22 Temmuz 2024 16:17

Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Şube: 5199 sayılı kanun uygulansın

Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Üniversiteler Şubesi hayvanların katledilmesini öngören yasayla ilgili yazılı açıklama yayınladı.

Fotoğraf: DHA

Reklam

Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Üniversiteler Şubesi sokakta yaşayan hayvanların toplatılmasını ve öldürülmesini içeren kanun teklifi ile ilgili yazılı bir açıklama yayınladı.

“Kısırlaştırmaları askıya alarak, ekonomideki kötü gidişatı bahane olarak gösteren belediyelere yönelik denetimsizlik politikasını yıllarca sürdüren yetkili kurumlar, hayvan üreticiliği, hayvan kaçakçılığı, hayvan satışı ve sahipli hayvanların sokağa bırakılması gibi hayvan hakları ihlallerine neden olan faaliyetleri yasaklamamıştır” ifadeleri geçen açıklamada, “Geldiğimiz noktada bu sorumsuz anlayışın bedeli sokakta yaşayan hayvanlara ödetmek istenmekte ve popülasyon artışını katliama ve tecrite gerekçe olarak göstermektedir” denildi.  

‘DÜNYAYI BİRLİKTE PAYLAŞIYORUZ’

“Meclis, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda, Kanun teklifinin görüşülme aşamalarında çocuklar ve dezavantajlı gruplar araçsallaştırılarak, toplumsal onay alınmaya ve tepkilerin önüne geçilmeye çalışılmıştır. Katliamlarla şiddet sarmalına neden olacak uygulamalar normalleştirilerek, başta çocuklar olmak üzere toplumun tüm katmanlarında yıkıcı etkilere neden olacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Bilimsel temelden uzaklaşılarak, sadece yok etmeyi hedefleyen düzenlemenin, hiçbir sorunun çözümüne katkı sağlamayacağı belirtildi. Açıklamada “İnsan hakları söyleminin çarpıtılarak, bağlamından koparılarak, diğer türlerin yaşam hakkı üzerinde baskı unsuru haline getirilmesi kabul edilemez. Yaşamı sadece insan türünden ibaret gören anlayışın yerine, Dünyayı birlikte paylaştığımız hayvanlarla yaşama kültürünün zeminini güçlendirecek bir bakış açısını sahipleniyoruz” diye belirtildi.

Açıklamada 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununun işlerlik kazanması gerektiğinin önemi belirtilerek ve “Hayvanların özgür ve acıdan uzak yaşama hakları güvence altına alınarak, bilimsel yöntemlere yer verilerek ve katılımcı bir politika izlenmeli” denildi. Son olarak açıklamada “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşmeleri devam eden ve toplumda büyük tepkilere neden olan bilime ve hukuka aykırı Kanun teklifi derhal geri çekilmelidir” ifadeleri geçti. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam