25 Temmuz 2024 03:17

ABD Kongresinde konuşan Netanyahu, 'sivillerin öldürülmediğini' savundu, ayakta alkışlandı

ABD Kongresinde konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, Refah'ta "hiç sivilin öldürülmediğini" iddia etti. Filistin'e destek verenleri “aptallar” ve “İran’ın maşaları” olarak nitelendirdi.

Fotoğraf: Bryan Dozier/AA

Paylaş

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Washington DC'de ABD Kongresinde konuşma yaptı. Netanyahu, konuşma öncesinde kongre üyelerini selamladı. Netanyahu, binlerce Filistinlinin öldürüldüğü Gazze'nin Refah kentindeki durum için, burada "hiç sivilin öldürülmediğini" iddia etti.

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Kongresi liderlerinin daveti üzerine Kongre'deki ortak oturumda yaklaşık 1 saat süren konuşma yaptı.

Washington DC'deki Kongre binasının dışında kendisini binlerce kişi protesto ederken konuşan Netanyahu, 9 aydır devam eden savaşta "komple bir zafer alacaklarını" söyledi.

Netanyahu konuşması sırasında bağırarak, "Biz sadece kendimizi korumuyoruz. Biz sizi de koruyoruz. Bizim düşmanlarımız sizin düşmanlarınız, bizim savaşımız sizin savaşınız ve zaferimiz de sizin zaferiniz olacak" dedi.

7 Ekim 2023'deki Hamas'ın saldırıları ABD'deki 1941 Pearl Harbor ve 2001 İkiz Kule saldırılarına benzediğini savunan Netanyahu, ABD Başkan Joe Biden'a Gazze saldırılarında İsrail'e verdiği destek ve "gururlu bir siyonist” olduğunu söylemesinden dolayı teşekkür etti.

Netanyahu, Birleşmiş Milletler, insan hakları grupları ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrail hükûmetinin savaş suçları işlediği yönündeki eleştirileri “tamamen saçmalık” olarak nitelendirerek reddetti. Gazze’de Filistin'e destek verenleri “aptallar” ve “İran’ın maşaları” olarak nitelendirdi.

Netanyahu, Gazze’de, sivillerin öldürülmesi ile ilgili açıklamaların "yalan" olduğunu öne sürerek, "Duyduğunuz tüm yalanlara rağmen Gazze, şehir savaşları tarihinde savaşmayan sivillerin savaşanların kayıplarına göre en düşük olduğu yerdir” iddiasında bulundu.

Netanyahu'nun, yaklaşık bir saat süren konuşması boyunca her cümlesinin sonunda ABD Kongresi üyeleri tarafından ayakta uzun uzun alkışlanması dikkat çekti.

Öte yandan aralarında eski Demokrat Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin de bulunduğu bir grup Demokrat Kongre üyesi, konuşmayı boykot etti.

Pelosi, konuşmadan sonra X'te (eski adıyla Twitter) yaptığı paylaşımda, "Netanyahu'nun Temsilciler Meclisi salonunda yaptığı konuşma, buraya davet edilen yabancı liderler arasında en kötüsüydü. Aileler esirleri eve getirecek bir ateşkes anlaşması istiyor. Umarız Başbakan zamanını bunu sağlamak için kullanır" yazdı.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da toplu taşımaya yüzde 13 zam

SONRAKİ HABER

Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde alkışlandığı gün, İsrail Gazze'de 60 noktayı vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa