, mühendislerin 20-25 gün boyunca kulede kaldığı, bu süre zarfında dur durak bilmeksizin çalışmaların devam ettiği, mühendislerin yeri geldiğinde 24 saatten fazla aralıksız çalıştırıldığı, işçilerin ise günlük 12 saatlik vardiyalar şeklinde yoğun stres ve mobbing altında çalıştırıldığı tarafımıza iletilen diğer bilgiler arasındadır.”

"SON KONTROL NE ZAMAN YAPILMIŞTIR?"

İrmez bu hususta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na şu soruları yöneltti:

  • "Mevcut Lokasyon ve Cellar Havuzu'nun yapımını hangi firmalar üstlenmiştir?
  • Sondaj yapan kule ekipmanları hangi aralıklarla muayene edilmekte, kontrolden geçirilmektedir?
  • Son kontrol ne zaman yapılmıştır? Bu kontrolde tesiste, kulelerde herhangi bir eksiklik tespit edilmiş midir?​”

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Üzerine kale direği devrilen 4 yaşındaki çocuk yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Erdoğan, emekli zammını eleştiren muhalefeti hedef aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa