22 Temmuz 2024 12:17

Yazar Ferit Edgü hayatını kaybetti: Öykünün bir ayağı kırıldı

Edebiyatçı Ferit Edgü, 88 yaşında hayatını kaybetti. Öykücü Yazar Adnan Özyalçıner; "Edebiyatımızda Ferit’in ölümüyle öykünün bir ayağı kırılmıştır." dedi.

Ferit Edgü | Fotoğraf: Kadir İncesu

Paylaş

88 yaşındaki edebiyatçı Ferit Edgü, hayatını kaybetti. Edgü'nün hayatını kaybettiğini yazar Metin Celal duyurdu.

Celal, "Çağdaş Türk Edebiyatının Büyük ustalarından FERİT EDGÜ VEFAT ETMİŞ. Ailesine, okurlarına, dostlarına başsağlığı diliyorum" sözleriyle duyurdu.

Ferit Edgü için 24 Temmuz Çarşamba günü Beyoğlu Casa Botter Apartmanı’nda saat 15'te anma toplantısı yapılacak. Edgü aynı gün Teşvikiye Camiinden ikindi namazından sonra Aşiyan Mezarlığında son yolculuğuna uğurlanacak

Edgü, 24 Şubat 1936 gününde İstanbul'da doğdu. Yüksek öğrenimine İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin resim bölümünde başladı. Daha sonra Paris'e giderek, üniversite hayatını orada sürdürdü. Türkiye'ye döndüğünde Mavi dergisinde yazmaya başladı ve bu yazılarla tanındı. Dergiden sonra Ada Yayınları'nı kurdu ve 1976'dan 1990'a değin pek çok yerli ve yabancı yazarın ve şairin yapıtını yayımladı. Edebiyatın pek çok alanında, pek çok dünya diline çevrilen metinler üretti.

"ÖYKÜ'NÜN BİR AYAĞI KIRILMIŞTIR"

Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı, Öykücü Yazar Adnan Özyalçıner, “Kuşakdaşım, sevgili öykücü arkadaşım, dostum Ferit Edgü’yü yitirmenin derin üzüntüsü içindeyim. Edebiyatımızda Ferit’in ölümüyle öykünün bir ayağı kırılmıştır. Yaşamla birlikte süren, devinen, sürekli bir öykünün yazarıydı Ferit. Bitmeyen, bitmeyecek olan bir öykünün yazarı… Öykümüzün, öykücülüğümüzün kaybı çok büyük, çok acı” ifadelerini kullandı.

"KENDİ DİLİNİ, ANLATI DÜNYASINI OLUŞTURMAYA ÇALIŞTI"

Edgü’nün vefatı üzerine Simurg Art Yayınları sosyal medyada yaptığı paylaşımda şunları söyledi: “Ferit Edgü’yü kaybettik. ‘Hakkâri’de bir mevsim’din sonra ‘Şimdi saat kaç?​’ diye sordun ve dolu dolu yanıtladın. Kendine özgü kaleminle ve hiç kimseye benzemeyen bakış açınla... Sevgili Ferit Edgü her şey için şükran duygusuyla, Ada’dan (kurduğu yayınevi) kütüphanemize kattıklarınla, güzel Türkçemizi zenginleştirdiğin yapıtlarınla hep aramızda olacaksın. Gül bahçelerinde huzur içinde uyu. Çok üzgünüz…”

Everest Yayınları da “Değerli Yazarımız Ferit Edgü’yü kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz... Ailesine, okurlarına, tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz…” paylaşımında bulundu.

Yazar Semih Gümüş ise yaptığı paylaşımda, “O her zaman en sevdiğim yazarlarımız arasında ilk sıralarda oldu. En az kırk yıldır, tanıdığım herkese yazdıklarını okutmaya çalıştım. Farklıydı. Herkesten ayrı, kendi dilini, anlatı dünyasını oluşturmaya çalıştı. Arayışı bitmezdi. Çıtayı hiç aşağı düşürmedi. Yazdıklarını döne döne okudum, bazı öykülerini elli altmış kere okumuşumdur, hayatımın sonuna kadar da okurum. Büyük bir yazarı kaybettik. Sevgiyle ve saygıyla, unutamam” ifadelerini kullandı.

Yazar Yekta Kopan paylaşımında “Çok üzgünüm! Çok okudum onu. Sözcükler, harfler, sesler, sessizlikler. Çok şey öğrendim ondan. Aynı çağda yaşamak büyük bir hediyeydi. Ferit Edgü’yü saygıyla anıyorum!” dedi.

İBB Kültür hesabında ise “Edebiyat ve sanat dünyasının değerli ismi Ferit Edgü’yü kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. ‘Hiç kuşkusuz, düş gerçeğin ta kendisidir’ sözüyle sanatın ve edebiyatın büyüsünü bizlere ulaştıran sanatçımıza Allah’tan rahmet; ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz” denildi ve Edgü’nün yaşamı bir özetle hatırlatıldı:

sanat koleksiyoncularından biriydi.”

SENNUR SEZER FERİT EDGÜ'YE MEKTUP YAZMIŞTI

Şair Sennur Sezer 2011'de Ferit Edgü'ye yazdığı mektupta şöyle demişti:
"Sizi kutluyorum. Yalnızca aldığınız ödül için değil, açık yürekliliğiniz, ödül gecesinde kendinizden söz etmek yerine kuşağınızdan söz etmeyi seçişiniz, kuşağınızı anış biçimi için de: “Bir takımdan, bir akımdan, bir okuldan söz etmiyorum. Bir dönemden bir kuşaktan söz ediyorum(…) Biz, yazmaya 1950’lerde başlayanlar, hemen hemen hepimiz, hem ülkemizin değişmesini, hem sanatımızın, edebiyatımızın değişmesini istiyor, bunun için çabalıyorduk.”

Değişimi savunmanız, basılışından bu yana 50 yıl geçmesine karşın kitaplarınızı taze tuttu.

FERİT EDGÜ KİMDİR?

“1936’da İstanbul’da dünyaya gözlerini açan Ferit Edgü; şiir, öykü, roman, oyun, deneme, eleştiri türlerinde üretken bir sanatçı, minimal öykünün önemli temsilcilerinden biriydi.

1950 kuşağı yazarlarından olan usta edebiyatçının ilk eseri, henüz 16 yaşında yazdığı, 1952 yılında Kaynak dergisinde yayımlanan şiiriydi. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (İDGSA) Resim Bölümünde eğitim gören Edgü, Bedri Rahmi’nin öğrencisi oldu.

Akademiden sonra, Paris’te Academie Feu’da altı yıla yakın seramik eğitimi alan sanatçı, Türkiye’ye döndükten sonra metin yazarlığı yaptı ve Ada Yayınlarını kurdu.

Bir Gemide adlı kitabıyla 1979 Sait Faik Hikaye Armağanı, Ders Notları’yla 1979 TDK Deneme Ödülü, Eylül’ün Gölgesinde Bir Yazdı adlı eseriyle Sedat Simavi 1988 Edebiyat Ödülü’nün sahibi oldu. Ayrıca O adlı romanı Hakkâri’de Bir Mevsim adıyla ve Onat Kutlar’ın senaryosuyla sinemaya uyarlandı. 33. Berlin Film Festivali’nde (1983) ve 2. Akdeniz Kültürleri Film Festivali’nde ödüller aldı (1984).

Kısa cümleleri, şiirsel dili, gerçeküstü stiliyle kendi çizgisini oluşturan Edgü ayrıca Türkiye’nin sayılı

ÖNCEKİ HABER

Ev işçileri, haklarının korunacağı yasaların çıkmasını istiyor

SONRAKİ HABER

Tatil adası Mallorca’da kitlesel turizme karşı büyük gösteri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa