24 Temmuz 2024 00:49

Başarısız değil, eşit değiliz!

Maddi sıkıntılar nedeniyle dershaneye gidemedim, kendi başıma çalıştım. Bu durum psikolojik olarak baskı hissetmeme sebep oldu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Eren ZAYIM

Poyraz GÜVENÇ

Eskişehir

 

Her yıl gençler, üniversite hayallerine giden yolda YKS ve LGS’ye girmekte. Bu yazıda, Eskişehir’in Gültepe mahallesinde sınava girmiş gençlerle YKS ve LGS ile ilgili röportaj yaptık. Sınav öncesindeki duygusal ve akademik deneyimlerini ve sınav sonuçlarının gelecek planlarını ne düzeyde etkilediğini gözlemlemeye ve konuşmaya çalıştık.

SINAVDAKİ SORULAR FARKLILIK GÖSTERDİ

Akşam saatlerinde mahallede gezmeye başlarken parkta tek başına oturan Egemen’e denk geldik. LGS’ye giren Egemen, sınavın beklediğinden daha zor geçtiğini ve özellikle sayısal derslerde büyük zorluklar yaşadığını söylerken, birçok arkadaşının da benzer sorunlar yaşadığını belirten Egemen, “Özellikle matematik ve fen bilimleri derslerinde başarılı olmak için yoğun çaba gösterdik. Ancak sınav, hazırlıklarımıza rağmen beklediğimizden daha zorlu çıktı” diye ekledi. Arkadaşlarımızın aslında bahsettikleri zorluk kendi okullarında verilen eğitimin niteliksizliği ve işlenen müfredatla, sınavda sorulan soruların arasındaki farklılık. Bunun tek çözümünün bilimsel ve laik bir eğitim sistemi olduğunu arkadaşlarımızla konuşup tekrardan dile getirdik. Manevi olarak hazırlık sürecinde baskı altında tutulduğunu söyleyen Egemen, aile baskısı nedeniyle istediği gibi çalışamadığını söyledi “Beni istemediğim bir dershaneye gönderdiler ve bu durum motivasyonumu düşürdü. Dershanede yapılan deneme sınavlarından iyi sonuçlar alırken, sınavda karşılaşılan sorular farklılık gösterdi” diyerek dershanelerden memnun olmadığını söyledi.

SORULAR VE ÇALIŞTIKLARIMIZ ARASINDA FARK VARDI

Mahalledeki gezimiz devam ederken otobüs durağında bekleyen Buse’yle denk geldik. Buse sınav deneyimini şöyle anlattı. “Sınava girdim ama beklediğim sonucu alamadım. Çok test çözdüm ama sınavda çıkan sorularla hazırlandığımız kaynaklar arasında büyük fark vardı.” Sınav hazırlığıyla ilgili manevi zorlukları da şu şekilde dile getirdi. “Aileme yük oluyorum gibi düşünceler aklımda dolaşıyordu. Maddi sıkıntılar nedeniyle dershaneye gidemedim, kendi başıma çalıştım. Bu durum psikolojik olarak baskı hissetmeme sebep oldu.” MEB'in yayınladığı soru kitapçığıyla ilgili deneyimini ise şöyle aktardı. “MEB'in kitapçığını inceledim ve çözdüm, ama sınavda pek faydalı olmadığını düşünüyorum. Bu sadece benim değil, arkadaşlarımın da yaşadığı bir sorun” diyerek aktardı. Buse'nin sınav sürecindeki tecrübeleri, sınav hazırlığındaki maddi ve manevi zorluklarını ve sınavda kullanılan kaynakların yetersizliğini vurgulamaktadır. Sınava hazırlanan gençlerin çoğu Buse’nin dert yakındığı sorunları yaşamakta maddi olarak yaşanılan zorluklar, bu maddi zorlukların ortaya çıkardığı psikolojik sorunlar ister istemez gençlerinin sınavlarını etkilemekte ve istedikleri başarının önünde büyük engeller oluşturmakta. Buse’yle röportajımızı noktalarken, mahalledeki gezimize devam ettik ve Murat adında genç bir arkadaşımızla muhabbet etmeye başladık.

BEKLEDİĞİMİZ GİBİ BİR SINAV DÖNEMİ GEÇİRMEDİK

Murat, meslek lisesinden bu yıl mezun olmuş ve YKS’ye girmiş. Ancak sınav sürecinin iyi geçmediğini söyledi. Okulunun kendisine uzak olması nedeniyle derslerini kaçırdığını belirtti. Bir dönem dershaneye gittiğini ancak dershaneyi yetersiz bulduğu için ayrıldığını ve sınava tek başına hazırlanmanın daha doğru olacağını düşündüğünü dile getirirken aynı zamanda mezuna kalma riskini hissettiğini de söyledi. Murat “Ailem maddi olarak yanımda durdu ama okulun uzaklığı sabahları sağlıklı bir gidişat sağlamadı. Ailem baskı yapmadı ama yine de üzerimde bir baskı hissettim” dedi. Okulunda ek dersler olup olmadığını sorduğumuzdaysa “Okulumuzda düzenli ek ders programı yoktu. Bazı öğretmenlerimiz ek ders açmaya çalıştı ama yeterince destek sağlanmadı” dedi. Murat'a göre, bu sene öğrenciler bekledikleri gibi bir sınav dönemi geçiremediler. Okulun yetersiz desteği ve bakanlığın verdiği kitapların niteliksizliği, öğrencileri manevi olarak zorladı. Ekonomik koşulların kötüleşmesiyle birlikte dershanelerin maliyeti de öğrencileri ve ailelerini zorladı. Gençlerden aldığımız bu röportajlar ortaya çıkardığı deneyimler, sınav sistemlerinin ve sınav hazırlığı süreçlerinin gençler üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor. Maddi olanaksızlıkların eğitim fırsatlarına erişimi nasıl sınırladığını ve öğrencilerin bu zorluklarla nasıl başa çıkmaya çalıştığını anlamamıza yardımcı oluyor.

ÖNCEKİ HABER

Temmuz zammı talebinin üstünü kapatma çabası

SONRAKİ HABER

İşten eve, evden işe: Bir gençlik portresi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa