22 Temmuz 2024 15:05

Fransa İsrail'in olimpiyat takımına 24 saat koruma sağlayacak

Fransa İçişleri Bakanı Darmanin, Paris'te yapılacak Olimpiyat Oyunları sırasında İsrailli sporculara 7/24 koruma sağlanacağını açıkladı.

Fotoğraf: Mustafa Yalçın/AA

Paylaş

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, İsrailli sporculara başkent Paris'te yapılacak Yaz Olimpiyat Oyunları sırasında 24 saat koruma sağlanacağını açıkladı.

Paris'te yapılacak Yaz Olimpiyat Oyunları, İsrail'in Gazze'ye ağır saldırıları nedeniyle gerginliğin arttığı bir dönemde cuma günü başlayacak. Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) milletvekili Thomas Portes' perşembe günü düzenlenen Gazze'ye destek mitinginde, olimpiyata katılacak olan İsrailli sporcuların ülkede "hoş karşılanmadığını" söylemiş, "Paris'te yapılacak uluslararası bir etkinliğe, Olimpiyat Oyunlarına birkaç gün uzaktayız. Ben 'Hayır, İsrail delegasyonu Paris'te hoş karşılanmıyor' demek için buradayım. İsrailli sporcular Paris'teki Olimpiyat Oyunları'nda hoş karşılanmıyor" ifadelerini kullanmıştı. 

Reuters'ın aktardığına göre, İçişleri Bakanı Darmanin, televizyonda yayınlanan bir röportajında, İsrailli sporcuların 7/24 korunacağını açıkladı.  Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne da Belçika'nın başkenti Brüksel'de mevkidaşlarıyla katıldığı toplantıda, "Fransa adına şunu söylemek isterim ki İsrail delegasyonu Olimpiyat Oyunları için Fransa'ya hoş gelmiştir" ifadelerini kullandı. Sejourne, İsrailli mevkidaşıyla yakında yapacağı bir telefon görüşmesinde bu noktayı vurgulayacağını ve ayrıca “İsrail delegasyonunun güvenliğini sağladığımızı kendisine söyleyeceğini” belirtti.

Portes'in Reuters'in yorum talebine yanıt vermediği, İsrail Büyükelçiliğinin de yorum yapmayı reddettiği belirtildi.

Bazı LFI milletvekilleri Portes'in yorumlarını savundu. Üst düzey bir parti yetkilisi ve milletvekili olan Manuel Bompard, sosyal medya hesabından “İsrail hükümetinin uluslararası hukuku defalarca ihlal etmesi karşısında, sporcularının Olimpiyat Oyunlarında tarafsız bir bayrak altında yarışmasını istemek meşrudur” diye yazdı.

ANMA TÖRENİ BÜYÜKELÇİLİĞE ALINDI

Almanya'da yapılan 1972 Münih Olimpiyatları'nda Filistinli bir örgüt, 5 Eylül günü Olimpiyat Köyü'nü basarak İsrailli sporcuları rehin almış, 11 İsrailli sporcunun ölümüyle sonuçlanan bu olay üzerine, oyunlara bir gün ara verilmişti. Bu cuma günü başlayacak Olimpiyat Oyunları, bu olaydan 52 yıl sonra gerçekleştirilecek.

1972'de öldürülen İsrailli olimpik sporcular için yapılacak anma töreni, güvenlikle ilgili endişelerin dile getirildiği günlerde Paris Belediye Binası'nın önünden İsrail Büyükelçiliği'ne alındı. Büyükelçilikten konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Töreni Belediye Binası'ndan Büyükelçiliğe alma yönünde Fransız yetkililerden gelen talep, törenin Olimpiyat Oyunları öncesinde sınırlı güvenlik bölgesinde (gri bölge) yapılacak olmasındandı" denildi.

Olimpiyat Oyunları, Seine Nehri boyunca tüm dünyadan gelen sporcuların geçit töreni yapacağı bir etkinlikle açılacak. Törene katılım isteğe bağlı olacak. İsrailli yetkililer ise İsrailli sporcuların bu açılış törenine katılıp atılmayacağı hakkında bilgi vermeyi reddetti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Boşanma aşamasındaki eşini darbedip ölümle tehdit etti

SONRAKİ HABER

Karşıyaka Belediyesi iştiraki Kent AŞ’de TİS imzalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa