24 Temmuz 2024 04:47

Düztepe işçi durağında servis kazalarını konuştuk: Tedbirsizlik, ihmal, kâr hırsı

Yaşanan iş ve servis kazalarının sebebini Düztepe işçi durağında gündüz vardiyasına giden işçilerle konuştuk: Yaşanan kazalar tamamen tedbirsizliklerden, ihmallerden ve kâr hırsından...

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Erdem AYÇİÇEK
Mahmut SEREM
Antep

Geçtiğimiz gün Antep’te Ahenk Halı işçilerini taşıyan servis tırın altına girerek kaza yapmış, ikisi ağır, 21 işçi yaralanmıştı. Bu kaza Antep’te yaşanan ilk servis kazası değil. Alınmayan önlemler, bakımsız araçlar, servislerde çalışmaya uygun olmayan şoförler, işçilerin canını tehlikeye atıyor!

Yaşanan iş ve servis kazalarının sebebini Düztepe işçi durağında gündüz vardiyasına giden işçilerle konuştuk. İşçiler yaşanan kazaların tamamen tedbirsizliklerden, ihmallerden ve patronların kâr hırslarından kaynaklandığını söylüyor.

39 yaşındaki Mehmet hem işçilik yapıyor hem de çalıştığı fabrikanın servis şoförlüğünü. Yaşanan servis kazalarının uzun saatler çalıştırılmaktan kaynaklandığını söyleyen Mehmet, “Astekin, Giray gibi firmaların sırf daha fazla kâr edebilmek uğruna servislerde çalışmaya uygun olmayan şoför alıyor, çünkü daha düşük ücret veriyor” dedi. Belediye, trafik şube denetleme mekanizmalarının da iyi çalışmadığına dikkat çeken Mehmet bu anlamda iyi bir denetim gerektiğini dile getiriyor.

"YETERSİZ ÖNLEMLER HER TÜRLÜ İŞÇİLERİ CANINDAN EDİYOR"

Bir başka işçi ile konuşuyoruz. Kadir servis şoförlerinin dikkatsizliğinden dem vururken tek sorunun bu olmadığını, servislerin bakımlarının yapılmamasının da kazalara yol açtığını söylüyor. Servislerin dışında fabrikalardaki yetersiz önlemlerin işçilerin canına mal olduğunu söyleyerek “Fabrikalarda gerekli önlemler alınmıyor, iş güvenliğinde tedbirler sıkı tutulmuyor. Başta fabrikalar olmak üzere servislerin, şoförlerin hepsinin tekrardan denetlenmesi gerekir” diyor. Yanındaki arkadaşı Mehmet, “Ben de iş kazası geçirdim parmağım kırıldı. Bunlar yeterli önlemlerin alınmamasından ötürü yaşanıyor” diye ekliyor.  

Servis şoförü Hüseyin ise emekli olduğunu ama emekli aylığının yetmediğinden ötürü çalışmak zorunda olduğunu belirtiyor. Çalıştığı firmanın kendisine sağlık sigortası yaptığını ancak bazı firmaların özellikle emekli şoförlere sigorta yapmadığını söylüyor.

Eriza Halı fabrikasında çalışan İbrahim ise 10 senedir halı sektöründe çeşitli fabrikalarda çalıştığını, tedbirler alındığında iş kazalarının yaşanmadığını söylüyor. Fabrikalarda yaşanan iş kazalarının büyük çoğunluğunun ise fazla mesailerden kaynaklandığını belirtiyor.

BAŞPINAR GERÇEĞİ: BIRAK ÖLÜRSE ÖLSÜN, SİZ ÇALIŞMAYA DEVAM EDİN

Konuştuğumuz son işçi Ahmet de iş kazası geçiren işçilerden, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “95 yılıydı, çalıştığım sırada kolumu makinaya kaptırdım, elim sakat kaldı. Yıllar oldu iş kazası geçirmemin üstünden ama hâlâ çalışıyorum.” İki yıl önce çalıştığı fabrikada bir iş kazasına tanık olduğundan bahsediyor, “Bir işçi arkadaşımın kafasına kalıp düştü, kafasından kanlar akıyordu, müdür ambulans çağrılması gerektiğini söylemişti ama patron ‘Bırak ölürse ölsün, siz çalışmaya devam edin’ demişti. İşte bu Başpınar patronlarının gerçekleridir! İşçinin canını bu kadar umursuyorlar! Mesela tedbirsizlikten servis kazaları yaşanıyor sürekli. Servislerle insan canı taşınıyor, can bu kadar ucuz mu?​” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Hayvanseverler İstanbul’dan seslendi: AKP hayvanlardan elini çek!

SONRAKİ HABER

Bozkurt sanrılarıyla kampüslerimizde yüzleşmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa