24 Temmuz 2024 12:25

İstanbul’un suyuna altın madeni tehdidi

2071 yılına kadar İstanbul’un su ihtiyacını karşılayacağı ileri sürülen Melen Barajına akan Melen çayının doğduğu bölgede altın arama çalışmaları başlatılıyor.

Görsel: Proje tanıtım dosyası

Paylaş

Özer AKDEMİR

İstanbul’un su ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılanması planlanan Melen Çayı’nın koruma havzasında başlatılan altın madeni arama çalışmaları yöre halkının tepkisine neden oldu. Düzce’ye bağlı Akçakoca ilçesinin dağlık alanlarında gerçekleştirilmek istenen altın arama sondajlarına karşı halk mücadele başlattı.

İSTANBULLULARIN DA İÇME SUYU TEHLİKEDE

Dün Akçakoca Belediye Meclisinde gerçekleştirilen toplantıya ilçede bulunan siyasi parti temsilcileri, dernek, platform üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak yörede yapılacak bir altın madenciliğini çok ciddi çevresel sorunlara yol açacağını, sadece bölgenin değil İstanbul’da yaşayanların da içme suyunun risk altında olduğunu söyledi. Toplantıda söz alan kurum temsilcileri de altın madenine karşı birlikte hareket etmek gerektiğini belirtirlerken, toplantı sonunda bir eylemlilik takvimi ortaya koyma kararı alındı.

“İSKİ’DE MADENE KARŞI HAREKETE GEÇMELİ”

Bölgede altın arama faaliyetlerine karşı bir süredir çeşitli toplantılar yapılıyor. Geçtiğimiz günlerde Esentepe mahallesindeki Akçakoca Kahvecisi’nde yapılan toplantıya da çok sayıda kurum ve siyasi parti temsilcisi katıldı. Altın arama çalışmalarına karşı bir platform kurulması kararının alındığı toplantıda Kaplandede Dağından başlayarak bölgenin su havzasının büyük bir risk altında olduğu dile getirildi. Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak İstanbul’un içme suyunun bir bölümünü karşılayacak olan Melen Barajının da altın aranan bölgede olacağını belirterek İSKİ’nin de altına karşı mücadelede yanlarında olmasını istedi. Albayrak, altın madenciliğinden Akçakoca’nın yanı sıra Çilimli, Yığılca ve Düzce Merkez in de ciddi zararlar göreceğini ileri sürdü.

Altın arama ruhsat alanı İSKİ’nin Melen isale hattına 7 km uzaklıkta bulunuyor. Tamamı ormanlık alanda bulunan altın arama ruhsat alanı ayrıca bölgedeki diğer su kaynaklarına da çok yakın konumda. Ruhsat alanı Aktaş Şelalesine 5, Sarıyayla Barajına ve Şelalesine 3, şifalı suya ise 5 km uzaklıkta yer alıyor.

“DÜNYANIN EN YAŞLI AĞACI”NIN BULUNDUĞU ORMANDA DA ALTIN ARANIYOR!

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol Arama İşleri Genel Müdürlüğü Akçakoca, Kaplandede Dağı ve Akçakoca’ya içme suyu sağlayan Sarıyayla barajı ile Düzce’nin Çilimli Beldesinin bir kısmını içine alan bölgede Ova  Gıda Ve Enerji A.Ş adlı şirkete 28.5.2024 tarihinde altın ve bakır arama ruhsatı verdi. Akçakoca ve Düzce’nin yanı sıra komşu il Zonguldak’ın ilçelerinde de maden arama çalışmaları başlamış, Kanadalı Centerra Gold’a ait Öksüt şirketince başlatılan altın aramalarına karşı yöre halkı ciddi bir direnç ortaya koymuştu. Bölgede başlatılan altın arama çalışmalarında beş bin civarında ağacın kesilmesine tepki gösteren köylülerden gözaltına alınanlar olmuştu. Yine Zonguldak Alaplı İlçesi Gümeli Beldesinde başlayan altın arama çalışmaları “dünyanın en yaşlı ağaçlarından birisi, 4115 yaşında” olduğu ileri sürülen porsuk ağacının yakınlarında yapılmıştı. Bölgedeki altın aramalarını protesto eden yurttaşlardan dokuzuna karşı madene karşı yürüyüş yaptıkları için dava açılmıştı. Yöre köylüleri orman idaresince başlatılan orman içi yol yapım çalışmalarını altın madenleri için yapıldığını ileri sürüyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Sevda Karaca EMEP Dersim İl Başkanının belini kıran polisi Yerlikaya'ya sordu

SONRAKİ HABER

Bakan Tunç'tan Bahçeli’ye yanıt: Teklifte sebepsiz öldürme yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa