23 Temmuz 2024 18:29

Vergi paketinde adalet yok

AKP tarafından ‘vergide adalet’ iddiasıyla TBMM’ye getirilen vergi paketi, vergide adaleti getirmeyecek. 740 milyon avrodan fazla satış geliri elde eden şirketler yüzde 15 efektif vergi ödeyecek.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

AKP tarafından ‘vergide adalet’ iddiasıyla TBMM’ye getirilen vergi paketi, vergide adaleti getirmeyecek. Düzenleme ile şirketlere getirilen asgari kurumlar vergisi oranı yüzde 10 olurken, 740 milyon avrodan fazla satış geliri elde eden şirketler yüzde 15 efektif vergi ödeyecek.

Küresel faaliyetleri toplamında 750 milyon avronun üzerinde cirosu olan tüm çok uluslu şirketler Küresel Asgari Kurumlar Vergisi’nin kapsamına girecek.

Vergi ertelemeleri ile kurumlar vergi oranı düşüyor. Örneğin Koç Holdinge ait Ford Otosan’ın 2023’te efektif vergi oranı yüzde -17 iken, 2022’de yüzde 3 olmuştu. Şirketlerden daha yüksek oranda vergi alınması ise vergide adalet sorununu çözmeyecek. Ücret ve maaşlılardan alınan vergi oranı eylül ayında yüzde 29’a çıkacak.

Düzenleme ile şirketlere yapılan indirim ve istisnaların sadece bir kısmı kaldırılacak. OECD ülkelerinde vergi indirimi varlıkların yüzde 5’i kadar olabiliyor.

ŞİRKETLERİN VERGİSİ CÜZİ

Türkiye’de çok sayıda şirket vergi vermezken, cirosu 740 milyon avronun üzerinde olan şirketler de servetlerine oranla bir hayli düşük vergi verdi. 2023 yılında Ford Otosan’ın verdiği vergi oranı yüzde 5.5, Otokar’ın yüzde 1.2 oldu. Şirketler yüzde 25 kurumlar vergisinin yanına dahi yaklaşmıyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TTB İSİH Sekreteri Çelik: "Sıcak sağlık eylem planı"nı uygulamaya koyun

SONRAKİ HABER

TÜİK verileri açıkladı: Seyahate çıkan arkadaş veya akraba evinde kalabildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa