23 Temmuz 2024 17:15

TİS krizi devam eden İzBB kamu emekçileri yarın tam gün iş bırakıyor

Toplu sözleşme görüşmelerinde belediye yönetimiyle anlaşamayan İzBB emekçileri, gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla yarın tam gün iş bırakacaklarını duyurdu.

Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel

Reklam

İzBB Başkanı Cemil Tugay’ın yasal sınırın üzerinde toplu sözleşme imzalamak adına meclisten yetki alması sonrasında kamu emekçilerinin yetkili sendikası Tüm Bel-Sen ile belediye yönetimi arasında müzakereler sürerken, TİS krizi ise halen çözülebilmiş değil. Bugün İZSU Genel Müdürlüğü önünde bir araya gelen emekçiler, gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla yarın tam gün iş bırakacaklarını duyurdu. Basın metnini ise Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Cevdet Keleş okudu.

TUGAY KRİZİ CHP GENEL MERKEZİ’NE HAVALE EDİYOR

Dün Başkan Tugay ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Keleş, “Geçtiğimiz hafta sendikamıza, yaklaşık 2 yıl hiç artış olmadan 16.750 lira üzerinden sözleşme yapma teklifinin kazanılmış haklarımızı korumadığını, aksine erittiğini beyan etmiştik. Haklarımızın korunması ancak temmuz ve ocak aylarında memurlara yapılan maaş artışı oranının 16.750 liraya yansıtılması ile olabileceğini ifade ettik. Sayın Cemil Tugay, sosyal denge tazminatı, ikramiye ve halkın bakkalı ödemelerinin toplamı olan 16.750 lira üzerine memurlara 2024 yılı temmuz ayında yapılan artışı ve 2025 yılı ocak ve temmuz aylarında yapılacak artışların yansıtılmasını kabul ettiğini, bunun yanında kazanılmış sosyal ve özlük hakları da kabul ettiğini bu şekilde bir toplu sözleşme yapmak istediğini CHP Genel Merkezine bildirdiğini, oradan olumlu bir haber gelmesi durumunda toplu sözleşme yapmak istediğini ifade etmiştir” diye konuştu.

‘TÜİK VERİLERİNİ KABUL ETMEYEN CHP, EMEKÇİLERİ ENFLASYONA EZDİRMEMELİDİR’

Sendika olarak, toplu sözleşme konusunda muhataplarının İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı olduğunu vurguladıklarını belirten Keleş, “Tıkanan sözleşmeyi çözüme ulaştırmak için Sayın Cemil Tugay’ın diyalog kanallarını açmasını yerinde ve olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. AKP iktidarının ülkeyi akıl ve bilim dışı yönetmesi nedeniyle, emekçiler; ağır mali kriz, yüksek enflasyon, hayat pahalılığı, yoksulluk ve işsizlik gibi sorunların altında ezim, ezim ezilmektedir. Verilerine kendisi bile inanmayan TÜİK araştırmasına göre Haziran ayı içinde tüketici fiyat endeksi yıllık yüzde 71.60 oranında artmıştır. Bağımsız araştırma grubu ENAG’ın verilerine göre Haziran ayı içinde tüketici fiyat endeksi yıllık baz da yüzde 113.08 artış göstermiştir. Ülkedeki enflasyonist ortam bu derece vahim seviyelere yükselmişken Cumhuriyet Halk Partisinin, gerçek enflasyonu yansıtmayan TUİK rakamlarının halkı yoksullaştırdığı nedeniyle dava açmasını sendika olarak desteklediğimizi belirtmek isteriz.

TÜİK rakamlarının emekçileri yoksullaştırdığı gerçeğini tespit eden Cumhuriyet Halk Partisinin, 2 yıl boyunca artış yapılmadan sözleşme yapma teklifini de adil bulmayacağını ve bu süreler içinde memur maaşlarına gelen artışların yansıtılması yönünde görüş bildireceğini düşünüyoruz. Belediye emekçileri, her gün gelen zamlarla alım gücü düşerek yoksullaşmakta ve geçim sıkıntısı çekmektedir. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile sendikamız arasında, mevcut kazanımları koruyarak imzalanacak olan bir sözleşme emekçileri zengin etmeyecek, ayakta kalmaları için can suyu olacaktır. Belediye emekçileri insanca yaşamak için haklarını alana kadar mücadelesini sürdürmeye kararlıdır” diyerek sözlerini tamamladı. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam