Çanakkalelilerden İl Encümenine çağrı: “Jeotermal ihalesini yapmayın”
Çanakkale'de 33 adet jeotermal arama sahası ile 3 adet jeotermal işletme sahası için bugün yapılacak ihaleye tepki gösteren Çanakkaleliler İl Encümenine “Jeotermal ihalesini yapmayın" çağrısı yaptı.
Fotoğraf: Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği
Çanakkale İl Özel İdaresinin 33 adet jeotermal kaynak arama sahası ile 3 adet jeotermal kaynak işletme sahası için bugün yapacağı ihaleye tepki gösteren Çanakkaleliler İl Encümenine “Jeotermal ihalesini yapmayın”çağrısı yaptı
Geçtiğimiz günlerde yapılan duyuruda Çanakkale İl Özel İdaresi 33 adet jeotermal kaynak arama sahası ile 3 adet jeotermal kaynak işletme sahasını bugün (24 Temmuz’da saat 13.30) ihale usulü ile satacağı belirtildi. İl Genel Meclis’inde çoğunluğu elinde bulunduran CHP’li üyelere “ihaleyi iptal edin” çağrısı yapıldı.
BİRKAÇ GÜNDE 1500’E YAKIN İMZA TOPLANDI
Ayvacık (Behram ve Gülpınar olmak üzere 4 ayrı alan), Ezine (9 ayrı alan),Bozcaada, Gökçeada, Bayramiç, Çan, Ezine, Biga, Lapseki, Yenice ve Merkez ilçelerinde yer alan jeotermal alanların ihale edilmemesini isteyen Çanakkale’liler bu taleple birkaç günde topladıkları 1500’e yakın imzayı İl Özel İdaresine teslim ettiler.
36 adet Jeotermal Alan İhalesinin iptali için, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Dalyan ve Geyikli Sakinleri ve Assos Dostları tarafından toplanan dilekçeler ve imzalar dün Çanakkale İl Özel İdaresi’ne teslim edildi.
ÇANAKKALE ENERJİ ŞİRKETLERİNİN KUŞATMASINDA
Daha sonra Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda bir basın açıklaması yapılarak bölgenin uzun zamandır enerji şirketlerinin kuşatması altında olduğu dile getirildi.
Basın açıklamasında konuşan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan halkın kararlı mücadelesi ile daha önce ihalesi iptal ettirilen jeotermal alanların yeni alanlar da içine katılarak yeniden ihale edilmek istendiğini belirterek, “Ayvacık İlçesi Tuzla köyü yakınlarında halen çalışmakta olan santraller, yöre halkının şikayetlerine konu olmuş, tarımsal faaliyetler olumsuz etkilenmiş, Tuzla Çayı’nda balık ölümleri gerçekleşmiştir. Aydın, Salihli, Denizli civarındaki santrallerin yol açtığı zararlar ve olumsuz etkileri ile ilgili çok sayıda bilimsel rapor mevcuttur” dedi.
İL GENEL MECLİSİNDE ÇOĞUNLUK CHP’DE
Çanakkale CHP İl Genel Meclisi Üyesi Güneş Pehlivan’ın “İl Özel İdaresi’nin ihale etme hakkının 5000 hektar olduğu, oysa ihale edilecek toplam alanın bu miktarın neredeyse 20 katı olduğu, bu durumun usulsüz olduğu” açıklamasına dikkat çeken Doğan, “36 İhalenin ayrı ayrı yapılmasının 5000 hektar limitini aşmak için bir arkadan dolanma ve usulsüzlüktür. İhale duyurusu 13 Temmuz’da yapıldı. İl Genel Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran CHP’li İl Genel Meclisi üyeleri ihale kararı alınırken bu durumu bilmiyorlar mıydı? Nasıl bir tavır aldılar? Grup olarak, Kamuoyuna bir açıklama yapma yükümlülükleri var” Diye konuştu. Doğan, Resmi Gazete’de yer alan ihale ilanının altında “İl Encümeni İhaleyi Yapıp yapmamakta Serbesttir” yazısına dikkat çekerek, “Bizler İl Encümeni’nden ihaleyi yapmamalarını istiyoruz. Vatandaş da itiraz ediyor, bunu da dile getirsinler.” dedi. (Çanakkale/EVRENSEL)