24 Temmuz 2024 21:38

Evrensel'in 'Vergi arsızlığı' manşeti Meclis gündeminde | Başarır: Vergi vermeyen şirketin cirosu 70 milyon lira

Evrensel'in 'Vergi arsızlığı' manşeti Meclis’te tartışıldı. AKP’li Ök'ün ailesine ait şirketlerin vergi ödemediğini dile getiren CHP’li Barşarır: “Vergi vermeyen şirketin cirosu 70 milyon lira” dedi.

Ekran görüntüsü, TBMM TV yayınından alınmıştır.

Paylaş

TBMM Genel Kurul'unda bugün Vergi Kanunu görüşmeleri devam ediyor.

Gazetemiz Evrensel'in vergi paketinin ilk imzacısı AKP Denizli Milletvekili Nilgün Ök'ün kendi şirketinin ve eşinin üzerine kayıtlı şirketlerin son üç yılda vergi vermediğini gündeme getirmesi Genel Kurul’da tartışmaya yol açtı.

Gazetemiz Evrensel, 23 Temmuz'da manşetine taşıdığı haberinde, AKP’nin hazırladığı vergi paketinin ilk imzacısı AKP Milletvekili Nilgün Ök’ün eşinin üzerine kayıtlı şirket son beş, Ök’ün ağabeyiyle birlikte kurduğu şirket ise son üç yılda hiç vergi vermediğini ortaya koydu.

“BEYEFENDİLERİN ÖDEMEĞİ VERGİ 600 MİLYARA YAKIN”

Genel Kurul’da söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, vergi paketinin ilk imzacısı AKP Denizli Milletvekili Nilgün Ök’ün şirketlerinin kâr ettiği halde hiç vergi vermediğini söyledi. Barşarır konuşmasında şu ifadeleri kullandı;

“İki şirketin hiç vergi ödemediğini gördük. Eşinin ve abinin şirketi 2020 yılından buna yana toplamada 70 milyon lira ciro yapmış. Iğdır Milletvekiliniz Alağöz Holdingin sahibi Cantürk Alagöz o da çok varlıklı şirketleri gayet büyük, son 3 yılda hiç vergi vermemiş. Vergide adalet, daha etkin vergi toplamayla mücadele gibi sözlerle ilk imza olarak vergi kanununu bu Meclise komisyona sunuyorsa bu milletvekili ve bu kadar ciro yapıyorsa tek kuruş vergi vermiyorsa işte bu bir ayıptır, bunu konuşuruz. Ne diyor ‘daha etkin bir şekilde, daha adil bir şekilde fakirden az zenginden çok vergi alacağız’ diye konuşmalarına başlıyor ama hanımefendi ağabeyinin ve eşinin şirketlerinde bu kadar ciro yapmasına rağmen bir kuruş vergi ödemiyor. Diyecek ki ‘zarar ettik.’ Sadece AKP’ye yakın şirketlerde mi bu oluyor. İşte garantili kamu yatırımlarına bakmışız, bu yıl 160 milyar para ödeyeceğiz, bugüne kadar 1 trilyona yakın para ödenmiş, daha da ödeyeceğiz vatandaşın ödedikleri hariç, bu beyefendilerin de ödemeği vergi 600 milyara yakın ama vergide adaleti konuşuyoruz. Bu ülkede sağ cebi olarak sol cebini kapatıp vergi vermeyen bir grup var.”

Başarır’ın konuşması sonrası söz alan AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta ise Nilgün Ök’ün “Bizim bu şirketlerimizde bir zarar edildi, bir yatırım finansman bedeli olduğu için vergi çıkmadığı için vergi ödenmedi. Diğer şirketlerimde vergimi ödüyorum” sözlemlerini tekrarlayarak, vergi ödenmediği gerçeğini yalanladı.

“AKP’Lİ OLUP DA ŞİRKETİ OLUP TEK ZARAR EDEN BU”

Gündeme ilişkin Meclis’te basın toplantısı yapan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, vergi paketinin ilk imzacısı AKP Denizli Milletvekili Nilgün Ök’ün şirketlerinin kâr ettiği halde hiç vergi vermediğini belirterek, “‘Vergide adalet’ deyip ‘Fakirden az, zenginden çok vergi alacağım’ diyen bir milletvekili, şirketleri 70 milyon ciro yapmış, tek kuruş vergi ödememiş. Haram olsun” dedi.

Başarır, “Vergi Kanunu’nu görüşüyoruz ve bir vergi yasası Meclis’e sunuldu. İlk imza Denizli Milletvekili Nilgün Ök’ündü. Sonra bir baktık ki eşinin şirketi, kendisi yönetim kurulu üyesi. Abisinin şirketi, Doğa Plastik. Kendisi yönetim kurulu üyesi hala. Hiç vergi vermemiş. Peki ne kazanmış? Toplam, döviz hesabı olarak baktığımız zaman bugünkü değerinden paranın 70 milyon ciro yapmış dört buçuk yılda. Niye ödememiş? Zarar etmiş. AKP’li olup da şirketi olup tek zarar eden bu, türünün son örneği. Zarar falan etmemiş. Bunlar vergi vermez. Bunlar ihaleleri alır. Dünya bunların etrafında döner. ‘Vergide adalet’ deyip ‘Fakirden az, zenginden çok vergi alacağım’ diyen bir milletvekili, ilk imzayla Meclis’e vergi yasasını getiriyor. Bir bakıyoruz ki bugünkü kurdan şirketleri 70 milyon ciro yapmış, tek kuruş vergi ödememiş. ‘Ödeyemedim’ diyor. Niye ödemiyorsun? Bunlar vergi vermez. Almış olduğu işlerin vergisini bile vermekten aciz, utanmaz insanlar. Emekliye yaptığınız 2 bin 500 liralık zamla övünen, bunu biz yük olarak gören iktidarsınız, Plan Bütçe Komisyonun’daki milletvekiliniz, şirketlerinin vergisini vermemiş. Haram olsun” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yazar Ferit Edgü son yolculuğuna uğurlandı

SONRAKİ HABER

BM: Dünya genelinde her 11 kişiden 1'i açlıkla mücadele ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa