İzmir’de gazetecilerden eylem: Ücretler açlık sınırında, geçinemiyoruz

Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi çağrısıyla bir araya gelen basın emekçileri “Geçinemiyoruz” diyerek, ücretlerine zam yapılmasını talep etti.

22 Temmuz 2024 13:04
Paylaş

İzmir'de gazeteciler,  “Geçinemiyoruz, haberiniz olsun” diyerek eylem düzenledi. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yer alan ÖSYM ana binası önünde toplanan gazeteciler "Özgür basın susturulamaz”, “Herkesin sesi basın emekçisi”, "İş, ekmek yoksa haber de yok” sloganları ile Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüdü.

Basın açıklaması okuyan TGS İzmir Şube Başkanı Nil Kahramanoğlu, açlık sınırında ücret alan gazetecilerin geçinemediğini söyledi.

"ORTALAMA ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINA GERİLEDİ"

Türkiye’de ağır bir ekonomik krizin yaşadığını belirten Kahramanoğlu "İktidar her ne kadar bu krizi kabul etmese de özellikle son iki yıldır ciddi bir yoksullaşma yaşanmakta. Elbette bu yoksullaşmadan gazeteciler de nasibini alıyor. Biz gazetecilerin ortalama ücretleri, açlık sınırına hatta onun da altına geriledi. Türk-İş’in Haziran verilerine göre Türkiye’de açık sınırı 18 bin 978 lira. En temel tüketim maddelerine hemen her gün zam gelmekte ancak TÜİK’in hayali enflasyon oranı nedeniyle ücretler gerçek enflasyonun çok altında yükseltilmekte. Son yıllarda TÜİK, gerçek enflasyonun yarısının da altında oranlar açıkladığı için, ücretlerimize yapılan zamlar da gerçekçi olmadı” diye konuştu.

"KARIN TOKLUĞUNA BİLE ÇALIŞMIYORUZ"

Enflasyon oranlarını hatırlatan Kahramanoğlu, "Gelin, bu ayın başında açıklanan enflasyon oranlarına bakalım. TÜİK’in yıllık enflasyonu yüzde 71.06, bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu ENAG’ın yüzde 113.08, İstanbul Ticaret Odasının enflasyonu ise yüzde 82.14. Peki Temmuz’da bizlerin ücretlerine ne kadar zam yapıldı? Yüzde 0, yazıyla da rakamla da sıfır. Yılın başında asgari ücret seviyesine getirilen maaşlarımızla ayakta kalmaya çalışıyoruz. Aldığımız yemek ücretleriyle 10 gün yemek yiyemiyoruz. Yani karın tokluğuna bile çalışmıyoruz. Tüm bu kötü tabloya rağmen üç kuruşa, kalemimizi satmadan, mesleğimizin ilkelerini yerine getirmeye mücadele ediyoruz. Hemen her gün yurdun dört bir yanında açlık, yoksulluk haberleri yapan, işçinin, memurun, emeklinin 'Geçinemiyoruz' çığlıklarını iktidara, patronlara duyurmaya çalışan bizler de bu çığlığa ses katıyoruz. Geçinemiyoruz" ifadelerini kullandı.

"TARİHİN HİÇBİR DÖNEMİNDE BU KADAR YOKSULLAŞMAMIŞTIK"

"Bugün burada haber yapmak için değil haber olmak, gazete patronlarına sesimizi duyurmak için toplandık" diyen Kahramanoğlu, “Evine girecek ekmeğin derdine düşmüş bir gazeteciden iyi haber bekleyemezsiniz. Ev sahibinden gelecek telefondan, elektrik-su faturasına bakmaktan korkan gazeteciden özverili çalışma bekleyemezsiniz. Çocuğunun oyuncak istemesinden korkan gazeteciden basın özgürlüğünü savunmasını bekleyemezsiniz. Kitap alamayan, sinemaya, tiyatroya, konsere gidemeyen gazeteciden yaratıcılık bekleyemezsiniz. Gazetecilik, tarihin hiçbir döneminde çok para kazanılan bir meslek olmadı ancak bu dönemki kadar da yoksullaşmamıştık” şeklinde konuştu.

“MESLEĞİMİZ İKTİDAR ELİYLE İTİBARSIZLAŞTIRILDI”

Yıllardır iktidarın bu alanda uyguladığı politikaların mesleği itibarsızlaştırdığını vurgulayan Kahramanoğlu, "Kâğıt fiyatları her gün artarken gazetelerin ana gelir kaynaklarından biri olan resmi ilan fiyatları aynı oranda artmadı. Gazetecilik mesleği hedef göstermeler, gözaltılar, tutuklamalar, yargılamalar ile iktidar eliyle itibarsızlaştırıldı. Gazeteciye duyulan güven yok edildi. Patronlar baskı altına alındı, medya kurumlarına el kondu. Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak defalarca çağrı yapmamıza rağmen uyarılarımız dikkate alınmadı ve bugün ülkenin dört yanında bu tabloyu yaşıyoruz. Bir şeyi daha hatırlatmakta fayda var; çarşamba günü aynı zamanda Türkiye’de sansürün kaldırılışının 116. yılı kutlanacak. Matbaalardan, gazetelerden 116 yıl önce sansür memurlarını kovan meslek büyüklerimizin bıraktığı bu mücadele geleneğini sürdüren bizler, sansüre, oto-sansüre karşı ve basın özgürlüğü için yürüttüğümüz mücadelenin yanına, daha iyi bir ücretle çalışma mücadelesini de ekliyoruz” dedi.

Son olarak medya patronlarına seslenen Kahramanoğlu, "Bir an önce ücretlerin insanca yaşanabilecek bir seviyeye gelmesi için adımlar atın. İzmir’de çalışan gazeteciler olarak bir kez daha söylemek isteriz ki, geçinemiyoruz! Artık bıçak kemikte. Bu kentte gazeteciliğin devam edebilmesi için, basın özgürlüğü için, okuyucunuzun haber alma hakkı için adım atmak zorundasınız. Çünkü bizim artık daha fazla sıkacak kemerimiz, yapacak fedakârlığımız, daha fazla küçültecek bir hayatımız kalmadı. Son sözlerimiz şudur: Biz gazetecilerin haklarının gasp edilmesine sessiz kalmayın. Sesimizin ve sözümüzün özgürlüğü tüm toplumun özgürlüğüdür! Çünkü haberci olmazsa haberiniz olmaz. Bugün aynı zamanda bizimle ses çıkarmak isteyen ama sendikaya yürüdüğü için işten çıkarılma korkusuyla yüz yüze olduğundan yanımızda olamayan meslektaşlarımızdan haberdarız. TGS İzmir olarak bunun da takipçisi olacağız. Haklarımızı alamadığımız yerde eylemlerimizi çeşitlendirecek ve sürekli hale getireceğiz. Biz gazeteciyiz ve buradayız! Haberiniz olsun” diye konuştu.

(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tiryaki: Iğdır Emniyet Müdürü AKP temsilcisi gibi davranıyor

SONRAKİ HABER

Eski İYİP milletvekili Aylin Cesur partisinden istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa