Zam da var krizde!
Resmî Gazete'de yayınlanan oranın çok üzerinde zam yapmaları, rutubetli ve böcekli odalarda yaşamaya mecbur bırakmaları, kıyafetlerimizi yıkamak için para almaları kabul edilemez!
Fotoğraf: Bahar Emreoğlu/Evrensel
Ege Üniversitesi öğrencisi
Ege Üniversitesi öğrencilerinin kaldığı öğrenci köyüne bir günde %300’ün üzerinde zam yapıldı ve yurdun aylık ücreti 1480 liradan 6000 liraya çıktı. Öğrencilerden 1 hafta içinde hem aylık ücret hem depozito hem de eğer memleketine gidip yurtta eşya bırakmışsa 4 bin lira da oradan verilmesi isteniyor. Öğrenciler 1 hafta içinde parayı nasıl toplayıp vereceklerini düşünürken ücret belirleme toplantısında orada bulunan rektör yardımcısının, SKS başkanının buraya dair hiçbir cevabı bulunmuyor. 2-3 kişilik odalarda rutubet içinde uyuyan, her yerden böcekler çıkan, çamaşır yıkamak için para verilen, yemekhane yerine mutfağı olup öğrencilerden tekrardan yemeğine para harcamasını isteyen bir yurt burası. KYK bursları her sene enflasyonun çok altında zamlanırken hiçbir şekilde burslara yıl içinde zam yapılmıyordu.
YA BIRAK YA DA BORÇ AL
Şimdi baktığımızda asgari ücrete dahi zam yapılmazken, burslar aylık 2 bin lirayken öğrencileri okulu bırakmaya ya da başını sokacak bir çatı bile vermeme durumuyla karşı karşıyayız. Köyde kalan öğrencilerin birçoğu ya borç altına girip parayı ödeme ya da okulu dondurup aile evine geri dönüp para biriktirme seçenekleri arasında sıkışıp kalmış durumdalar. İzmir’de ev kiraları desen 2+1 her yeri dökülen evlerin 15-20 binden başladığını düşünürsek eve çıkmak artık bir lüks oluyor. KYK yurtları dersek her sene sınırlı kontenjanla alınan yurtlarda sıkıntılar belki daha da büyük bakımsız asansörler, böcekli yemekler.
Köyün ücret sorunu zaten bir problemken yurtta iyileştirilmeyen, düzenlenmeyen, öğrencileri daha da mağdur eden durumlarda var. Kışın yağmurlarıyla bilinen İzmir’de köyün altyapısı bakımsız ve eski olmasından kaynaklı yağmurun yağması bile öğrencileri burnundan getiriyor artık. Yıl içinde birçok öğrencinin şikayetine aldırış etmeyen köy yönetimi zamla beraber gözlerin üzerine dönmesiyle birlikte rutubet için çalışmalar, altyapı sorunu için düzenlemeler yapmaya başladı. Öğrenciler olarak temel ihtiyaçlarımızdan biri olan barınmanın böylesine özelleştirilmesiyle artık müşteri olmayan ve üzerinden kazanç sağlanmaya çalışmayan hiçbir öğrenci profili kalmadı. Resmî Gazete'de yayınlanan oranın çok üzerinde zam yapmaları, rutubetli ve böcekli odalarda yaşamaya mecbur bırakmaları, kıyafetlerimizi yıkamak için para almaları kabul edilemez! Bu taleplerimizi ve haklarımızı istemeyi bir basın açıklamasıyla birleştirdiğimizde sesimizi birçok kişiye duyurmuş olduk. Öğrencilerin birliği ve beraberliğinin, koltuğunu sağlama almış rektöre bile adım attıracağını biliyoruz ve görüyoruz. Öğrenciler üzerinden cüzdanlarını dolup taşıranlara bizlerin bir dur demesi gerekiyordu. Öğrenciler üzerinden cebini dolduranlara karşı haklarımız ve hayatlarımız için tek çıkar yolumuz mücadele etmek.