25 Temmuz 2024 12:58 Güncelleme: 25 Temmuz 2024 14:43

İzBB kamu emekçileri: Demokrasi diyenler iş yerimize barikat dikiyor

İzBB'de çalışan kamu emekçileri, TİS talepleri için bir araya geldi. Belediye emekçileri içeri alınırken sendika yöneticileri özel güvenlik görevlileri tarafından içeri alınmadı.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Bahar Emreoğlu/EVRENSEL

Reklam

İzmir Büyükşehir Belediyesinde çalışan kamu emekçileri, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) talepleri için çalışma alanlarında bir araya geldi.

Kültürpark 1. Hol önünde buluşan belediye emekçileri günlerdir sürdürdükleri hol içinde yürüyüş eylemine devam etmek ve yeryüzü sofrası kurmak için içeri girmek istedi.

Belediye emekçileri içeri alınırken sendika yöneticileri özel güvenlik görevlileri tarafından içeri alınmadı.

Hol girişinde güvenlik görevlileri ve emekçiler arasında arbede yaşandı. Şube yöneticisi Cevdet Keleş, "Hukuksuz emre uymayın açın yolu, sendikal hakkımızı çiğniyorsunuz" dedi. Bu anti-demokratik uygulamayı kınıyoruz diyen Keleş "Yolu açın" dedi.

Güvenliklerin müdahalesi esnasında muhabirimiz Bahar Emreoğlu da darp edildi. Emekçileri dışarıya çıkarmaya çalışan güvenlikler tarafından darp edilen Emreoğlu’nun gözlüğü yamuldu.

Tartışmalar ve itişip kakışmaların ardından sendika yöneticileri içeri girdi. Yeryüzü sofrası kuruldu. "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.

"BELEDİYE EMEKÇİLERİNİN SORUNLARINI ÇÖZÜN"

Arbedenin ardından hollere giriş yapan emekçiler, 4 No’lu hole yürüdüler. Burada yeryüzü sofrası kurulurken, Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Cevdet Keleş açıklamalarda bulundu.

Dün gasbedilen haklarını almak için iş bıraktıklarını belirterek sözlerine başlayan Keleş, “CHP İzmir İl Başkanı ile görüştük. Sorunları ilettik. Ancak dün bir tornadan çıkmış gibi aynı kalıpta ifadelerle belediye emekçilerinin itibarını zedelemeye yönelik haberler çıktı. Belediyeye diyoruz ki oralara vereceğiniz parayı belediye emekçilerine ayırın. Belediye emekçilerinin sorunlarını çözün” ifadelerini kullandı.

"EMEKÇİLERİ OYALAMAYIN"

Cemil Tugay’ın önce yasal sınırı bahane ettiğini dile getiren Keleş, “Cemil Tugay’ın yeni başkan olmadığını Karşıyaka dönemini hatırlattık, yasal sınırın üzerinde sözleşme imzaladığını hatırlattık. Bunların hepsi bahane. 'Belediye Meclisinden yetki istiyorum' dedi. Belediye Meclisi bu yetkiyi verdi. Peki sonra ne oldu? ‘Ben artışı kabul ediyorum ancak CHP Genel Merkezi onay verirse’ dedi. Daha nereden onay alacaksınız, daha ne bekliyorsunuz? Biz oyalanmaktan bıktık, bizi oyalamayın. Belediye emekçilerine 2 yıl zam olmadan, bu parayla yaşayın diyorsunuz. İzmir emekçilerinin hakkını gasbetmekle neyi amaçlıyorsunuz? Ülkede olan şeyleri emekçiler yaratmadı. Bunları yaratanlar her şeyi sermayeye aktaran iktidardır. İktidar ve belediye yönetimi bunun faturasını bize ödetmeye çalışıyor” dedi.

"DEMOKRASİ DİYENLER İŞ YERİMİZE BARİKAT DİKİYOR"

Son olarak demokrasiden yana olduğunu ifade edenlerin bugün barikat diktiğini belirten Keleş, “İş yerimizde sendikal eylemimizi yapmamamız için önümüze barikat diktiler. 16 bin 750 lirayı kabul etmezseniz yasal sınıra düşüreceğiz diyorlar. Buna kimse cesaret edemez, bu hakları siz vermediniz belediye emekçileri kendi mücadeleleriyle kazandı. Bütün engelleri birliğimiz beraberliğimiz ve mücadelemizle aşacağız. Gasbedilen haklarımızı alana kadar, özgür demokratik toplu sözleşme alana kadar mücadelemize devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı. 

"EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİNİ TÜM-BEL SEN İLE DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

Emek Partisi İzmir İl Başkanı Elif Çuhadar, İzmir Büyük Şehir Belediyesi emekçilerinin yaşadığı saldırıya yönelik konuştu. Çuhadar, “Tüm-Bel-Sen sendikası; kamu emekçilerinin grevli ve toplu iş sözleşmeli sendikal hak mücadelesinde örgütlülüğü ile toplu iş sözleşmesi yaparak emekçilerin bu onurlu mücadelesinde ön açıcı olmuştur. Tüm-Bel-Sen, İzmir Büyükşehir belediyesi ile Yürüttüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde mücadele ile kazandıkları haklarını kaybetmemek, kamu emekçilerinin TİS hakkının yok sayılmasına karşı haklı bir süreci yürütmektedir” diye konuştu.

Çuhadar, kamu emekçilerinin kazanılmış haklarına yönelik bu saldırıya karşı İzmir emek demokrasi güçlerini Tüm-Bel-Sen ile dayanışmaya çağırdı. “Yerel hizmetleri yürüten emekçilere yönelik şiddete varan saldırıları kınıyoruz. İşveren konumundaki Büyükşehir belediye başkanı Cemil Tugay sorumluluğu üzerinden atamaz” ifadelerini kullanan Çuhadar son olarak “Derhal toplu iş sözleşmesi görüşmelerine dönmeli ve kazanılmış haklara yönelik tutumundan vazgeçmelidir” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam