24 Temmuz 2024 11:57

TİS krizi çözülemeyen İzBB’de kamu emekçileri tüm birimleriyle tam gün iş bıraktı

21 ay zamsız sözleşme teklifine karşı İzBB'de çalışan kamu emekçileri tüm birimleriyle tam gün iş bıraktı.

Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel

Paylaş

Belediye meclisinden yasal sınırın üzerinde sözleşme imzalama yetkisi alan Başkan Cemil Tugay, ikramiyeler ve halkın bakkalı ödemelerinin içinde bulunduğu, aylık 16 bin 750 TL üzerinden 2025 yılının sonuna kadar, 21 ay boyunca artış olmaksızın sözleşme teklif etmiş ve bunun üzerine emekçiler eylemlerine devam etme kararı almıştı. Geçtiğimiz günlerde ise yapılan görüşmede Tugay, kendisinin “emekçilerin taleplerini karşılayacak ileri bir toplu sözleşme imzalamak istediğini ancak teklifin CHP genel merkezinden geldiğini” ifade etmişti.

TİS krizi çözülemeyen kamu emekçileri ise, bugün tüm birimleriyle tam gün iş bıraktı. Kültürpark 1 No’lu hol önünde bir araya gelen emekçiler, “Bize ekmek yoksa size huzur yok” ve “Holler dışarı” sloganları ile iş yerleri olan holleri dolaşırken, ardından CHP İzmir İl Başkanlığı’na yürüyüş başladı.

Kamu emekçileri hollerdeki eylemlerinin ardından CHP İzmir İl Başkanlığı’na yürüdü.  Burada sendika yöneticileri ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu arasında bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşme akabinde binadan ayrılan Şenol Aslanoğlu emekçilerin tepkisiyle karşılaştı. Sonrasında sürece ilişkin basın açıklaması gerçekleştirilirken, metni ise Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Cevdet Keleş okudu.

“MECLİSTEN ALINAN YETKİ YETERLİ GÖRÜLMEMİŞ”

Kararlı tutumları ve direnişleri sayesinde meclisten yetki alındığını belirten Keleş, “Belediye Meclisinde grubu bulunan tüm partilerin oy birliği ile kendisine yetki verilmiş, ancak Sayın Tugay, ‘kazanılmış haklarınızı koruyarak ve memur maaşlarına gelen zamları yansıtarak sizinle toplu sözleşme yapmak istiyorum ancak CHP Genel Merkezinden onay bekliyorum’ diyerek, İzBB Meclisinin verdiği yetkiyi yeterli görmemiş olacak, bir de CHP Genel Merkezinden yetki alma ihtiyacı duymuştur” diye konuştu.

sosyal dengesiz chp

“BELEDİYE VE GENEL MERKEZİ HAK GASPI İÇİN EL ELE”

CHP Genel Merkezi’nin, ülkede yaşanan yüksek enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle halkın yoksullaştığını, alım gücünün düştüğünü ve halkın geçinemediğini her gün televizyon ekranlarından ifade ettiğini hatırlatan Keleş, “İzBB başkanının onay verirseniz enflasyon artışlarını dahil ederek memurlarla toplu sözleşme yapmak istiyorum talebine, ‘21 ay boyunca hiç artış olmadan sözleşme yapacaksın eğer kabul etmezlerse, AKP iktidarının gerici, yasakçı ve hukuksuz yasalarını uygulayarak, yasal sınırdan  ödeme yapmasını önererek 6 bin 200 belediye memurunu açlıkla yoksullukla tehdit edeceksin’ demiştir. Belediye Başkanı Sayın Cemil Tugay ile CHP Genel Merkezi arasında emekçilerin kazanılmış haklarını gasp etmek için paslaştıklarını görüyoruz, biri sıkışınca topu diğerine atarak birbirlerini rahatlatmaya çalışıyorlar. İktidara yürüdüğünü iddia eden bir partinin, yaklaşık 2 yıl boyunca hiç artış yapılmadan toplu sözleşme dayatmasında bulunması, yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır sözünü hatırlatıyor. Biz de iktidara giden yolun yerel yönetimlerden geçtiğini kendilerine hatırlatmak isteriz. Haktan, hukuktan, adaletten, emekten, demokrasiden ve özgürlüklerden yana olduğunu iddia eden bir siyasal anlayışın, belediye başkanına 2 yıl artış olmadan sözleşme yapacaksın, kabul etmezlerse mevcut verdiğinin yarısını keseceksin talimatı vermesi, söylenilenle uygulananın örtüşmediğini çok açık göstermektedir” ifadelerini kullandı.

“İZMİR VE ANKARA EYLEM ALANI OLACAK”

Hiçbir baskıya boyun eğmeyeceklerini dile getiren Keleş son olarak ise, “Buradan CHP Genel Merkezini emekçileri, sendikaları, toplu sözleşme masasını yok sayan bu kararından vazgeçmeye çağırıyoruz. Özgür toplu sözleşme masasının kurulması ve demokratik ortamın yaratılması için kendilerini göreve davet ediyoruz. Belediye emekçileri mücadele ederek, bedeller ödeyerek kazandığı haklarının gasp edilmesine asla müsaade etmeyecektir. Gasp edilen haklarımız iade edilene ve özgür toplu sözleşme masası kurulana kadar, İzmir ve Ankara’nın her yeri mücadelemizin merkezi olacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

İzBB Başkanı Cemil Tugay’ın CHP önceki dönem genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Egemenlik Evi’nde bir görüşme gerçekleştireceğinin öğrenilmesi üzerine emekçiler CHP İl Başkanlığı’ndan Egemenlik Evi önüne yürüdü.

Burada açıklamalarda bulunan Keleş, “AKP’nin çıkarttığı gerici yasanın arkasına sığındınız, olmadı. ‘Meclisten yasal sınırın üstünden toplu sözleşme imzalamak istiyoruz’ dediniz. Meclisten onay aldınız. Oyalamayın artık. Alanlarda ‘hak hukuk adalet’ diyorsunuz ancak belediye emekçisine gelince bunların hiçbirini uygulamıyorsunuz. Nerde hak hukuk adalet” ifadelerini kullandı. Emekçiler ise “Hak, hukuk, adalet” sloganları atarken, Başkan Tugay’la görüşme talebi iletildi.

"EMEKÇİLERİN GÖRÜŞME TALEBİ YİNE YANITSIZ BIRAKILDI"

Baştan beri görüşmek istediklerini belirten Keleş, “Yine görüşmek için geldik. Ama Cemil Tugay arka kapıdan kaçar gibi ayrılmış. Kaçmanın bir faydası yok. Cemil Tugay nerede, belediye emekçileri orada. Nereye kadar kaçacaksınız?Mücadelemiz kararlılıkla, belediye emekçileri haklarını alana kadar devam edecek” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi öğrencileri ve velileri: Okulumuzu vermeyeceğiz

SONRAKİ HABER

Massive Attack İstanbul’da: "Gazze için derhal ateşkes"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa