23 Temmuz 2024 02:29

Antep’te işçi servisi kazası: 21 işçi yaralı, 2’sinin durumu ağır

Antep’te işçi servisi kazasında 2’si ağır 21 işçi yaralandı. Yaralı işçileri hastanede ziyaret eden EMEP ve Birtek-Sen, “İnsanca yaşama ve çalışma koşulları için mücadeleyi büyütelim” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Antep’te saat 07.30 da sabah vardiyasına işçi taşıyan 2 servisle tırın karıştığı kazada 2'si ağır, 21 kişi yaralandı. Antep Başpınar OSB’de işçi servisinin tıra çarpması sonucu zincirleme kaza meydana geldi. Kazadan birçok araç etkilenirken, Ahenk Halı işçilerinin bulunduğu serviste 2 ağır yaralı çok sayıda yaralı işçi olduğu öğrenildi. Fabrikada üretim durdu, yaralı işçiler şehrin farklı hastanelerine sevk edildi. İşçilerin pek çoğu taburcu olsa da iki işçinin tedavisi hala sürüyor. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yoğun bakımda olan işçinin durumu ise kritik. Fabrika yönetimi tedavi gören diğer işçiyi ziyaret etse de yönetimden henüz bir açıklama yapılmadı.

Ahenk Halı fabrikasından görüştüğümüz işçiler servislerin yetersiz ve bakımsız olduğunu, araç sayısının az olduğunu ve patronların masrafı az olsun diye şoförleri emeklilerden seçtiğini belirtti. Geçtiğimiz sene Antep’te yaşanan işçi servisi kazalarına ilişkin işçi duraklarında konuştuğumuz işçiler de Ahenk Halı işçileri ile aynı şeyleri dile getirmişti.

“İNSANCA YAŞAMA VE ÇALIŞMA KOŞULLARI İÇİN MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM”

Yaşanan kazanın ardından EMEP Antep İl Örgütü ve Birtek-Sen temsilcileri yaralanan işçileri ve ailelerini ziyaret etti. EMEP Antep İl Örgütü, yaşananların kaza ya da kader değil; ihmaller sonucu olduğunu belirterek şunları dile getirdi.

EMEP Antep, “İşçiler her gün işe giderken alınmayan önlemlerden ötürü ölümle burun buruna yolculuk yapıyor ya da fabrikalarda işçi sağlığı güvenliği önlemlerinin olmaması nedeni ile makinaya kolunu kaptırıyor, iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor. İSİG Meclisi’nin geçtiğimiz yıl yayımladığı verilere göre Antep’te 2013-2023 yıllarında yaşanan iş cinayetlerinin yüzde 24’ü servis kazaları sonucu” dedi.

Son bir haftada yaşanan iş ve işçi servisi kazalarına ilişkin Başpınar işçilerine seslenen EMEP, “İşçilere ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Sürecin takipçisi olacağız. Temmuz ayında hakkımız olduğu halde zam yapmamak için türlü oyunlar çeviren ihracat rekortmeni patronların üç kuruş fazla ödememek için bizlere dayattıkları bu sömürü, kölelik ve ölüm düzenini kabul etmeyelim. İşçilerin örgütsüzlüğünden güç alarak yarattıkları insanlık dışı koşulları ve kölelik düzenini değiştirmenin tek yolu birliğimizden geçiyor” diyerek, Başpınar işçilerini sağlıklı ve insanca koşullarda yaşama ve çalışma haklarına sahip çıkmaya çağırdı.

“BİRLİK OLMAKTAN BAŞKA ÇAREMİZ KALMADI”

Yaşanan kazaya ilişkin Birtek-Sen de açıklama yaptı. Ahenk Halı işçilerini kazaya sürükleyen, ekonomik sıkıntılar ve patronun kâr hırsı olduğunu belirten Birtek-Sen, “Patronun maliyeti ucuza getirmesinin bedeli bizim için çok pahalı. Bu ucuzluğun bedelini işçiler kanıyla, canıyla ödüyor. Gaziantep Başpınar OSB patronları, işçilerin hayatını hiçe sayarak, böyle zenginleşiyor. İşçiler meslek hastalığından ya da makine başında, bunlar da olmazsa fabrika yolunda böyle sağlığından, hayatından oluyor” dedi.

Yaşananların basit bir kaza olmadığı ve işçilerin canı pahasına kurulmuş bir düzenin sonucu olduğunu belirten Birtek-Sen, ağır çalışma koşullarının ve alınmayan önlemlerin işçilerin kaderi olmadığını, işçilerin yaşamak için birlik olmaktan başka çaresi kalmadığını ifade etti. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Katliam yasasına tepkiler sürüyor: Yasa geri çekilene kadar mücadelemiz sürecek

SONRAKİ HABER

Netanyahu ile Biden’in görüşmesi henüz netleşmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa