21 Temmuz 2024 14:45

İsrailli lider "Hudeyde Limanı'nın yok edilmesini" istedi

İsrail dün Yemen'deki Hudeyde Limanı'na saldırdı. "Evimiz İsrail Partisi" lideri Avigdor Liberman, limanının "tamamen yok edilmesini" istedi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İsrail’in Gazze’de dokuz buçuk aydır sürdürdüğü saldırı ve katliamların engellenmemesi tüm bölgeyi çatışma alanına dönüştürüyor. İsrail’i saldırılarını durdurması için sık sık uyaran Yemen’deki Husi hareketi geçtiğimiz cuma Tel Aviv’e İHA’lı saldırı düzenledi, saldırıda İsrailli 50 yaşındaki eski bir asker öldürüldü. Bunun üzerine İsrail savaş uçaklarıyla ve ABD’nin de desteğiyle Yemen’in Hudeyde kentine hava saldırıları düzenledi. Şu ana kadar en az 6 kişi ölürken 80’in üzerinde de yaralı olduğu açıklandı. Ağır yaralı sayısının fazla olması nedeniyle ölü sayısının artabileceği belirtiliyor. Bombardımanın ardından Husiler de İsrail’in Eylat kentine füze attı ancak füzenin İsrail savunma sistemi tarafından engellendiği bildirildi. 

"GAZZE SALDIRILARI DURMADAN GERİ ÇEKİLMEYECEĞİZ"

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, “Yemen Deniz Kuvvetleri (Husilere bağlı), işgal altındaki Filistin’in (İsrail) güneyindeki Umm er-Reşraş (Eylat) kentinde düşman İsrail’in hassas bölgelerine karşı bir dizi balistik füzelerle operasyon düzenledi” ifadesini kullandı. Kızıldeniz’de bulunan bir ABD gemisinin (Pumpa) balistik füze ve İHA’larla hedef alındığını ve doğrudan isabet aldığını ifade eden Seri, şunları kaydetti: “Silahlı Kuvvetler, İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırıları duruncaya kadar İsrail’e ve destekçilerine karşı askeri operasyonlarını genişletmekten çekinmeyecektir.”

ADEN YÖNETİMİ DE İSRAİL’E TEPKİ GÖSTERDİ

Yemen’in başkenti Sanaa dahil önemli bir bölümü 2014’te mevcut hükümete karşı ayaklanan Husi hareketi tarafından yönetiliyor. Ülkede biri Sanaa biri de Aden merkezli iki ayrı yönetim bulunuyor. Aden yönetimi Suudi Arabistan ve müttefikleri tarafından destekleniyor. ABD’nin de desteğiyle bu ittifak uzun yıllar Husilere karşı savaştı. Binlerce Yemenli sivil Suudi Arabistan destekli hava saldırılarından öldürüldü. Ülke büyük bir insani kriz yaşadı. 

Öte yandan Aden yönetimi de İsrail’in Hudeyde Limanı’na düzenlediği saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı. Yemen’in resmi haber ajansı SABA’nın haberine göre, açıklamada, “Meşru hükümet, Siyonist rejimin (İsrail) saldırısını ve Yemen topraklarının egemenliğini ihlal etmesini en güçlü ifadelerle kınıyor. Meşru hükümet, insani krizin derinleşmesi dahil olmak üzere, hava saldırılarından kaynaklanan her türlü sonuçtan tamamen Siyonist rejimi sorumlu tutuyor” denildi. Açıklamada Husiler de eleştirilerek, İsrail’in bu saldırısının Husilerin konumunu ve propagandasını güçlendirdiği belirtildi. Açıklamada, ayrıca uluslararası topluma ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine uluslararası güvenlik ve barışı korumaya ilişkin sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıldı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı da yükselen bölgesel tansiyonun endişe ile takip edildiğini belirterek taraflara sükunet çağrısı yaptı.

MISIR: İSRAİL SALDIRISI GERİLİMİ TIRMANDIRIYOR

Bu arada İsrail’e bir tepki de Mısır’dan geldi. Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bu tür saldırıların tüm cephelerde gerilimi tırmandırdığına dikkat çekildi. Bölgede barış ve istikrarın korunması için uluslararası düzeyde çaba sarf edilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, Gazze’de yaşanan krizin ardından bölgedeki çatışmanın genişlemesinden endişe edildiği ifade edildi.

Tüm taraflara sükuneti koruma, itidalli olma ve bölgesel bir kaosa sürüklenmekten kaçınma çağrısı yapılan açıklamada, bölgesel ve uluslararası aktörlerden de Gazze savaşının sona ermesi konusunda üzerine düşeni yapması istendi.

Mısır, İsrail yönetimi ve Hamas arasındaki müzakerelerde arabuluculuk yapan taraflardan biri. 

HİZBULLAH: TEHLİKELİ BİR AŞAMANIN HABERCİSİ

Lübnan’daki Hizbullah Hareketi, yaptığı yazılı açıklamada, saldırının “ABD’nin tamamen koruması altında gerçekleştirildiğini” belirtti. Açıklamada, İsrail’in Husilere yönelik saldırısı hakkında “Bu olay, Filistin halkının savunmasında ve bölge genelinde (Yemen’in) önemli bir cephe olduğunu ispat etmektedir.” ifadelerine yer verildi.

İsrail’in saldırısının Husileri zayıflatmayacağı, aksine “gücünü ve kararlılığını artırarak direnişin zaferine yol açacağı” vurgulanan açıklamada, “Siyonist düşmanın attığı aptalca adımın, tüm bölgede son derece önemli bir çatışmanın yeni ve tehlikeli bir aşamasının habercisi olduğuna inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulunuldu.

HAMAS VE İSLAMİ CİHAD’DAN AÇIKLAMA

Filistinli örgütler Hamas ve İslami Cihad da konuyla ilgili açıklama yaptı. AA’nın haberine göre, Hamas’tan yapılan açıklamada, bölgede yaşanan gerilimden İsrail ile “en çirkin suçları işlemesi ve uluslararası hukuku çiğnemesi için ona siyasi ve askeri destek sunmaya devam eden” ABD yönetiminin sorumlu olduğu kaydedildi. Açıklamada, dünya ülkelerine bu faşist saldırıyı kınama ve Filistin topraklarındaki işgali sona erdirmek için birlik olma çağrısı yapıldı.

İslami Cihad’ın açıklamasında ise İsrail’in işlediği bu yeni suçun, onun sadece Filistin halkı için değil tüm İslam ve Arap dünyası için tehlike arz ettiğini gösterdiğine işaret edilerek, “Başta ABD ve İngiltere olmak üzere Batı’nın açık desteği olmasa bu saldırı gerçekleşmezdi” denildi. 

İRAN: İSRAİL SALDIRDIĞI SÜRECE BARIŞ MÜMKÜN DEĞİL

İran da, İsrail’in Yemen’e saldırısını kınayarak, İsrail’in Gazze’de işlediği suçların yanı sıra Yemen’deki saldırılarının öngörülemeyen sonuçlarından İsrail ile başta ABD olmak üzere destekçilerinin sorumlu olacağını bildirdi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, yaptığı yazılı açıklamada, saldırının bölgede gerilimin tırmanmasına ve savaşın yayılması riskine yol açacağı uyarısı yapıldı. Bölgedeki gerilimin temel nedeninin Gazze Şeridi’ndeki sivillere saldırıların devam etmesi olduğunu vurgulayan Kenani, İsrail’in Filistin’deki saldırganlığı devam ettiği sürece bölgeye barışın geri dönmeyeceğini kaydetti.

İSRAİLLİ SİYASETÇİ LİMANIN YOKEDİLMESİNİ İSTEDİ

Evimiz İsrail Partisi lideri Avigdor Liberman, İsrail'in saldırdığı Yemen'in Hudeyde Limanı'nın "tamamen yok edilmesini" istedi. Ordu radyosuna açıklamalarda bulunan Liberman, Yemen'in batısında Husilerin kontrolündeki Hudeyde Limanı'na yönelik İsrail'in saldırısını "başarılı" bulduğunu söyleyerek "Fakat, tek bir saldırıyla yetinmemeliyiz." dedi. Liberman, Hudeyde Limanı'nın "Husilere İran'dan gelen silahların ana kapısı" olduğunu iddia ederek, "Hudeyde Limanı'nı tamamen yok etmeliyiz." şeklinde konuştu. Daha önce İsrail'de Savunma ve Maliye Bakanlığı görevlerinde bulunan Liberman, "Husiler, İsrail ekonomisine çok büyük zarar verdi, bunun ekonomik açıdan bedelini ödemeliler." ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gazze’de son durum: İsrail, 64 kişiyi daha katletti, Nasirat Mülteci Kampı'na saldırdı

SONRAKİ HABER

Çay yüklediği ilkel teleferikte elektrik akımına kapılan çiftçi, ağır yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa