21 Temmuz 2024 16:25

EMEP: Kıbrıs’ın kaderini Kıbrıslılar tayin etsin!

Kıbrıs Harekatının 50. yılında iktidar ve muhalefet iki devletli çözüm açıklamaları yaparken, Emek Partisi, "Kıbrıs’ın kaderini Kıbrıslılar tayin etsin!" çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Aliye Ceylan/Evrensel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP), Kıbrıs Harekatının 50. yılında yayımladığı açıklamada ana muhalefetin iktidarın yanında hizalanmasını eleştirerek, "Demokratik bir Kıbrıs’ın inşası ancak halkın kendi kaderini kendisinin belirlemesiyle mümkündür. Bırakın Kıbrıs'ın kaderini Kıbrıslılar tayin etsin. Kıbrıs'ı bir vilayetiniz gibi yönetmekten vazgeçin. Kıbrıs'ı Kıbrıslılara bırakın" diye seslendi.

EMEP'in açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Kıbrıs Harekatının 50. yılında başta Erdoğan olmak üzere (Cumhur İttifakı, Ana Muhalefet dahil) Türkiye’den giden heyetle neredeyse Kıbrıs’ı yeniden fethetti. Gemiler, uçaklar, İHA, TİHA, ve SİHA’lar ile Kıbrıs'a yeniden çıkıldı.

İktidar ve Ana Muhalefet Partisi 50. yılda Kıbrıs Sorununun iki devlet ile çözüleceğini savunuyor. Yani iktidar ve Ana Muhalefete göre sorun aslında çözülmüş. Kıbrıs Sorunu kalmamış. Fakat, Özgür Özel ile görüşen CHP’nin Kıbrıs’taki kardeş partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Başkanı Tufan Erhürman sorunun çözülmediğini, kendilerinin ve Kıbrıs Türk Toplumunun çoğunluğunun federal birleşik bir Kıbrıs istediğini anlattı.

Kıbrıs sorununun çözümünde Ana Muhalefet bir kez daha egemen olan anlayışın dışına çıkamamış, iktidarın yanında hizalanarak, 'biz orada öyle dedik ama size katılıyoruz' gibi sözler ile durumu kurtarmaya çalıştı.

AKP ve müttefiklerinin gösterişli ve pahalı 50. yıl çıkarmasına rağmen KKTC’yi dünyada hiçbir ülke tanımıyor. Uluslararası hukuk ve BM’lere göre Türkiye Ada’da işgalci olarak niteleniyor. Ecevit 50 yıl önce Ada’ya çıkarken bu harekatın bir barış harekâtı olduğunu ve barış sağlandıktan sonra Türk askerinin Ada’dan ayrılacağını ilan etmişti. Ve Türkiye yıllarca iki toplumlu federe devletin savunuculuğunu yaptı. 2004 yılında Türkiye iki toplumlu federal bir devlet öngören Annan Planı'nı kabul etti. Kıbrıs Türk Toplumu’nun üçte ikisi Annan Planı'na referandumda "evet" dedi. Annan Planı'na "hayır" diyen Rauf Denktaş, AKP tarafından "Ergenekoncu" olarak suçlandı ve Türkiye’ye sokulmak istenmedi, neredeyse tutuklanacaktı. 50 yıl sonra Ada’ya bir kere daha çıkarma yapanların aksine Ada’da CTP, YKP, TDP, TKP, BY, BKP, KSP vd. partiler AKP-CHP çözümünü kabul etmiyor.

Demokratik bir Kıbrıs’ın inşası ancak halkın kendi kaderini kendisinin belirlemesiyle mümkündür.  Bırakın Kıbrıs'ın kaderini Kıbrıslılar tayin etsin. Kıbrıs'ı bir vilayetiniz gibi yönetmekten vazgeçin. Kıbrıs'ı Kıbrıslılara bırakın." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP Ordu: Kent konseyleri nerede?

SONRAKİ HABER

Çay üreticileri: Devlet bizi özel sektörün inisiyatifine terk etmiş durumda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa