24 Temmuz 2024 01:20

Çandarlı halkı yeni RES'ler istemiyor

Çandarlı halkı, RES kapasite artışı ile ilgili olarak ÇED için bilgilendirme toplantısı yapılmak istenmesine izin vermeyerek tutanak tutturdu.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Hüseyin ÖGE
İzmir

İzmir Çandarlı'da Bıçakçılar Elektrik Üretim AŞ tarafından Pitane Rüzgar Enerji Santrali Kapasite artışı ile ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) için bilgilendirme toplantısı yapılmak istenmesine halk izin vermedi.RES istemediklerini dolayısı ile toplantının yapılmasını istemediklerini belirten Çandarlı halkı, bu yönde tutanak tutturdu.Halihazırda aynı şirkete ait 2 adet kurulu rüzgar tribünü bulunuyor. Bunlardan birisinin tonlarca ağırlıktaki kanadı 2016 yılında kopmuş, 48 metre uzunluğundaki kanadın parçaları yakındaki evlerin üstüne, bahçelere, zeytinliklere düşmüştü.Çandarlı halkı, 1 adet daha rüzgar tribünü yapılması için Dikili Belediyesi Çandarlı Vuslat Demir Konferans Salonu'nda yapılacak olan toplantı öncesi Çevre Müdürlüğü yetkililerine toplantının yapılmasını istemediklerini bildirdi.

Tutanak tutulması taleplerini ilettikten sonra halk salondan ayrılırken, temsilci olarak kalan bir kaç kişi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantı yapılmadığına dair tutanağı aldı.

YÜZLERCE KUŞUN KONAKLAMA VE ÜREME ALANI

Konferans salonunun bahçesinde kısa bir açıklama yapan Bergama Çevre Platformu temsilcisi Erol Engel, "RES'leri yapan firma daha önce yaşanan kaza ve çevreye verdiği rahatsızlıktan dolayı bugüne kadar Çandarlı halkından özür dilemediği gibi yeni RES yapılmasını istemeyenleri tehdit etti" dedi.

Yaşam alanlarının olduğu yerde RES yapılamayacağını vurgulayan Engel, "Kaldı ki burası Bakırçay Havzasında yüzlerce kuşun konaklama ve üreme alanı. Buralara RES'ler yapılamaz" diye konuştu. Engel ayrıca kendi evi de RES'lerin bulunduğu alanda olan avukatın dava dilekçesi hazırladığını ve firma hakkında dava açılacağı bilgisini verdi. Konuşma sonrası alkışlarla toplantı yapılmama kararı kutlandı.

HEM DOĞAYA HEM İNSANA ZARAR VERİYOR

ÇED toplantısını yaptırmamak üzere salona gelen mahalle halkının görüşlerini aldık.Çandarlı halkından İbrahim Mancı 2016 yılında 36 tonluk kanadın evinin bahçesine düştüğünü, ölümden döndüklerini ifade ederek, "Eğer kanat çalışır vaziyette iken düşseydi, birçok cana mal olabilirdi. Çok gürültüden dolayı uyamadığım için evimi satmak zorunda kaldım" dedi. İki yıl CİMER dâhil hukuki süreçlerle uğraştığını ancak hiçbir sonuç almadığını ifade eden Mancı, "Yaşam alanlarının olduğu yere RES'ler kurulamaz. Hem doğaya hem de insana zarar veriyor. ÇED toplantısının yapılmasını istemiyorum" şeklinde konuştu.İsmail Bingöl de RES'lerin evine 500 metre uzakta olduğunu, gece uyuyamadığını belirterek, "Uçak geçiyor gibi gürültü çıkarıyorlar. Evlerin olduğu yere RES mi yapılır? Buna karşıyım. ÇED toplantısının yapılmasını istemiyorum" dedi.

Behçet Akgün ve Alişan Yıkmaz da "Bizlerin de evi orada. Uyuyamıyoruz. Burada yeni RES'ler yapılmasını istemiyoruz" derken, görme engelli İbrahim Gülten ise, "Evim oraya çok yakın. Uyumak ne mümkün? Bırakın yeni yapılmasını, eskisini de söküp gitsinler" dedi.

RES'E DAİR ÇED DOSYASINDAN NOTLAR

  • İlave edilmesi planlanan T3 türbini, İzmir - Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000Ölçekli Çevre Düzeni Planında Tarım alanı olarak işaretlenmiş durumdadır.
  • Kurulması planlanan 1 adet Rüzgar Türbini (T3) en yakın eve kuş uçuşu yaklaşık 860 metre mesafededir.
  • Kuş göç yollarından en az 300 m uzaklıkta olması ve bu alanlarda rüzgâr türbinlerine otomatik durdurucu radar sistemlerinin kurulması, (ÇED dosyasında bulunmuyor) koşullarıyla tescile esas ekolojik temelli bilimsel araştırma raporları, alana ilişkin alınmış komisyon kararları ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri göz önüne alınarak Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonlarınca değerlendirilebilir.
  • Kuş Türleri ve Statüleri2023 Sonbahar göç dönemi izleme çalışmaları boyunca, araştırma alanı ve yakın çevresinde 17 takımdan 35 familyaya ait toplam 102 kuş türü saptanmış durumda.
  • RES sahası ve yakın çevresinde tespit edilen 81 kuş türünden 53'ü mutlak koruma altında ve 27'si de koruma altında olan türlerdir.
  • RES'lerin güneyindeki kuşların yaşam alanı olan Bakırçay Dalyanı'na uzaklık 1.2 kilometredir.
Reklam