25 Temmuz 2024 11:54

Erdoğan "Ödesinler" demişti, SGK belediyelerden alacakları için harekete geçti

Erdoğan'ın CHP'ye yönelik "Belediyeleriniz SGK'ye olan birikmiş borçlarını ödesin" açıklamasının ardından Bakan Vedat Işıkhan, SGK'nin 96 milyar liralık prim alacağı için harekete geçtiğini duyurdu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan | Fotoğraf: Doğukan Keskinkılıç/AA

Paylaş

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP'ye yönelik dün (24 Temmuz) yaptığı "Hazine ve Maliye Bakanlığımız belediyelerin borçlarının kaynağında tahsiline başlayacak" açıklamasının ardından SGK, belediyelerden 96 milyar liralık prim alacağı için harekete geçti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelere borç bildirimleri gönderildiğini belirtip, "SGK'ye olan prim borçlarının bir an önce tahsil edilmesi gerekiyor" dedi.

Bakan Işıkhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "31 Mart yerel seçimlerinden önce SGK'ye prim borçları biriken belediyelerin olduğuna dikkati çekmiş ve belediyelerin borçlarını ödemesi için bir çağrı yapmıştık. Bunu sözde bırakmadık, SGK aracılığıyla tüm borçlu belediyelere, herhangi bir parti farkı gözetmeksizin borç bildirimlerini gönderdik. Bazı belediyeler bu çağrılarımızı dikkate alıp borçlarını ödeme iradesi gösterdi. Buradan kendilerine teşekkür ediyorum. Ancak bunca uyarıya rağmen hâlâ harekete geçmemiş olan belediyelerin sayısı da ne yazık ki oldukça fazla" ifadelerini kullandı.

"BİR AN ÖNCE TAHSİL EDİLMESİ GEREKİYOR"

SGK'nin, kanunun öngördüğü şekilde alacaklarını tahsil etmesi gerektiğini söyleyen Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elbette bu bizim tercih ettiğimiz bir yol değil, ancak ilgili belediyelerin prim borçları artmış durumda ve her geçen gün de bu borçlar büyümekte. Bu noktada yapılması gereken neyse, usulüne uygun şekilde duruma müdahale edilmesi gerekiyor. SGK'ye olan prim borçlarının bir an önce tahsil edilmesi gerekiyor. Bugün itibarıyla belediyelerin prim borçları toplam 96 milyar liraya ulaşmış durumda ve bu borcun yüzde 80'i belediye şirketlerine aittir."

YAPILANDIRMA TEKLİFİ

"Belediye çalışanlarının emeğinin karşılığı ve gelecek yatırımları olan sigorta primlerinin ödenmeyerek bu paraların başka kalemlere aktarılması asla doğru bir yaklaşım değildir" ifadelerini kullanan Işıkhan, borçlu belediyelere yapılandırma teklifi de sundu. Işıkhan, "SGK'ye olan borçların yapılandırılması ve ödeme planlarının oluşturulması konusunda belediyelere her türlü desteği vermeye hazırız. Bu hususta arzumuz, tahsilat sürecini sorunsuz ve en kolay şekilde yönetmektir" dedi.

"CHP'Lİ BELEDİYELERİ CEZALANDIRMAK İSTİYORLAR"

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, tasarruf paketiyle birlikte CHP’li belediyelerin cezalandırılmak istendiğini söyledi. Ancak bunun aslında halkı cezalandırmak olduğunu belirten Zeybek, "Çünkü evde bakım hizmetinden kent lokantalarına, gıda bankalarından altyapı hizmetlerine, raylı sistem yatırımlarından emeklilere verilecek olan emekli ödeneklerine, öğrenci yurtlarından öğrenci burslarına kadar toplum bütününe ulaşan CHP’li belediyelerin yapacağı hizmetlerde bir eksilme olmaz. Sadece yeni yapacakları işlerin sayısında bir azalmaya yol açabilirler" dedi.

AKP'DEN YÜZLERCE MİLYON LİRALIK BORÇ KALDI

CHP'nin paylaştığı verilerde 15 büyükşehir belediyesinin borcu olduğu belirtilerek, son seçimde AKP'den devraldıkları belediyelerin borçlarına dikkat çekildi:

  • Bursa Büyükşehir Belediyesi: 670 milyon 252 bin 930 TL
  • Balıkesir Büyükşehir Belediyesi: 90 milyon 855 bin 852 TL
  • Denizli Büyükşehir Belediyesi: 28 milyon 726 bin 324 TL

SON 5 YILIN SGK BORÇLARI

Sayıştay'ın SGK raporlarında belediye ve bağlı kuruluşlarından toplam alacakları son 5 yılda şöyle oldu:

  • 2018: 3 milyar 975 milyon 776 bin TL
  • 2019: 7 milyar 712 milyon 831 bin TL
  • 2020: 12 milyar 828 milyon 373 bin TL
  • 2021: 19 milyar 188 milyon 90 bin TL
  • 2022: 38 milyar 669 milyon 506 bin 685 TL

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Partisinin dünkü grup toplantısında konuşan Erdoğan, AKP'nin kaybettiği belediyeler muhalefet partilerine borç yükü bırakmışken, CHP'li belediyelerin SGK'ye olan borçlarını tahsil edeceklerini söylemişti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e hitap eden Erdoğan, "Emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız talimat verin, belediyeleriniz Sosyal Güvenlik Kurumuna olan birikmiş borçlarını ödesinler. Şu anda belediyelerin borçlarıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığımız, kaynağında bu borçların tahsiline başlayacaktır. Öyle 25 kuruşa simit yok" ifadelerini kullanmıştı.

ÖZEL'DEN "MALİ DARBE" YANITI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise Erdoğan'a "Bunlar ucuz oyunlar, bu sefer mali darbe yapmaya çalışıyor. Şantajlarına teslim olmayız" cevabını vermişti.

Özel, “Birincisi Sayın Erdoğan hangi AK Partili belediye SGK’ya borcunu ödemiş söylesin. Ellerinden aldığımız belediyeler en az son 5 yıl boyunca hiç borç ödememişler. Onun SGK’ya ödemeyip kendisine kullandığı parayı bugün biz ödeyeceğiz AK Partililer için. Millet zaten bu zihniyetten yıldığı için 412 belediyeyi bize verdi. Böyle bir çifte standart olur mu​? Bu şu, belediyeleri hizmet yapamaz hale getirip, efendim 'CHP belediyesi bu' diye göstermeye çalışıyor. Bunlar ucuz oyunlar. Biz geliyoruz iktidara, gelmeyelim diye belediyelerimizin elini kolunu bağlamaya, yoksullaştırmaya, maaş ödeyemez hale getirmeye, çöp toplayamaz hale getirmeye çalışıyor. Vallahi Sayın Erdoğan şunu bilsin; kendi ellerimizle toplarız o çöpleri bütün CHP’liler, yine de onun bu oyunlarına, şantajlarına teslim olmayız” ifadelerini kullanmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir'de sokak hayvanları için eylem: Bilimsellikten uzak bu kanun teklifine asla onay vermiyoruz

SONRAKİ HABER

Barınma Hakkı Platformu: Barınma hakkımız için sesimizi yükseltelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa