23 Temmuz 2024 04:50

Paris 2024 Olimpiyatları başlıyor: Rus atletler kısıtlandı, İsrail’e yaptırım yok

Rus sporculara kısıtlama getirilirken İsrail'e yaptırım uygulamayan Olimpiyat Komitesinin çifte standardı, göçmenlerin kentten sürülmesi... Paris 2024 Olimpiyatları başlıyor.

Fotoğraf: Anne Jea/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Paylaş

Dünyanın en büyük spor organizasyonu olan Olimpiyat Oyunlarının 33’üncüsü 26 Temmuz-11 Ağustos tarihlerinde Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek. Böylece Paris, tam 100 yıl sonra olimpiyatlara yeniden ev sahipliği yapacak. Yaz Olimpiyatları Paris’te daha önce 1900 ve 1924 senelerinde iki defa düzenlenmişti. Olimpiyat hazırlıkları sırasında kentteki göçmenlerin ‘tahliye’ edilmesi ve Rusya’ya yaptırım uygulayan Olimpiyat Komitesinin İsrail hakkında herhangi bir karar almaması ise bu “büyük şovun” arka planında tartışılanlar oldu.

Geçmişi, milattan önce 8. yüzyıla kadar uzanan olimpiyat oyunlarının bu yılki sloganı İngilizce “Made for sharing” (Paylaşmak için Yapıldı) olarak belirlendi.

Tüm dünyadan sporcuların katılımıyla gerçekleşen olimpiyatlar, günümüzün en büyük spor organizasyonu. Sporcuların başarıları, yerinden veya ekran başından milyonlarca kişi tarafından takip ediliyor. Dört yılda bir düzenlenen olimpiyatlar, branş çeşitliliği ve farklı ülkeleri temsil eden sporcuları bir araya getirmesi bakımından diğer spor etkinliklerinin arasında ayrı bir konuma sahip.

Yaz Olimpiyatlarının programında, 2016 ve 2020’de yarışılan 28 “temel” olimpik spor ve Paris Organizasyon Komitesi tarafından önerilen dört isteğe bağlı spor olmak üzere toplam 32 spor dalında 329 etkinlik yer alacak.

13 Eylül 2017 tarihinde Peru’da resmi olarak olimpiyatların Paris’te olacağı duyurulmuştu. Paris 2024’le birlikte, Yaz Oyunları geleneksel dört yıllık döngüsüne kavuşacak. Tokyo’daki 2020 Yaz Olimpiyatları Kovid-19 salgını nedeniyle bir yıl sonra yapılabilmişti.

Paris 2024, break dansın bir Olimpiyat etkinliği olarak ilk kez yer alacağı ve IOC Başkanı Thomas Bach’ın başkanlığı sırasında düzenlenen son Olimpiyat Oyunları olacak. Paris’teki organizasyon, aynı sayıda kadın ve erkek sporcunun yer aldığı ilk olimpiyat olacak.

OLİMPİYAT KOMİTESİNİN İKİYÜZLÜLÜĞÜ

Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) kararına göre Rus ve Belaruslu sporcular olimpiyatların açılış törenine katılamayacak. Olimpiyat oyunlarında da “tarafsız sporcu” olarak mücadele edecek olan katılımcılar, ülke bayrakları olmadan, milli marşlarını okumadan yarışacak. Öte yandan Rus atletler kısıtlanırken Gazze’yi aylardır bombalayan ve binlerce Filistinlinin ölümüne neden olan İsrail’e herhangi bir yaptırım uygulanmıyor. IOC, Rusya 2 yıl önce Ukrayna’ya saldırdığında hemen tepki göstermiş ve Rusya’yı saldırganlığı nedeniyle kınamıştı. Ancak İsrail Savunma Kuvvetleri şu ana kadar yaklaşık 40 bin Filistinliyi öldürmesine rağmen komitenin bir açıklaması olmadı. Filistinli Olimpik Futbol Antrenörü Hani al-Masdar’ın ocak ayında İsrail’in hava saldırısı sonucu hayatını kaybettiğinde dahi komite harekete geçmemişti.

GÖÇMENLER PARİS’TEN ÇIKARILDI

Paris olimpiyata hazırlanırken, Fransa polis de onlarca göçmeni kentten uzaklaştırdı. Revers de la Médaille (Madalyanın Öteki Yüzü) isimli kampanya grubunun haziran ayında yayımladığı ‘Sosyal temizliğin 1 yılı’ başlıklı raporuna göre nisan 2023’ten mayıs 2024’e kadar olan dönemdeki tahliyelerden 12 bin 545 kişinin etkilendiği belirtildi. Bu sayının 3 bin 434’ünü reşit olmayan kişiler oluşurken, kampanya grubu bu sayının geçen yıla göre iki kat artışı ifade ettiğini vurguladı.

TAHMİNİ 9.7 MİLYAR AVRO MAALİYET

Farklı kaynaklarda Fransa’da düzenlenecek Paris 2024 oyunlarının toplamda 9.7 milyar avro gibi maliyeti olacağı tahmin ediliyor. Olimpiyat Komitesi bu bütçeye 4.38 milyar avro destek sağlarken bütçenin geri kalanını bilet, lisans, TV hakları, sponsorluk ve ülkelerin kamu bütçesi gibi kalemlerden gelecek tahmini gelirlerden oluşuyor. Fransa Sayıştayının ilk başkanı Pierre Moscovici, oyunların kamuya maaliyetine ilişkin gazetecilere verdiği demeçte Paris Olimpiyat Oyunlarının “Üç ila beş milyar avro arasında bir kamu parasına mal olması bekleniyor” diye konuşmuştu.

Kalıcı yapıların inşası için ayrılan bütçe ise 4.4 milyar avro olarak açıklandı. Bu paranın 1.7 milyar avroluk kısmı kamuya aitken, geri kalan kısmı ise Olimpiyat Tesislerinin teslimatını yapmakla görevli şirket olan Solideo’ya ait.

Son iki Olimpiyat Oyunları önemli mali kayıplara yol açmıştı. Rio 2016’nın 13.1 milyar dolara mal olduğu ve yaklaşık 2 milyar dolar zararla sonuçlandığı tahmin edilirken, Kovid-19 nedeniyle ertelenen Tokyo 2020 ise ilk tahmininin neredeyse iki katı olan yaklaşık 13 milyar dolara mal oldu ve en az 800 milyon dolar zararla sonuçlandı.

TÜRKİYE 18 BRANŞTA 102 SPORCUYLA KATILIYOR

Türkiye, Paris’teki Olimpiyat Oyunlarında 18 branşta toplam 102 sporcuyla temsil edilecek. Milli sporcular Paris’te atıcılık, atletizm, badminton, yol bisikleti, boks, artistik jimnastik, eskrim, güreş, halter, judo, kürek, masa tenisi, modern pentatlon, okçuluk, tekvando, voleybol, yelken ve yüzme branşlarında yarışacak.

SON ÜÇ OLİMPİYATIN GERİSİNDE

Paris’te 102 sporcuyla madalya arayacak Türkiye, katılım sayısında son üç olimpiyat oyunun gerisinde kaldı. Tarihinin en yüksek katılımını 114 sporcuyla 2012 Londra Olimpiyat Oyunlarında sağlayan Türkiye, 2016 Rio Olimpiyat Oyunlarında 103, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlarında ise 108 sporcu ile mücadele etmişti.

KADINLAR İKİNCİ KEZ ERKEKLERDEN ÇOK

Türkiye’nin olimpiyat kafilesinde ikinci kez kadın sporcu sayısı, erkeklerden fazla olacak. Paris’te Türkiye formasını terletecek kafilede 54 kadın ve 48 erkek sporcu bulunuyor. Türkiye’nin en fazla kadın sporcu ile temsil edildiği olimpiyat, 66 kişiyle 2012 Londra Olimpiyat Oyunları olmuştu.

TAKIM SPORLARINDA VOLEYBOL

A Milli Kadın Voleybol Takımı, takım sporları kapsamında Türkiye’den Paris’e giden tek ekip olacak. Son yıllardaki başarılarıyla dikkati çeken milli takım, üst üste iki, tarihinde ise üçüncü kez olimpiyatlarda yer alacak. Kırmızı-beyazlı takım, 2012 Londra ve 2020 Tokyo olimpiyatlarında mücadele etmişti.

"GÜZEL ŞEYLER YAPMAK İSTİYORUZ"

A Milli Kadın Voleybol Takımı için düzenlenen medya gününde konuşan Başantrenör Daniele Santarelli, “Herkesin hayali olimpiyatlara katılmaktır. Geçen sene çok önemli işler başardık. Paris 2024’te olmayı fazlasıyla hak ettik. Türkiye’nin bizimle gurur duyacağı şekilde olimpiyatlardan döneceğimizi düşünüyorum” dedi.

Paris 2024’ün çok zorlu geçeceğini ancak madalya kazanacaklarına inandıklarını belirten Eda Erdem ise şunları kaydetti:

“Paris’te güzel şeyler yaşamak istiyoruz. Çok fazla başarıyı ülkemize kazandıracağımıza inanıyoruz. Madalyanın rengi hiç önemli değil. Üçüncü olimpiyatım. Yeter ki kürsüde olalım. Hep birlikte şampiyon olmuşçasına kutlayacağız. Madalyayla bitirmek paha biçilmez olur.”

Eyfel Kulesi'ne asılı olimpiyat halkaları

TÜRKİYE’NİN OLİMPİYAT KARNESİ

Türkiye, olimpiyat oyunları tarihinde 41 altın, 27 gümüş, 36 da bronz madalya kazandı. Milli sporcular, olimpiyatlarda 9 spor dalında başarılı sonuçlar elde etti. Olimpiyatlarda Türkiye’nin aldığı 104 madalyanın 66’sı güreşte, 11’i halterde, 9’u tekvandoda, 7’si boksta, 4’ü karatede, 3’ü atletizmde, 2’si judoda ve birer tane okçuluk ile jimnastikte geldi.

Türkiye’nin en başarılı olduğu olimpiyat oyunları Roma 1960 oldu. Toplam 55 sporcuyla katıldığı ve en çok altın madalya kazandığı Roma Olimpiyat Oyunlarında Türkiye 7 altın, 2 de gümüş madalya elde etti.

Türkiye en çok madalyayı ise 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlarında kazandı. Japonya’nın başkentinde gerçekleştirilen olimpiyatlara 108 sporcu ile katılan Türkiye, 2 altın, 2 gümüş ve 9 bronz olmak üzere 13 madalya aldı.

Türkiye’nin bu sayıya ulaşmasında Tokyo 2020’de ilk kez yer alan karatede alınan 4 madalya etkili oldu. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Karşıyaka Belediyesi iştiraki Kent AŞ’de TİS imzalandı

SONRAKİ HABER

Buca Seyfi Demirsoy Hastanesindeki SES üyesi emekçiler: “Yetki emekçilerden alınır”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa