22 Temmuz 2024 14:28

Joe Biden ABD başkan adaylığından çekildi, şimdi ne olacak?

Joe Biden'ın başkanlık için adaylığını çekmesinin ardından süreç nasıl işleyecek? Adaylık için öne çıkan isimler kimler? Haberimizde derledik.

Fotoğraf: Muhammed Abdullah Kurtar/AA

Paylaş

ABD Başkanı Joe Biden dün yaptığı açıklamada 2024 başkanlık seçimi yarışından çekileceğini açıkladı. Biden, 5 Kasım'da düzenlenecek başkanlık seçimlerinde Demokrat Partinin adayı olması için Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i desteklediğini duyurdu. Biden'ın adaylıktan çekilmesi sonrası süreç nasıl işleyecek? Haberimizde derledik.

YENİ ADAY NASIL BELİRLENECEK?

Biden son birkaç ayını ABD eyalet ve bölgelerindeki ön seçimleri kazanarak yaklaşık 4 bin Demokrat Partili delegenin desteğini alarak geçirdi.

Bu delegeler normalde 19-22 Ağustos’ta yapılacak olan Demokratik Parti Ulusal Kongresinde partinin resmi başkan adayı olması için oy kullanacaklardı ancak kurallar onları bağlamıyor ya da buna zorlamıyor. Delegeler istedikleri gibi oy kullanabilirler, bu da oylarını başka birine verebilecekleri anlamına geliyor. Biden kenara çekilerek delegelerini serbest bırakmış oldu ve potansiyel diğer adaylar arasında bir rekabeti ortaya çıkarabilir.

Reuters’a konuşan kaynaklar, Biden’ın açıklamasından birkaç saat sonra Harris’in müttefiklerinin telefonlara sarıldığını ve desteklerini almak için delegeleri ve parti yöneticilerini aradığını söyledi.

BIDEN’IN YERİNE KİM GEÇECEK?

Biden henüz çekilmeden olası aday olarak çalışmalara başlayan Başkan Yardımcısı Kamala Harris şu an listenin başında yer alıyor. Ancak parti kongresinde seçilene kadar bu durum netleşmeyecek.

Eski ABD Başkanı Bill Clinton ile eşi Hillary Clinton, Eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve 50 eyaletinin Demokrat Parti teşkilat başkanlarının desteğini açıklamasıyla Harris’in başkan adaylığı ihtimali artsa da alternatif olarak konuşulanların isimler mevcut. Eski ABD Başkanı Barack Obama ve Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Harris’e destek açıklaması yapmamaları ise dikkat çekti. Obama ve eşi Michelle Obama, Biden’ın kararını memnuniyetle karşıladıkları bir mesaj yayımladı ancak mesajda Harris’in adı geçmedi.

Alternatif isimler arasında ise Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, Michigan Valisi Gretchen Whitmer, Kentucky Valisi Andy Beshear ve Illinois Valisi J.B. Pritzker sayılıyor. Ancak Newsom sosyal medyadan Harris’e desteğini açıklayan ilk isimlerden biri oldu. Adı özellikle öne çıkan Gretchen Whitmer ise Biden’ın adaylıktan çekilmesinden sonra “Demokratları seçmek ve Donald Trump’ı durdurmak için elimden gelen her şeyi yapacağım” dedi ancak Harris’e destek açıklaması yapmadı.

PARTİNİN ‘İLERİCİ’ KANADI ADAY ÇIKARACAK MI?

Bu arada partinin “İlericiler” olarak adlandırılan kanadından Kongre Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez ise "çekil" çağrıları yapılırken Biden’a verdiği destekle dikkat çekmişti. Ocasio-Cortez, Biden’ın çekilmesi ardından ise yaptığı paylaşımında Harris’e destek verdi. “Kamala Harris, ABD’nin bir sonraki başkanı olacak. Kasımda sandıktan zaferle çıkması için kendisine tam destek vereceğime söz veriyorum” dedi.

Ocasio-Cortez “Amerika Demokratik Sosyalistleri” (DSA) desteğiyle ilk kez 2019’da Temsilciler Meclisine girmişti. DSA, İsrail’in Gazze saldırılarındaki rolü nedeniyle Biden’ı “Soykırımcı Joe” olarak adlandırıyor ve istifasını da “Hoşçakal Soykırımcı Joe" ifadeleriyle karşıladı. DSA’nın açıklamasında Kamala Harris’e herhangi bir atıf yapılmazken “yeni bir parti” kurulması gerektiği vurgusu dikkat çekti.

Daha önce Hillary Clinton ve Joe Biden’a karşı 2016 ve 2020’de başkan aday adayı olan ancak son dönemde Joe Biden’a verdiği destekle tepki gören Senatör Bernie Sanders da Biden’ın açıklamasının ardından “Biden ülkemize onur ve haysiyetle hizmet etti. Grevdeki işçilerle birlikte grev hattında yürüyen ilk başkan olarak, modern Amerikan tarihinin en işçi sınıfı yanlısı başkanı oldu. Yaptığınız her şey için teşekkür ederiz Sayın Başkan” mesajını paylaştı. Ancak Sanders, Harris’e destek veren herhangi bir ifade kullanmadı. Sanders bağımsız senatör olsa da Demokrat Parti ile birlikte çalışıyor ve “İlerici” hareketin lideri olarak görülüyor.

Geçen hafta yapılan Reuters-IPSOS anketi ise Cumhuriyetçilerin Adayı Trump’a karşı galip gelebilecek tek kişinin Eski ABD Başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama olabileceğini ileri sürdü.

ADAY NASIL SEÇİLECEK?

Ballotpedia’ya göre, Demokrat Parti kongresinde 3 bin 933 taahhütlü delege ve 739 “süper delege” olarak adlandırılan kıdemli parti üyeleri dahil olmak üzere yaklaşık 4 bin 672 delege mevcut.

Adaylığı garantilemek için bir adayın çoğunluğu elde etmesi, yani diğerlerinin toplamından daha fazla oy alması gerekiyor. Harris’in müttefiklerinin şu anda yapmaya çalıştığı da bu: 1969 delegenin desteğini almak ve tüm rakipleri saf dışı bırakmak.

Eğer kimse bunu başaramazsa, delegelerin özgür temsilciler olarak hareket ettiği ve parti liderliği ile müzakere ettiği bir “aracılı kongre” olacak. Birinin çoğunluğu sağlayıp aday olabilmesi için birkaç tur oylama yapılması gerekebilir. Demokratların ilk oylamada aday gösteremediği son aracılı kurultay 1952’de yapılmış.

KAMPANYA PARASINA NE OLACAK?

Biden-Harris kampanyasının mayıs sonunda bankada 91 milyon doları vardı ancak Reuters’a göre kampanya finansmanı yasası uzmanları paranın kolay el değiştirebileceği konusunda hemfikir değil. Harris de kampanya belgelerinde yer aldığı için, birçok uzman, resmi aday olması halinde paranın Harris’e aktarılabileceğine inanıyor.

Ancak Harris kampanyasına yapılan bağışlar, Biden’ın açıklamasını takip eden saatler içerisinde milyonları buldu bile. Harris’e pazar akşamına kadar toplamı 46.7 milyon doları bulan çok sayıda bağış yapıldı.

KAMALA HARRIS KİMDİR?

Hindistan ve Jamaikalı göçmen bir aileden gelen Kamala Harris, kariyerine savcı olarak başladı ve neredeyse otuz yılını kolluk kuvvetlerinde geçirdi. 2011 yılında Kaliforniya başsavcısı seçildi. 2017’de ABD Senatosuna seçilen ikinci siyah kadın oldu. Senatoya girdikten sonra Harris, iç güvenlik ve istihbarat komitelerine ve daha sonra Senato Yargı Komitesine atandı. Harris, 2021’de başkan yardımcılığı görevini üstlendikten sonra Kaliforniya senatörlüğü koltuğunu boşalttı.

Görevdeki ilk dokuz ayından sonra özellikle de ABD’nin eylül 2021’de Afganistan’dan tartışmalı bir şekilde çekilmesinden sonra Biden’ın onay oranları hiçbir zaman yüzde 45’i geçmedi. Harris’in de reytingleri sürekli olarak daha da kötüleşti ve onu ABD tarihinin en az destek alan başkan yardımcılarından biri haline getirdi. Sadece geçtiğimiz yıl içinde, temmuz 2023’te ortalama yüzde 41 olan onaylanma oranı haziran ve temmuz 2024’te yüzde 38 civarında oldu.

Harris’in başkan yardımcısı adayının kim olacağı da merak konusu. Harris’in kadın ve azınlık kimliği nedeniyle “rahatsız” olabilecek muhafazakarları rahatlatmak için erkek bir yardımcısı olması bekleniyor.

DÜN BAĞIŞ BUGÜN HAKARET: TRUMP OLASI YENİ RAKİBİNİ NASIL KARŞILADI?

ABD Başkanı Donald Trump da Kamala Harris ile yarışa şimdiden başladı. Yayımladığı açıklamada Harris’i yenmenin Biden’ı yenmekten daha kolay olacağını söyleyen Trump, Harris’i “gülünç Kamala” olarak nitelendirdi. Trump, “Siz onu hiç gülerken gördünüz mü? Kamala deli!” ifadelerini kullandı.

Ancak ABD basını Trump’ın 2011 ve 2013’te California başsavcılığı için yürüttüğü kampanyalarda Harris’e iki kez bağış yaptığını ortaya çıkardı. Buna göre Trump, Harris’e 2011’de 5 bin dolar, 2013’te ise 1000 dolarlık bağış yapmış. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Boşanma aşamasında olduğu kadını boğarak öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet talebi

SONRAKİ HABER

Sidar Şimşek’i öldüren zanlı tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa