24 Temmuz 2024 16:47

TÜGVA, eğitimi çepeçevre sardı: İmkanlar bakanlıktan, dinci eğitim TÜGVA’dan

TÜGVA MEB ile yaptığı protokollerden, kamu kaynaklarından yararlanarak düzenlediği yaz okulu kapsamında küçük yaştaki çocuklara Ayasofya'da tekbir getirtti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile yaptığı protokollerden, kamu kaynaklarından yararlanarak özellikle de küçük yaştaki çocukların arasında dini etkinlikler yapmaya devam ediyor. Salı günü, “4. Ayasofya buluşmaları” adıyla 208 ortaokuldan yaklaşık 7 bin öğrenci Ayasofya’ya toplatıldı, çocuklara Ayasofya’da tekbirler getirttirildi. Programda TÜGVA Genel Başkanı İbrahim Beşici, ortaokul seviyesindeki çocuklara yaptığı konuşmada “Ayasofya açılacak, saflar sıra sıra doldurulacak’ demiştik, yaz okulu gençliğimizle bu ahdimizin hakkını verdik, her yıl binlerce gencimizle Ayasofya’ya akın ettik. Bu gençlik Ayasofya’yı yaşayacak ve bir gün gelecek bu gençlerimiz Mescid-i Aksa’yı kendi elleriyle özgürleştirecekler” dedi.

MEB OKULLARINI KULLANIYORLAR

TÜGVA tarafından sekiz senedir her yıl ortaokul öğrencilerine yönelik ücretsiz olarak düzenlenen yaz okuluna 2023’te 165 bin öğrenci, bu sene ise 210 bine yakın öğrenci katıldı. TÜGVA’nın resmi sitesinde yer alan bilgilere göre yaz okulu kapsamında hafta içi beş gün 30’ar dakikalık 4 ders veriliyor. Bu derslerden biri spor dersi olurken diğer 3 ders ise Kur’an, temel dini bilgiler ve hadis dersleri. Ders içeriklerine rağmen bu yaz okulu yalnızca TÜGVA’nın değil. TÜGVA bu yaz okulunu MEB’le beraber işletiyor. Yaz okulu kapsamında MEB’e bağlı okullar kullanılıyor. Bir TÜGVA yetkilisinin basına verdiği bilgilere göre bu eğitimleri veren eğitmenler herhangi bir pedagoji bilgisine veya formasyon eğitimine sahip değil. Bu eğitmenlerin ilahiyat mezunu ya da imam hatip mezunu olması ya da hafızlık belgesine sahip olması yeterli.

MEB’e bağlı okulları kullanan, kamu kaynaklarından taşınmaz ve “bağışlardan” yararlanan TÜGVA kendisine akan kaynaklarla bu yaz okulunu ücretsiz şekilde düzenleyebiliyor. Yaz döneminde fahiş yaz okulu fiyatlarını karşılayamayan öğrenciler için mahallede bir alternatif haline geliyor. Yaz okulu ismi altında 10-15 yaş arasındaki çocukları ideolojik bombardımana tutuyor. MEB ise okullarını öğrencilere yaz döneminde imkan sağlamak için kullanmak yerine TÜGVA’ya tahsis ediyor.

"TARİKAT VE VAKIFLARIN OKULLARDA YERİ YOKTUR"

Neredeyse MEB’le iç içe geçmiş TÜGVA’nın faaliyetlerini Prof. Dr. Adnan Gümüş değerlendirdi. 4-5 yaşlarından liseye kadar, yani erken çocukluk dönemlerinde çocuklar için deneyim ve duygu bağlarının bellek şekillenmesinde birincil etkinlikte olduğunu ifade eden Gümüş, “Sınıfta teorik anlatımlar yerine masalsı anlatılar tercih edilir örneğin. Gezme, görme, oyun oynama çok önemlidir. Çünkü tüm bunların karşılığı hafızadır” diyor. Belleğin neyle doldurulduğunun, imgelerin hafızadaki karşılığının bu yaşlarda oldukça kritik olduğunu vurgulayan Gümüş, “Bunlar istesek de istemesek de bizim referans alanımız haline geliyor” ifadelerini kullanıyor.

AKP’nin ve tarikatların da tam olarak bunu kullandığının altını çizen Gümüş, “Hafızayı kendi inançlarına uygun şekillendiriyorlar. Çocukları bir gezi olarak götürmüyorlar. Onları kendilerinden başka bir şeyle karşılaştırmayarak bir hafıza, bellek oluşturuyorlar” diyor. Bütün ezberci eğitimlerin, tekke zaviyeleri, Kur’an kurslarının, tarikatların ısrarla çocuğun başka bir şeyle karşılaşmasını engellediğine dikkat çeken Gümüş, “Bu şekilde belleği kilitlemiş oluyorlar. Dolayısıyla eğilimlerini, tutumlarını, benliğini belirlemiş oluyorlar. Bu çoğulcu bir şekilde yapılmıyor, hafızayı, deneyimini kilitlemiş oluyorlar” diye anlatıyor.

Gümüş, TÜGVA’nın okulları içinde var olmasını ise şöyle değerlendiriyor: “Çocukların belleğini, zihnini, görüşünü, düşüncesini, vicdanını kilitlemeye yönelik ne uğraş ve kuruluş varsa bunun çocukla ve okulla hiçbir yeri olamaz. Bu kuruluşların, dinci vakıfların tamamı zihni kilitlemek üzere oluşan kuruluşlardır. Onun için TÜGVA ve tarikatların okulda da eğitimde de yeri olamaz.”

KAMU KAYNAKLARI TÜGVA’YA AKIYOR

TÜGVA hem belediyelerin hem de merkezi yönetimin imkanlarından ve kaynaklarından kepçeyle alıyor. MEB’le yaptığı protokollerle okullarda broşür dağıtıyor, afiş asıyor, yürüyüşler düzenliyor, kamu binalarını kullanıyor. Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca’nın Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e verdiği soru önergesinin cevabında MEB’in 56 ilde TÜGVA ile dini eğitim protokolü yaptığı ortaya çıktı. Sakarya’daki çocuk evinde kalan koruma altındaki çocukların TÜGVA’nın tanışma toplantısına götürüldüğü öğrenilmişti. Vakıfa 17 Ekim 2016’da Bakanlar Kurulu kararıyla vergi muafiyeti tanındı. TÜGVA’nın Eyüp’teki genel merkezinin de AKP döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 30.3 milyon liraya yaptırıldığı ortaya çıkmıştı.

İzmit Belediyesi tarafından bir bina, TÜGVA’ya ilçe binası olarak kullanması için sadece 120 lira bedelle kiraya verilmişti. MEB ile vakıf arasında imzalanan ‘medeniyet ve değerler protokolü’ kapsamında İzmir Atatürk Lisesinin derslikleri, yaz okulu için TÜGVA’ya tahsis edilmişti. Giresun’un Bulancak ilçesinde de TÜGVA’nın Kur’an, siyer, ibadet, inanç ve ezber dersleri vermesi için okul tahsis edilmişti. Yine Antep’te de TÜGVA yaz okulu için, Menemen Belediyesinde 3 okul tahsis edilmişti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ukrayna Dışişleri Bakanı Çin'de: Rus tarafıyla müzakere yürütmeye hazırız

SONRAKİ HABER

Hayatını kaybeden 15 yaşındaki çocuk işçi toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa