22 Temmuz 2024 16:42

Denizli'de sağlıklı ve nitelikli kentleşme için protokol hazırlığı

Denizli'de TMMOB ve bağlı odalarla, Denizli Büyükşehir Belediyesi Sağlıklı kentleşme, nitelikli yapılaşma, kültürel, tarihi ve doğal çevre değerlerinin korunması için protokol hazırlığında.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Hilmi MIYNAT
Denizli

TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu bağlı odalarla birlikte Denizli Büyükşehir Belediyesi ile protokol hazırlığında. ‘Sağlıklı kentleşme, nitelikli yapılaşma, kültürel, tarihi ve doğal çevre değerlerinin korunarak geliştirilmesi için ortak mesleki denetim ve teknik iş birliği’ adını taşıyan protokol ile Denizli’nin kentsel sorunlarına karşı çözüm için iş birliği sağlanacak.

TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mimar Mehmet Öztürk ile protokolü ve sağlıklı kentleşmenin detaylarını konuştuk. 24 Temmuz’da belediye ile görüşeceklerini ifade eden Öztürk, 12 yıl önce her ilin kendi imar yönetmeliğini oluşturması için belediyelere yetki verildiğini hatırlatarak Denizli’nin de kendi imar yönetmeliğini oluşturması gerektiğini ifade etti.

İmar yönetmeliğinin her kentin özgün iklim yapısı, dokusu, kültür ve doğasına uygun hazırlanması gerektiğini söyleyen Öztürk, belediye ile yapılacak görüşmeye ilişkin “Mesleki ve teknik iş birliği protokolü başlıca konu olmak üzere, Hierapolis Antik Kenti’nde yapılacak dijital müze, Denizli İmar Yönetmeliği ve kentsel dönüşüm noktasında görüş ve önerilerimizi aktaracağız” dedi.

İŞ BİRLİĞİ KENTE NE KATKI SAĞLAYACAK?

Protokolün içeriğini “Hedeflediğimiz protokol, sağlıklı kentleşme, nitelikli yapılaşma, kültürel, tarihi, doğal çevre değerlerinin korunarak geliştirilmesi ve halka daha nitelikli teknik hizmet sunulabilmesi için ortak mesleki faaliyet ve teknik iş birliği” ifadeleriyle tanımlayan Öztürk, Mimarlar Odasının 8 belediye ile protokol imzaladığını ancak mühendisliğin multidisipliner bir bilim olduğunu ve büyükşehir ile tüm kente dair protokol imzalamak istediklerini dile getirdi.

Öztürk bu iş birliğinin kente katkısını ise şöyle özetledi:

“Her ilçe belediyesinde yeterince istihdam edilmiş mühendis, mimar yok. Hem üyeler arasındaki haksız rekabeti hem de belediyelerde oluşacak hukuksuz durumları ortadan kaldırmak üzere etkin bir yöntem. Bir amacımız da yönetmeliklere herkesin uymasını sağlamak. Meslektaşlarımızın eşit şartlarda çalışma yürütmesini sağlamak. İlçe belediyelerinde teknik insanların olmayışı denetimsizliği ortaya çıkarıyor. Bu da sağlıksız yapılaşmanın ilk aşamasını oluşturuyor. Kaçak yapıları işin başında engelleyeceğiz. Kişiye özel projenin yapılmasını engellemiş oluyoruz.”

“DENİZLİ’YE ÖZGÜ İMAR YÖNETMELİĞİ OLUŞTURMALI”

Denizli’ye özgü imar yönetmeliği için hazırlık yaptıklarını ifade eden Öztürk, “Önceki belediye yönetimi yürürlüğe koymak istemedi. Kendi yönetmeliğini oluşturmayan belediyeler mevcuttaki yönetmeliğe uymak zorunda. Halbuki iklim şartları, çevre koşulları ve yaşam biçimi gereği her ilin kendi imar yönetmeliğini hazırlaması gerekiyor. Sıcak iklimde de soğukta da aynı imar uygulaması yapılıyor. Bu bilimsel bir şey değil” dedi.

“DÖNÜŞÜM ZOR AMA İMKANSIZ DEĞİL”

Kentsel dönüşüme de değinen Öztürk, “Zor ancak imkansız değil. Belediyelerin bütüncül bir planı olmalı. Mahalle ya da ada bazında örnek uygulama yapılmalı. Biz gönüllü olarak ada bazında bir proje hazırladık. Eski yerleşim alanlarında çözülemeyen bir otopark sorunu var. Kentsel dönüşüm ile otopark ve trafik sorununu da çözmeyi hedeflemek gerekiyor. Ada bazında iç avlu oluşturup insanların ihtiyaçlarını karşılayabileceği yeşil sosyal alan da elde edilebiliyor” ifadelerini kullandı.

Deprem hazırlıklarına da değinen Öztürk, “Merkezefendi Belediyesi 4 mahallede gözleme dayalı bir çalışma yaptı. Ama çalışmanın devamı getirilemedi. İnsanların mülkiyetlerini koruyarak toplulaştırma yapılarak bu sorunu çözmekte fayda var; sağlıklı bir kent oluşturmak için. Elbette korunacak alanlar var. Deprem toplanma alanları, yeşil alanlar ve yolları artırmak üzerine yapılacak bir çalışma mümkün” diyerek sağlıklı ve nitelikli kentsel dönüşümün mümkün olduğunu vurguladı.

Öztürk, Gökpınar Göleti ve Hierapolis yakınındaki Dijital Müzenin de görüşmede gündem edileceğini söyledi.

Reklam