25 Temmuz 2024 04:20

Massive Attack’ten ‘gerçekler’ bombardımanı

Massive Attack'in İstanbul'da verdiği konserdeki sahnesinde, dev ekrana yansıyan ve gece boyunca durmadan ekranda dönen rakamlar, istatistikler, kelimeler ve cümleler gerçekleri haykırdı.

Fotoğraf: Erdem Adıgüzel

Paylaş

Şeyma AKCAN

Bristollü müzik grubu Massive Attack 23 Temmuz gecesi İstanbul’da eşsiz bir konser verdi. Konserden ziyade aslında kendi sözlerini hem müzikle hem video-art ile hem de duruşlarıyla bir performans sunarak söyledi. Grup üyeleri Daddy G (Grant Marshall) Filistin kefiyesiyle, Robert Del Naja ise kolunda “Filistin’e özgürlük” yazılı bantla sahneye çıktı.

Verdiği bütün konserlerde dünyada olup bitenlerle ilgili sözünü bir şekilde açık açık söyleyen, duruşunu gösteren grup geleneğini bozmadı. Sahnedeki dev ekrana yansıyan ve gece boyunca durmadan ekranda dönen rakamlar, istatistikler, kelimeler ve cümleler gerçekleri haykırdı. Ekrandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin onayladığı Gazze’de “Derhal ateşkes sağlanmasını ve tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını” bildiren karar yansıtıldı. Bunun yanı sıra Kovid-19, komplolar, çocuk istismar çetelerini yönetenler, geçmişten günümüze ana vatanlarından kovulan ve mültecilere dönüştürülen insanlar, yok edilen ağaçlar, Filistin istatistikleri, kişisel verilerin nasıl saklandığı ve kullanıldığı, tüm politikayı ve medyayı kontrol eden güçler, Elon Musk’ın bir makak maymununun beyninin her iki yanına Neuralink cihazının yerleştirilmesi gibi birçok küresel meseleler ve gündemlere ilişkin başlıklar yer aldı.

ABD’den İsrail’e (1946-2023 yılları arasında) yapılan para desteği rakamının, durmak bilmeyen bir sayaçla gösterilmesi dikkat çekti.

Konser alanında sahnede sunduğu performansın hem içeriği hem de biçimi grubu takip eden dinleyiciler açısından tatmin edici, yeni tanıyanlar açısından da alışılmadık bir deneyimdi. Eğlenmek, gündelik dertlerini konser süresince unutmak, dans etmek ve kimi zaman kendinden geçmek gibi bir konser pratiğine izin vermeyen Massive Attack, katılımcıları sürekli devam eden bir “gerçeklik” bombardımanına tuttu.

Sahte dekor ve lüks hayatlar yerine sokakta gerçek insanlarla ve gerçek insanları kamera karşısına alan yeni gerçekçi yönetmenleri, seyirciye film izlediğini ve ekrandakilerin gerçek olmadığını hatırlatan, Brecht’in dördüncü duvarını yıkan yönetmenleri anımsatan bir deneyimdi. Massive Attack kendisini dinleyen ve izleyen katılımcılara bir dakika bile “Rahat vermedi.” Kendi şarkıları çalarken arkada dönen görüntülerde İsrail’in Gazze’de yarattığı yıkım, gözlerini kapatıp müziğe eşlik etmeye izin vermedi. Grubun şarkıları dışında arada çalan yüksek tempolu şarkılar başlayınca dans etmeye kendini hazırlayan dinleyici şarkının en yükseldiği esnada yarıda kesilip milyarderlerin, burjuva devletlerin tüm güçleriyle dünyaya verdiği zararın sonuçlarıyla karşılaştılar.

‘MÜZİĞİMİZ SATILIK, İNSANLIĞIMIZ DEĞİL’

Filistin için sık sık sosyal medyada paylaşım yapan, ateşkes çağrısı yapan, destek mesajları ileten, kampanyalara katılan grup, İsrail’in Filistin işgaline tepki olarak 1999’da ‘İşgal bitene kadar İsrail’de konser vermeme’ kararı almıştı. Grup üyeleri en son mayısta İngiltere’nin Doğu Sussex kentindeki ‘The Great Escape Festivali’ne, sponsorlar arasında İsrail’de yatırımları bulunan Barclays bankası bulunduğu için katılmadı. Bu süreçte de yaptıkları açıklamada şu ifadeleri kullanmışlardı: “2024 yılında organizatörlerin ve festivallerin, sanatçılar olarak müziğimizin satılık olduğunu ama insanlığımızın ve değerlerimizin satılık olmadığını hâlâ anlamadığını düşünmek olağanüstü.”

ÖNCEKİ HABER

Uygarlığın göremediği insanların öyküsü | Yedi kapılı Teb şehrini kuran kim?

SONRAKİ HABER

Çiftçilerden buğday fiyatına tepki: Bir kilo buğdaya bir bardak çay içemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa