21 Temmuz 2024 20:56
Son Güncellenme Tarihi: 21 Temmuz 2024 22:27

Joe Biden başkan adaylığından çekildi, Kamala Harris'e desteğini açıkladı

ABD Başkanı Joe Biden başkan adaylığından çekildi. Biden adaylık için ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i desteklediğini duyurdu.

Fotoğraf: Celal Güneş/AA

Paylaş

ABD Başkanı Joe Biden, 5 Kasım'da gerçekleşecek seçimler için adaylıktan çekildiğini açıkladı. Biden istifasını sosyal medya hesabından duyurdu. "Her ne kadar yeniden seçilmek istesem de, görevimden ayrılmamın ve görev süremin geri kalanında yalnızca Başkan olarak görevlerimi yerine getirmeye odaklanmamın partimin ve ülkenin yararına olacağına inanıyorum" diyen Biden, bu hafta içinde ayrıntılı bir açıklama yapacağını belirtti. Biden, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e desteğini açıkladı.

Biden'ın yaptığı açıklama şöyle:

"Amerikalı dostlarım,

Geçtiğimiz üç buçuk yıl boyunca Ulus olarak büyük ilerleme kaydettik.

Bugün Amerika dünyanın en güçlü ekonomisine sahip. Ulusumuzu yeniden inşa etmek, yaşlılar için reçeteli ilaç maliyetlerini düşürmek ve uygun fiyatlı sağlık hizmetlerini rekor sayıda Amerikalıya ulaştırmak için tarihi yatırımlar yaptık. Zehirli maddelere maruz kalan bir milyon gaziye kritik derecede ihtiyaç duydukları bakımı sağladık. Son 30 yılın ilk silah güvenliği yasasını geçirdik. İlk Afro-Amerikan kadını Yüksek Mahkeme'ye atadık. Ve dünya tarihindeki en önemli iklim mevzuatını geçirdik. Amerika liderlik etmek için hiç bugünkü kadar iyi bir konumda olmamıştı.

Bunların hiçbirinin siz Amerikan halkı olmadan yapılamayacağını biliyorum. Birlikte, yüzyılda bir görülen bir salgının ve Büyük Buhran'dan bu yana yaşanan en kötü ekonomik krizin üstesinden geldik. Demokrasimizi koruduk ve muhafaza ettik. Ve dünyanın dört bir yanındaki ittifaklarımızı yeniden canlandırdık ve güçlendirdik.

Başkanınız olarak hizmet etmek benim için hayatımın en büyük onuru oldu. Her ne kadar yeniden seçilmek istesem de, görevimden ayrılmamın ve görev süremin geri kalanında yalnızca Başkan olarak görevlerimi yerine getirmeye odaklanmamın partimin ve ülkenin yararına olacağına inanıyorum.

Bu hafta içinde kararımla ilgili olarak Ulusa daha ayrıntılı bir şekilde sesleneceğim.

Şimdilik, yeniden seçilmem için çok çalışan herkese en derin şükranlarımı sunmama izin verin. Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e tüm bu çalışmalarda olağanüstü bir ortak olduğu için teşekkür etmek istiyorum. Ve bana duyduğunuz inanç ve güven için Amerikan halkına en içten minnettarlığımı ifade etmeme izin verin.

Bugün her zaman inandığım şeye inanıyorum: Amerika'nın yapamayacağı hiçbir şey yoktur - bunu birlikte yaptığımızda. Sadece Amerika Birleşik Devletleri olduğumuzu unutmamalıyız."

BIDEN, HARRIS'E DESTEK AÇIKLADI

Biden, adaylıktan çekildikten sonra Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i aday olarak onayladığını ve desteklediğini bildirdi. Biden, "Bugün Kamala'nın bu yıl partimizin adayı olması için tam desteğimi ve onayımı sunmak istiyorum. Demokratlar - bir araya gelip Trump'ı yenmenin zamanı geldi. Hadi bunu yapalım." dedi.

HARRIS: ADAYLIĞI HAK ETME VE KAZANMA NİYETİNDEYİM

Harris'in Biden'ın adaylığını desteklediğini açıklamasının ardından yazılı açıklama yaptı. "Başkan Biden, özverili ve vatansever bir şekilde tüm hayatı boyunca ne yaptıysa onu yapmaya devam ediyor: Amerika'yı ve halkını her şeyden üstün tutuyor." diyen Harris, Biden'ın onayı ve desteğini almış olmaktan gurur duyduğunu söyleyrek, "Adaylığı hak etme ve kazanma niyetindeyim." ifadelerine yer verdi. Harris, "Donald Trump ve 2025 Projesi'nin aşırıcı gündemini yenmek için gücü dahilinde her şeyi yapacağını" söyledi.

Kamala Harris, Donald Trump'a karşı 2024 yarışında Biden'ın yerini almak için ilk sırada gösteriliyor. Ancak kamuoyunda nispeten düşük bir popülaritesi olduğu da sıklıkla dile getiriliyor. 

Harris, 2019 yılında başkanlık için adaylığını koyduğunda karşısında Joe Biden, Bernie Sanders ve Elizabeth Warren vardı. Harris, Aralık 2019'da anket sonuçlarında desteğin az olması nedeniyle adaylıktan çekilmişti. Daha sonra başkan yardımcılığına aday gösterildi. Seçimleri kazanan Biden ve Harris ikilisi 20 Ocak 2021'de yemin etmişti.

Gazetemiz Yazarı Aras Coşkunel "Biden ölürse ne olacak?" başlıklı yazısında Harris'in siyah ve Asya asıllı olmasına rağmen ırkçı ceza sistemini kucaklayıcı başsavcılık sicili yüzünden çokça eleştirildiğini belirtmiş, şu değerlendirmelere yer vermişti: "Son dört yıldır da Biden’ın yanında çok etkisiz bir başkan yardımcılığı yürüttüğü yönünde eleştiriliyor. Önceki seçimlerde savcılık geçmişi ile ilgili eleştirilerin de etkisiyle hapishane ve ceza yasaları reformu konusunda uzun uzun vaatler sıralamıştı; fakat geride kalan 4 yılda ne kendisi ne Biden bu konuda bir şey yaptı. Harris’in sağlık sistemi konusunda ise bir dediği bir dediğini pek tutmuyor. Örneğin 2020’de özel sağlık sigortalarını kaldırmak gerektiğini söyledikten bir gün sonra tüm söylediklerini geri almıştı. Biden ile birlikte bugünkü pozisyonu ise 'Sağlıkta rekabeti arttırmak' ve 'İlaç fiyatlarının düşmesini desteklemek.'

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Biden'ın kendi isteğiyle yarıştan çekilmesi üzerine, Kongreden önce yeni adayın belirlenememesi halinde Demokrat Parti tüzüğüne göre, partinin adayıyla ilgili nihai kararını verecek Kongrede delegelerin yeni isme oy vermeleri gerekiyor.

Demokrat Parti'nin başkan adayının 19-22 Ağustos tarihleri ​​arasında Chicago'da yapılacak Demokratik Ulusal Kongre'de (DNC) resmileşmesi bekleniyor.

Biden'ın neredeyse tamamının desteğini kazandığı Demokrat Partili delegelerin çoğunluğunun oyunu kazanan kişi, Demokratların yeni adayı olacak. Bir başka deyişle 3 bin 930'dan fazla delegeden 1968'inin oyunu alan kişi, partinin başkan adayı olmaya hak kazanabilecek.

Kamal Harris dışında adaylık için ismi öne çıkan diğer isimler ise California Valisi Gavin Newsom, Michigan Valisi Gretchen Whitmer, Illinois Valisi J.B. Pritzker, Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama.

Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Biden'ın adaylıktan çekilmesi halinde doğrudan Harris'in aday gösterilmesindense partide adaylık için bir "yarış" olması çağrısı yapmıştı.

TRUMP'TAN İLK AÇIKLAMA

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump da Biden'ın çekilme kararı sonrası bir açıklama yaptı. "Sahtekar Joe Biden Başkanlık için aday olmaya uygun değildi. Hizmet etmeye de uygun değil ve hiçbir zaman da olmadı!" diyen Trump, "Şimdi sınırlarımızdan tamamen kontrolsüz ve incelenmemiş, çoğu hapishanelerden, akıl hastanelerinden gelen milyonlarca insan ve rekor sayıda teröristle ülkemize ne yaptığına bakın. Onun başkanlığı nedeniyle büyük acılar çekeceğiz, ancak verdiği zararı hızlı bir şekilde telafi edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Biden'ın çekildiğini duyurması üzerine Cumhuriyet Partili isimler istifa etme çağrısı yapmaya başladı. ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Mike Johnson, "Joe Biden, Başkanlığa aday olmaya uygun değilse, Başkan olarak hizmet etmeye de uygun değildir. Derhal görevinden istifa etmelidir. Biden yönetiminin feci politika başarısızlıklarının ortak sahibi olan Harris ile partinin geleceği artık daha iyi değil." ifadesini kullandı.

ANKETLER TRUMP DİYOR

27 Haziran gecesi Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump ile CNN’deki ilk canlı yayın tartışmasında Biden’ın sergilediği zayıf performans, ABD Başkanı’nın yaşının ilerlemiş olduğu ve başkanlık yarışından çekilmesi gerektiği görüşlerini kuvvetlendirmişti. Biden ise sağlık durumunun eskisi gibi olmadığını kabul ederek Trump'a karşı en iyi alternatifin halen kendisi olduğunu belirtmiş ve yarıştan çekilmeyeceğini açıklamıştı.

81 yaşındaki Joe Biden 18 Temmuz'da adaylıktan çekilmeyi yeniden gözden geçirmesini gerektirecek tek bir şey olabileceğini, bunun da sağlık durumu olacağını söylemiş, saatler sonra Biden'ın Kovid-19 nedeniyle tedavi gördüğü açıklanmıştı.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in parti içindeki müttefiklerinin Biden’ın kenara çekilmesi halinde aday olması için çalışmalara başladığı ileri sürülmüştü. Grubun içinde Harris’in eski çalışanları, Kongre Siyahlar Grubu üyeleri, sivil haklar liderleri gibi uzun süreli müttefiklerinin yer aldığı belirtilmişti.

BBC’nin ABD’deki ortağı CBS News kanalının yer verdiği bir ankette ise, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ın, Joe Biden’ın beş puan önünde olduğu görülmüştü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Husiler: ABD ile İngiltere Yemen’in iki kentini bombaladı

SONRAKİ HABER

Hizbullah, İsrail'e ait iki askeri karargahı hedef aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa