24 Temmuz 2024 00:33

Mordoğan'daki Ayıbalığı Mağarası yakınında bulunan kaçak iskele yıkılamadı

Karaburun Mordoğan'da bulunan nesli tükenme tehdidi altındaki Akdeniz Foklarının barındığı Ayı Balığı Mağarası yakınındaki kaçak iskelenin sökülmesi işletme sahipleri tarafından engelledi.

Fotoğraf: Karaburun Yerel Fok Komitesi 

Reklam

Özer AKDEMİR 
İzmir

İzmir Karaburun Mordoğan'da bulunan nesli tükenme tehdidi altındaki Akdeniz Foklarının barındığı Ayı Balığı Mağarası yakınındaki kaçak iskele sökülemedi. Söküm için bölgeye giden İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri işletme sahipleri tarafından alana sokulmadı. 

İBB EKİPLERİ ALANA SOKULMADI 

2023 Haziran başında Karaburun'un gündemine gelen Mordoğan Ayıbalığı Mevkii'nde bulunan işletmenin kaçak iskele hakkında özellikle Karaburun Yerel Fok Komitesi ve Sualtı Araştırmaları Derneğinin girişimleri sonrası söküm kararı alınmıştı. Söküm kararına rağmen aradan geçen bir yıl içinde çeşitli girişimlere sökülemedi. En son İBB ekipleri dün 22 Temmuz sabahı yıkım için alana gittiklerinde işletme sahipleri tarafından özel mülk gerekçesi ile bölgeye sokulmadı. Çağrılan İBB'ye ait botla denizden iskeleye ulaşmak isteyen ekipler işletme sahipleri ve tatilciler tarafından yine karaya çıkarılmadı. Bölgede bulunan jandarmanın müdahalesi de gelmeyince ekipler yıkımı gerçekleştirmeden dönmek zorunda kaldılar. 

NESLİ TÜKENEN FOK BALIĞININ ÜREME ALANI 

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Sualtı Araştırmaları Derneği/Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) ve Karaburun Yerel Fok Komitesi tarafından yapılan ortak açıklamada şunlar dile getirildi:

"Mordoğan Ayıbalığı Mevkii, dünya çapında nesli tehlike altında olan Akdeniz foklarının ülkemizdeki nadir yavrulama ve yaşam alanları arasında. Akdeniz Fokları bu kayalık alanlardaki mağaralarda iki yılda bir yavru doğruyor ve hem insan baskısı hem de doğanın sert koşullarına karşı neslini sürdürmeye çalışıyor. 4,5 ay boyunca mağaralarda yavrusunu emziren Akdeniz Fokları daha sonra mağara dışında yüzmeyi öğretiyor. Akdeniz Foklarının son sığınakları olan bu mağaralar ve çevresindeki karasal ve denizel alanlar özellikle korunması gereken alanlar. Bu nedenle mağara önü, üstü ve çevre alanının korumadaki önemi büyük. Yerel yöneticilerin ve bu alanlardan yararlanan işletmelerin korumada duyarlı davranması öncelikli olmalı. Zira nesli tehlike altında olan canlıların yaşam alanları ile birlikte korunması hem ulusal mevzuatımız hem de taraf olunan uluslararası sözleşmelerde taahhüt altındadır" denildi. 

Kurumlar, kaçak iskelenin bir yılı aşkın bir zamandır ayakta olduğunu belirterek, iskelenin bir an önce yıkılmasını ve mağaranın koruma altına alınmasını talep etti.  

Reklam