23 Temmuz 2024 04:54

Belgeseline dava açılan Tunca Öğreten: Devlet bizi terörist yapmıştı, şimdi torbacı ilan etti

"Met Çıkmazı” belgeseli nedeniyle hakkında dava açılan Gazeteci Tunca Öğreten: "Davalar için harcanacak mesaiyi torbacıyı yakalamak için harcamaları lazım. Durum tahmin ettiğimizden daha vahim.”

Fotoğraf: Tunca Öğreten'in kişisel arşivinden

Paylaş

Gözde TÜZER

Gazeteci Tunca Öğreten ve Murat Baykara hakkında Met Çıkmazı belgeseli sebebiyle “Uyuşturucuya özendirme” ve “Suçu bildirmeme” iddialarıyla dava açıldı. Gazetemize konuşan Tunca Öğreten “Narkotik şubeden teşekkür etmek için aradıklarını sanmıştım. Bu devlet bizi daha önce terörist yapmıştı, şimdi de torbacı ilan etti. Davalar için harcanacak mesaiyi torbacıyı yakalamak için harcamaları lazım” dedi.

26’ncı Metin Göktepe Gazetecilik Ödüllerinde “Jüri Özel Ödülü”ne değer görülen “Met Çıkmazı” belgeselini çeken Gazeteciler Tunca Öğreten ve Murat Baykara hakkında “Uyuşturucuya özendirme” ve “Suçu bildirmeme” suçlarından dava açıldı. İlk duruşma, Bakırköy 13. Asliye Ceza Mahkemesinde 31 Ekim’de görülecek. Belgesel; metamfetamin maddesinin ne denli yaygın kullanıldığını ve kolay ulaşılabilir olduğunu gözler önüne seriyordu.

12 Ocak 2023’te yayımlanan belgeselin tanıtımında, şu ifadeler yer alıyor: “Uyarıcı metamfetamin maddesinin yaygın kullanımı, Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri haline geldi. Voys’un ‘Met Çıkmazı’ adlı videosunda, #Metamfetamin kullanımının dehşet verici sonuçlarını, ne kadar kolay ve ucuza ulaşılabildiğini, maddenin tedavi merkezlerinde dahi satıldığını izleyeceksiniz” deniliyordu.

22 Mart 2023’te Metin Göktepe Gazetecilik Ödüllerinde Jüri, Görüntülü Haber dalında, Muhabir Tunca Öğreten, kameramanlar Murat Baykara ve Ömer Çakan’ın, Voys Media Youtube kanalında yayımlanan ‘Met Çıkmazı’ başlıklı haberini Jüri Özel Ödülü’ne değer görmüştü. Haber, uyarıcı metamfetamin (met) maddesinin yaygın kullanımı, sonuçları, ne kadar kolay ve ucuza ulaşılabildiği, maddenin tedavi merkezlerinde dahi satıldığı gibi noktalara dikkat çekiyor.

"TEŞEKKÜR İÇİN ARADILAR SANDIM"

Tunca Öğreten kendisini ilk narkotik şubeden aradıklarında “teşekkür etmek için” çağırdıklarını sandığını söyleyerek şöyle dedi: “İlk narkotik şubeden aradılar, ifadeye çağırdılar. Ben bana teşekkür etmek için çağırdıklarını düşündüm. Ama soruşturma için çağırmışlar. Bunu oradaki polise de söyledim. O da çok güldü, çok komik bir durum çünkü.”

‘Uyuşturucuya özendirme’ ve ‘Suçu bildirmeme’ iddialarıyla açılan davanın mantıksız olduğunu aktaran Öğreten “Belgeselde bağımlılar var, uyuşturucu satanlar var ve bunun ne kadar kötü bir süreç olduğu anlatılıyor. Bağımlılar kurtulamıyor ve belgeselde de anlatıldığı gibi ne kadar kolay satıldığını ve ulaşılabilir olduğunu görüyorsunuz. ‘Bunları gösterip özendirmek’ iddiasıyla dava açılıyor. ‘Suçu bildirmeme’ gibi bir dava konusu ise saçmalık ötesi. Gazetecinin zaten böyle bir görevi yok. Kaldı ki haberin kendisi ihbar zaten. Aynı yöntemle suçluyu yakalayabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Tunca Öğreten “Bir şey çıkacağını sanmıyorum ama bu devlet bizi terörist yapmıştı, şimdi de torbacı ilan etti. Davalar için harcanacak mesaiyi torbacıyı yakalamak için harcamaları lazım” dedi.

"DUYDUKLARIMIZDAN DAHA VAHİM"

Tunca Öğreten’le belgesele dair de konuştuk. Böyle bir belgesele karar verme sürecini anlatan Öğreten “5-6 milyon insan bunun bağımlısı şeklinde haberleri ve bu uyuşturucu maddenin ismini çokça duyuyorduk. Haberler yapılıyordu ancak üzerine gidilmiyordu. Bununla ilgili her türlü dedikoduyu duyuyorduk yani. Araştıralım bakalım dedik. Ancak işin içine girdikçe anlatılanlardan daha vahim bir durum olduğunu anladık” dedi. Öğreten belgeseli kağıda dökmenin dahi 2.5 ay sürdüğünü, daha önce yapılmamış bir dosya ortaya çıktığını vurguladı ve şöyle dedi: “Duyduklarımızdan daha vahim bir dünya varmış. Etrafımızdaki pek çok kişi bunu kullanıyormuş. Üstelik bunların tamamı da sosyal statüden bağımsız kullanılıyorlarmış.” 

REZİDANSTA ÜRETİLEN, AMATEMDE SATILAN…

Türkiye’de ‘Afganlar getiriyor’ gibi iddialar olduğunu ancak bu uyuşturucuların Türkiye’de rezidanslarda üretilip satıldığını da gördüklerini aktaran Tunca Öğreten “Bir kere kullanıyorsun ve bağımlı oluyorsun. Arıyorsun, çat diye kapına geliyor. Biz de torbacının sesini kaydedelim dedik. Sonra malzemeyi kapımıza getirdi yarım saatte. Bağımlılardan duyduk AMATEM’de de satılıyor diye. Gittik onun da çekimlerini yaptık. AMATEM’de otoparkında bahçesinde satın alınan bir şey ortaya çıktı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İYİP Kurucu Genel Başkan Yardımcısı Yücel, partisinden istifa etti

SONRAKİ HABER

CHP Sözcüsü Deniz Yücel: THY tarikatlara yüz binlerce dolarlık bilet vermiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa