22 Temmuz 2024 14:56

LGS’de yüz binlerce çocuğa mecburi istikamet: Ya MESEM ya da imam hatip lisesi

LGS yerleştirme sonuçlarına göre sadece 197 bin öğrenci ‘nitelikli’ okullara yerleşti. Sınavlı okullara başvuru 300 binde kaldı. 700 bin çocuk imam hatip ya da meslek lisesi ile MESEM’lere mahkum.

Fotoğraf: Milli Eğitim Bakanlığı

Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, LGS kapsamında sınavla öğrenci alan okullar ve yerel yerleştirme için tercih yapan 1 milyon 13 bin 239 öğrencinin yüzde 96.21’i tercihlerine yerleşti denilse de tablo farklı. Sınavla öğrenci alan okullar için açılan 202 bin 348 kontenjanın 197 bin 129’u ilk yerleştirmede doldu. Sınavla öğrenci alan okullara sadece 300 bin öğrenci başvuru yaptı. 700 bin öğrenci mahalleye, istemediği okula, imam hatip ya meslek lisesine mahkum kalacak. Sınava girmeyen 250 bini aşkın çocuk ise tercih bile yapmadı. MEB’in kontenjanlarını azalttığı akademik eğitim veren okullar ilk yerleştirmede tamamen doldu.

"250 BİN ÇOCUK NEREDE?"

MEB’in açıklamasını ve LGS yerleştirme sonuçlarını gazetemize değerlendiren Eğitimci Özgür Bozdoğan, öncelikle MEB’in önceki yıllarda olduğu gibi yaptığı açıklama ve rakamlarla algı oluşturmaya çalıştığına dikkat çekerek “Sanki öğrencilerin büyük bir kısmı istediği bölüme yerleşmiş gibi gösteriliyor ama durum öyle değil” dedi. 8. sınıfta olan ve sınava girmesi gereken 1 milyon 300 bin öğrenciden yalnız 1 milyon 13 bin 239’unun sınava girdiğini, 250 bini aşkın öğrencinin sınava girmediğini hatırlatan Bozdoğan “Bu öğrencilerin tercih de yapmadığı görülüyor. Ama MEB’in açıklamasında bu öğrencilere dair tek bir satır yok. Bu çocukları sistem kendi belirlediği okullara atayacak. Ya da ucuz iş gücü olarak MESEM’e yönlendirilecek. Bu çocukların şu anda ne yapacağını bilmiyoruz” dedi.

AKADEMİK OKULLARA KONTENJAN DARBESİ

Yine MEB’in verilerine göre fen ve sosyal bilimler liselerinin kontenjanlarının ilk yerleştirmede tamamen dolduğunu, Anadolu liselerinde ise yüzde 99’u geçen doluluk olduğuna vurgu yapan Bozdoğan “Bu öğrencilerin tüm dinci ve piyasacı eğitim dayatmasına karşı akademik eğitimi talep ettiğini gösteriyor. Ama bu verilere rağmen MEB bu okulların kontenjanlarını 5620 azalttı, imam hatip ile meslek liselerinin ise kontenjanını 2016 artırdı” bilgisini erdi. Öte yandan yüzde 95 dolu gibi gösterilen imam hatip ve meslek liselerinde yüksek doluluk oranının sınavla öğrenci alan okullar için geçerli olduğunu dile getiren Bozdoğan “MEB burada da algı yaratmaya çalışıyor” dedi. 

700 BİN ÖĞRENCİ MAHALLEYE MAHKUM

Merkezi yerleştirmede sınavla öğrenci alan okullara başvuran öğrencilerin yüzde 72’sinin yerleştiğine işaret eden Bozdoğan “Sınavla öğrenci alan okullara 300 bine yakın öğrenci başvurmuş. Sınavla öğrenci alan okulların toplam kontenjan sayısı ise 202 bin 348. Yani başvuran 100 öğrenciden yalnız 72’si yerleşmiş. Ama geriye kalan 700 bin öğrenci zaten sınavlı okullar için başvuru bile yapmamış. Bu öğrenciler kontenjan azlığı nedeniyle doğrudan yerel yerleştirmeye başvurmuş” ifadelerini kullanarak, MEB ‘Öğrenciler istedikleri okul türlerine yerleşti’ dese de öğrencilerin tercih etmek zorunda kaldıkları okullara yerleştirileceklerini söyledi.   

NAKİL SÜRECİ, TERCİH DAYATMASI

BU sonuçların ardından öğrencilerin iki nakil hakkının daha olduğunu ve öğrencilerin yeniden tercih yapabileceklerini hatırlatan Bozdoğan “İşte burada MEB’in dayatması devreye girecek. Öğrenciler 3 okul tercih edebilecek. Ama bu tercihlerden aynı okul türünden sadece 2 tane yazabilecek, diğer tercih başka bir okul türü olacak. Yani 2 Anadolu lisesi yazıyorsanız, 3. tercihiniz imam hatip ya da meslek lisesi olmak zorunda. Seçilebilecek okul türleri azaldığı için öğrenciler istemedikleri okullara yerleşecek” dedi. Zaten yerel yerleştirmede öğrencilerin yüzde 83’ünün tercih alanlarının sınırlı olduğuna işaret eden Bozdoğan “Bu öğrenciler istemedikleri halde imam hatip ya da meslek lisesi yazmak zorunda kalacaklar” dedi. Öte yandan MEB’in ‘Depremzede öğrenciler için Türkiye genelinde 6 bin 805 kontenjana başvuran öğrencilerin tamamı tercihlerine yerleştirildi’ açıklamasını da değerlendiren Bozdoğan “Ama kaç öğrenci başvurdu, kaçı yerleşti bilgisi verilmiyor” dedi.

TERCİHLER RAKAMLARLA ORTADA

39 bin 720- Fen lisesi kontenjanı tamamen doldu9 bin 480- Sosyal bilimler lisesi kontenjanı dolduYüzde 99.66- Anadolu liselerinin 67 bin 390’lık kontenjanı doldu3 bin 133- Anadolu imam hatip liselerinde boş kalan kontenjanYüzde 93- Mesleki ve teknik Anadolu liselerindeki doluluk

NAKİL İŞLEMLERİ YAPILACAK

SINAVLA ve yerel yerleştirme kapsamında açık kalan kontenjanlara yerleştirmeye esas nakil işlemleri iki dönem halinde yapılacak. Yerleştirmeye esas 1. nakil için tercihler 22-26 Temmuz’da yapılacak ve 1. nakil sonuçları 29 Temmuz’da açıklanacak. İkinci nakil tercih başvuruları ise 29 Temmuz-2 Ağustos’ta alınacak, sonuçlar 5 Ağustos’ta ilan edilecek. 6-14 Ağustos’ta boş kalan kontenjanlara, hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvuruları alınacak.

SONUÇLARI MANŞETİMİZLE ORTAYA KOYMUŞTUK

MEB’in LGS yerleştirme sonuçları 12 Temmuz’da Gazetemizin Yazarı Prof. Dr. Adnan Gümüş’ün yazısından hazırladığımız ‘Öğütüm sistemi’ manşetimizi de haklı çıkardı. Manşetimizde şu ifadelere yer vermiştik: “Liseye giriş sınavı çağındaki 1.2 milyon çocuktan sadece 210 bini, Bakanlığın ‘nitelikli okul’ olarak kategorize ettiği okullara gidebilecek. 1 milyon çocuğun önündeki seçenekse, az sayıdaki Anadolu lisesi dışında mecburen imam hatip ya da meslek lisesine gitmek yahut okuldan tamamen kopmak.”

ÖNCEKİ HABER

Avcılar'da 14 yaşındaki çocuğa istismarda bulunan T.C'yi çevredekiler darbetti

SONRAKİ HABER

Boşanma aşamasındaki eşini darbedip ölümle tehdit etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa