23 Temmuz 2024 21:36
Son Güncellenme Tarihi: 24 Temmuz 2024 11:37

Macron seçimi de baypas etti: Olimpiyatlar bitene kadar hükümet yok!

Fransa'da erken genel seçimlerin kazananı Yeni Halk Cephesi'ni oluşturan 4 parti, ortak başbakan adayını Lucie Castets'i olarak açıkladı. Macron ise hükümet kurma görevini vermeyi erteliyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Fransa’da, cumhurbaşkanlığı boyunca büyük tepkilere yol açan yasa tasarılarını meclisi baypas ederek kararnamelerle hayata geçiren Emmanuel Macron, şimdi de 7 Temmuz seçim sonuçlarını baypas ederek hükümet kurma görevini en çok oyu alan Yeni Halk Cephesi’ne vermeyi erteliyor. Macron’un yeni bahanesi ise hafta sonu Fransa’da başlayacak olan 2024 Olimpiyatları. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, genel seçimleri kaybettiğini kabul etmesine rağmen yeni bir hükümet kurmak için ağustos ortasına kadar bekleyeceğini belirtti.

"SEÇİMİ KİMSE KAZANMADI"

France 2 ve Radio France’ın ortak yayınına konuk olan Macron, iktidarın seçimleri kaybettiğini söyleyen Macron, “kimsenin bu seçimleri kazanmadığını” savundu. Macron, “Herhangi bir parti programını uygulayamaz, ne (sol ittifakı) Yeni Halk Cephesi, ne iktidar çoğunluğu, ne de Cumhuriyetçi sağ. Tavizler vermek gerekecek” diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı, seçimleri birinci sırada bitiren ittifak olan Yeni Halk Cephesi’nin Mecliste salt çoğunluğu bulunmadığını, bunun için 100 milletvekili eksiği olduğunu belirtti. Macron, “Benim arzum bir an önce hükümeti kurabilmek. Ülkenin karar alacak ve bütçe hazırlayacak bir hükümete ihtiyacı var. Açıkçası, ağustos ortasına kadar Olimpiyat Oyunları’na odaklanmamız gerekiyor, bunun ardından görüşmelerin gidişatına göre başbakan atamak ve ona hükümet kurma görevini vermek benim sorumluluğum olacak” ifadelerini kullandı. 

İstifa edip etmeyeceğine ilişkin kendisine yöneltilen soruya Macron, “Fransızlar bana bir görev verdi, ben de onu tam olarak üstleneceğim. Ülke için istikrar diliyorum” diye konuştu.

BİR KEZ DAHA İSRAİL’İ SAVUNDU

Macron, Olimpiyat Oyunları kapsamında Rus sporcular ve İsrailli sporcular arasında çifte standart uygulandığı eleştirilerini de yanıtladı. Rusya-Ukrayna Savaşı ve İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının çok farklı durumlar olduğunu öne süren Macron, İsrail’in kendisini müdafaa etme hakkı olduğunu savundu. Macron, İsrail Başbakanı Netanyahu ile çok ciddi anlaşmazlık içinde olduğunu iddia ederek,  “İsrail devletinin güvenliğine bağlıyım ancak iki devletli çözüme ve ateşkesin sağlanmasına da bağlıyım. Bugün Gazze ve ayrıca işgal altındaki topraklarda yaşananlar kabul edilemez” dedi.

Olimpiyat Oyunları’nın açılış töreni 26 Temmuz’da Sen Nehri’nde yapılacak. 

HALK CEPHESİ BAŞBAKAN ADAYINI BELİRLEDİ

Fransa’da erken genel seçimlerin kazananı Yeni Halk Cephesi’ni oluşturan 4 parti, uzun müzakerelerin ardından ortak başbakan adayını belirledi. Yapılan açıklamaya göre Cephe’nin başbakan adayı olarak 37 yaşındaki Lucie Castets’i belirlendi ve isim Cumhurbaşkanı Macron’a sunuldu. 

Açıklamada, Castets’in, daha önce vergi kaçakçılığıyla mücadele eden kıdemli bir memur olarak çalıştığı, emeklilik yaşının 64’e çıkarılmasına karşı olduğu ve kamu hizmetlerini korumak için mücadele ettiği kaydedildi. Castets, Fransa’nın önde gelen okullarından Sciences Po ve ENA’nın yanı sıra İngiltere merkezli London School of Economics’de eğitim gördü.

“Kamu Hizmetlerimiz” adlı topluluğun sözcüsü ve kurucularından Castets, Fransa Ekonomi Bakanlığı bünyesinde de çalıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kanalizasyon terfi merkezinde metan gazından zehirlenen 1 işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Ege denizinde Türkiye ve Yunanistan'ın savaş gemileri karşı karşıya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa