İşçileri kapı önüne koyan belediyede ‘istihdam günleri’ manzaraları
Yerel seçimleri ardından işçileri işten atan Tepebaşı Belediyesi, "Kariyer ve istihdam günleri" etkinliği yaptı hınca hıç doldu. Acaba belediyenin işten attığı işçiler de orada mıydı?
Fotoğraf: Evrensel
Latife KARTAL
Eskişehir
31 Mart yerel seçimlerinin ardında yerel yönetimlerde başlayan işten furyasından CHP’li belediyelerden birisi de Eskişehir’deki Tepebaşı Belediyesiydi. 55 işçinin işten atıldığı belediyede şimdilik işten çıkarmalar durmuş gibi görünse de Tepebaşı Belediyesi işçilerinin tedirginliği sürüyor, işçiler bu kaygıyla çalışıyor.
Aynı belediye işten atmaların etkisi devam ederken adına “Kariyer ve İstihdam Günleri” dediği bir etkinlik düzenledi. Şiarı “İş başvuruları ve mülakatlar için Eskişehir firmaları sizi bekliyor” olan etkinliğe katılan firmaların bazıları ise şunlar; Alp Havacılık, Beko (eski adıyla Arçelik), Eti, Europen, Ford Otosan, TEI, Haier…
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nin en büyük firmalarından olan bu firmalardan özellikle TEI, Eti, Haier gibi firmalara etkinlikte ilgi çok yoğun. Evet, bu firmalara ilgi çok yoğun ama katılan tüm firmaların stantları önünde uzun kuyruklar var. Küçük fabrika büyük fabrika demeden hepsinde şansını deniyor işsizler ordusu. Salon hınca hınç dolu, tabiri caizse iğne atsan yere düşmez. Herkesin elinde özgeçmişi var, hazırlanıp gelinmiş. Genç, yaşlı, kadın, erkek, yüzlerce kişi…
Tablonun memleketin ekonomi politikaları sonucu artan işsizliğinin tablosu olduğunu söylemek malumun ilanı olacaktır kuşkusuz. Sıraya girenlerin bazılarıyla sohbet etmeye çalışıyoruz. İlginç bilgiler alıyoruz bu sohbetlerden. Kalite operatörü, forkliftçi gibi vasıflı diyebileceğimiz işçilerin de etkinliğe yoğun katılımı olduğunu söylüyorlar. Gelenler tüm firmalara başvuruyorlar neredeyse. Vasıflı işçilerin bir kısmı çalıştıkları yerlerde çok düşük ücretlere çalıştıklarından bahsediyorlar. Daha büyük, belki sendikalı firmalarda nispeten daha iyi ücret alma umudu getirmiş onları buraya. Geriye kalan daha büyük kısım zaten hâlihazırda da işsiz.
Dikkat çeken bir diğer ayrıntı da yeni mezun meslek liselilerin yoğunluğu. Adeta bir üniversite sınavı havası var. Velileriyle gelen gençler, ellerinde özgeçmişleri, stant stant sıra bekliyorlar. Bekleyen gençlerden biri standı olan her firmanın alım yapmadığını, sadece kendi işleyişlerini anlattıklarını aktarıyor. Europen’e başvuru yaptığını ancak çalışma saatlerinin sabah 07.00 akşam 19.00 olduğunu, çaresiz bir şekilde bunu kabul etmek zorunda kaldığını, ailesine yük olmak istemediğini aktarıyor. Yine başka bir genç stantlardan birinde kendisine “bilgisayar programcılığı okuyun gelin işiniz hazır” dendiğini söylüyor. Ancak hiçbir firmanın maaşlardan bahsetmediğini de aktarıyor ve ekliyor “herhalde maaşlar baya düşük.”
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli sık sık yerel basındaki demeçlerinde Eskişehir’de çalıştıracak işçi bulamadıklarından bahsediyor. Etkinlikte yoğunluğu görünce aklımızdan bu demeçler de geçiyor. İktidar aklının “işsizlik sorunu yok, insanlar iş beğenmiyor” beyanının Eskişehir’e yansıması Küpeli’nin sözleri de. Kariyer ve istihdam günleri etkinliğinde karşımıza çıkan tablo hiç de durumun Küpeli’nin söylediği gibi olmadığını kanıtlıyor açıkçası. İş beğenmeme değil ama bir “ücret beğenmeme” problemi olduğu aşikâr. Zaten Yönetim Kurulu Başkanı kendisi de ücret ortalamasının 20 binler seviyesinde olduğunu açıklıyor. Evet, işçiler açlık sınırındaki ücretleri, ağır çalışma koşullarını, zorunlu mesaileri beğenmiyor. Genç işsizliğin geldiği boyut da yine etkinliğin gösterdiklerinden. Hiçbir umudu olmadığı halde stant stant özgeçmiş dolaştıran gençler çalışma hayatına bir yerden başlamak niyetiyle tüm şartlara razı görünüyor.
İşten çıkartmalarıyla gündeme gelmiş bir belediyenin düzenlediği kariyer ve istihdam günlerine belediyeden atılan işçilerden katılım olmuş mudur, kim bilir, neden olmasın? Ancak bu etkinlik münasebetiyle bir kere daha bir malumu ilan edelim; her şey sınıfsal! Kariyer günlerine kendi tanıtımı için gelen sermayenin temsilcisi firmalar bir yandan işçi çıkarıyor bir yandan sözde istihdam günlerinde yerini alıyor. Emeğin temsilcisi işsizler ordusu da bir umudun peşinde insanca yaşamasını sağlayacak bir iş arıyor. Peki, belediye bu denklemin neresinde? Çok da tartışma götürür bir yanı yok herhalde bu sorunun. Taraflar belli gibi. İşçilerin, emekçilerin kendi sınıf çıkarları için bir araya gelip kendi iktidarlarını kazandığı güne kadar denklemde onlara düşen zorluklar devam edecek.