21 Temmuz 2024 23:03

İzmir Yaşam Hakları Savunucuları: Yasanın uygulanmasına izin vermeyeceğiz

İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları, hayvanların katledilmesini öngören 17 maddelik yasayla ilgili başlattıkları yaşam nöbetinin 9. gününde bir araya geldi.

Fotoğraf: Bahar Emreoğlu/EVRENSEL

Reklam

İzmir Yaşam Hakları Savunucuları, 17 maddeden oluşan Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifine karşı başlattıkları yaşam nöbetinin 9. gününde bir araya geldi. Alsancak ÖSYM binası önünde toplanan ekip Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metnini Yaşam Hakları Savunucuları adına Gizem Tarhan okudu.

“Ne yazık ki çarşamba günü toplanan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda 18 saat süren toplantının ardından tecrit ve katliam kanun teklifinin ilk üç maddesi AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi” diyerek sözlerine başlayan Tarhan “Komisyon toplantısına katılıp bilimsel veriler sunacak olan avukatlar, sivil toplum kuruluşları, hayvan ve yaşam hakkı savunucuları, kısacası Meclise bu yasa teklifinin bir insanlık suçu olduğunu anlatmaya çalışan kimse salona alınmadı ve darbedildi” dedi.

‘AKP İKTİDARININ TEK AMACI BARINAK RANTI’

Tarhan, “Meclise getirilen kanlı yasa tasarısında bahsedilen, ‘barınakların, hayvanların sahiplendirilenceye kadar bakıldığı ve rehabilite edildiği yerler’ olarak değiştirilmesini kabul etmiyoruz! Barınaklar, ihtiyacı olan hayvanların tedavilerinin yapıldığı geçici bakım evleridir. Bir hayvanın bir sorunu olmamasına rağmen barınak adı altındaki ölüm kamplarına hapsedilmesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Bu yasa tasarısı ile AKP iktidarının tek amacı, üzerinden hiçbir çıkar sağlayamayacağı aksine onlar için ekstra bütçe ve sorumluluk olan hayvanlar üzerinden barınak rantı devşirmek olduğunu belirten Tarhan, yasa tasarısında talimatları verilen barınaklara sağlanacak bütçe ile Türkiye'deki tüm köpekler kısırlaştırılabileceğini ekledi.

"İKTİDAR YAŞAM HAKKINA SAVAŞ AÇIYOR"

İktidarın yaşam hakkına ve yaşayan herkese savaş açtığını belirten Tarhan, “Bir adım atmayan iktidar bugün yine yaşam hakkına ve yaşayan her şeye savaş açmıştır. Yıllardır yerel yönetimler ve bakanlıklar üzerinden hayvanlar için ayrılan bütçeyi cebine indiren AKP iktidarı, son yerel seçimlerde kaybettiği belediyelerin başkanlarına ‘yasayı uygulamazsanız size hapis cezası veririm’  diyor” diye belirtti.

Milletvekillerine çağrıda bulunarak açıklamaya devam eden Tarhan, “Tecrit ve katliama hayır oyu kullanmanızı ve mecliste pazartesi günü tekrar görüşülecek olan toplantı salonunda bizzat bulunarak muhalefet etmenizi bekliyoruz. Bizler nasıl 9 gündür burada yaşam nöbetine aralıksız devam ediyorsak aynı özveriyi sizden de bekliyoruz. Biz bu yasa tasarısı geri çekilene kadar sokaklardan, meydanlardan geri çekilmeyeceğiz. Herkesi haklı mücadelemiz olan yaşam nöbetimize katılmaya ve destek olmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Tarhan açıklamasına şu şekilde devam etti: “Popülasyon artışına çözüm olmayacağı bilimsel verilerle ve neredeyse 100 yıl önce yaşanan hayırsız ada katliamı ile de görüldü. Bu katliam teklifine karşı duran; tarihsel sorumluluğunu yerine getiren, bilimsel ve etik tek çözümün kısırlaştırıp, aşılayıp, yerinde yaşatmak olduğunu ve elini kana bulamayacağını söyleyen belediye başkanlarını burdan selamlıyoruz. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam