TGC 2024 Basın Özgürlüğü Ödülleri sahiplerini buldu
TGC'nin basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla verdiği Basın Özgürlüğü Ödülleri sahipleri; gazeteci Timur Soykan ve deprem bölgesindeki gazeteciler oldu.
Logo: TGC
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1989 yılından bu yana verdiği Basın Özgürlüğü Ödülleri törenle sahiplerini buldu. Tören, Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü olan 24 Temmuz 2024 Çarşamba günü saat 13.30'da TGC Burhan Felek Konferans Salonu'nda düzenlendi. Törende kişi dalında gazeteci Timur Soykan, kurum dalında ise Deprem Bölgesi'ndeki gazeteciler adına TGC Temsilcileri ve Basın Meslek Örgütleri Basın Özgürlüğü Ödülü'nü aldı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Yaşadığımız topraklarda gazeteciliğin geçirdiği zor zamanlar hiç bitmiyor. Bu yıl da 24 Temmuz Basın Özgürlüğü Günü'nü ağır sorunlarla karşılıyoruz. Basın özgürlüğü, çağdaş demokrasilerin olmazsa olmazıdır. Kamuoyunun gerçekleri öğrenme, doğru haber alma hakkı olarak belirlenen basın özgürlüğünün önündeki engeller bu ülkede yaşayan her yurttaşı olumsuz etkiliyor. Sansür, oto sansür, haberlere erişimin engellenmesi, yayın durdurma, ağır para cezaları, resmi ilan kesintileri, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki önemli engeller olmaya devam ediyor. Basın emekçilerine yönelik psikolojik ve fiziksel şiddet, hedef gösterme eylemleri maalesef her gün biraz daha artıyor. Basın Özgürlüğü Anayasamız gereğince resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini kapsıyor. Bu yüzden ülkedeki tüm partilerin, kamu ve özel kurumların basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygı göstermesi büyük önem taşıyor.
Biliyorsunuz dünyanın her yerinde gazeteciler çok zor koşullarda görev yapıyor. Gazze'deki Filistin hükümetinin medya ofisinin yaptığı açıklamaya göre İsrail saldırılarında ölen gazeteci sayısı 163'e ulaştı. İsrail'in bir insanlık suçu olan Filistin halkına, sağlık çalışanlarına yönelik saldırısını kınıyoruz, bir an önce savaşın bitmesini umut ediyoruz. Törenimize katıldığınız için Yönetim Kurulumuz adına teşekkürlerimi sunuyorum."
TGC Başkanı Vahap Munyar'ın konuşmasının ardından ödüllerin verilmesine geçildi.
Törenin sunuculuğunu yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, ödüllerin veriliş süreciyle ilgili şunları söyledi:
"24 Temmuz bizim için çok önemli bir gün. Türkiye basın özgürlüğü tarihinin en ağır sürecini yaşıyor. Gazeteciler, işsizlik, sansür, oto sansür, haksız gözaltı ve tutukluluk tehdidi altında mesleklerini yapmaya çalışıyorlar. Ülkemiz basının özgür olmadığı ülkeler sıralamasında ilk sıralarda yer alıyor. Meslektaşlarımız iktidar ve ortakları tarafından sürekli tehdit ediliyor, fişleniyor, hedef gösteriliyor. Başta Sinan Ateş olmak üzere tüm siyasi cinayetlerle ilgili davalarda gazetecilerin haber yapması engellenmeye çalışılıyor. Araştırmacı gazeteciliğin önü kesiliyor. Demokrasi açısından da bir ayıp olan basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yönelik ihlalleri görünür kılmak, sorunlara dikkat çekmek amacıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 1989 yılından bu yana Basın Özgürlüğü Ödülleri veriyor."
SOYKAN: HABERLERİMİZİ HALKA ULAŞTIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Kişi dalında ödül alan gazeteci Timur Soykan, plaketini Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar'dan aldı. Timur Soykan ödül alırken yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Bu ödüle layık görülmek benim için çok büyük bir onur. Jüri üyelerine ve TGC Yönetim Kurulu'na teşekkür ederim. Her gün karakoldayız, her gün ifadeye gidiyoruz. Artık polislerle ahbap-çavuş olduk. Bir ay içerisinde yaşadıklarımızı söyleyeyim: Bir Yeni Zelanda uyuşturucu baronu benden şikâyetçi olmuştu. Onun için ifade vermeye gittim. Kamu bankası Halkbank, mafyaya 400- 550 milyon kredi vermiş. Onun haberini yapmıştı. Onunla ilgili gittik, ifade verdik. Yaptığımız haberlerin hepsi belgeli. Eskiden belge olduğunda dava açmıyorlardı. Artık yargı da kontrolden çıkmış. Belgeli haberleri de dava ediyorlar. Biz ifademizi verir, duruşmalara da çıkarız. Adliyeler ikinci evimiz oldu. Asıl mesele halkın gerçeklere ulaşması önündeki engeller. Bu ödülü, bu uğurda mücadele eden meslek grubu adına alıyorum. Ne kadar tehdit ederlerse etsinler, tutuklasalar, öldürseler bile mesleğimizin ustalarının gösterdiği gibi yazmaya, haberlerimizi halka ulaştırmaya devam ediyoruz. TGC her zaman yanımızda, kendimizi mücadelede yalnız hissetmiyoruz."
DEPREM BÖLGESİNDEKİ GAZETECİLER
Deprem Bölgesindeki gazeteciler, "6 Şubat Deprem Felaketinde ailelerini, yakınlarını, çalışma arkadaşlarını, evlerini ve iş yerlerini kaybeden gazeteciler, yaşadıkları yerlerdeki sorunları gündeme taşıdıkları için uğradıkları ağır baskılara rağmen, olağanüstü fedakârlıkla, çok zor şartlarda görev yapmaya devam ettikleri için" kurum dalında ödüle değer görüldü. Deprem Bölgesindeki Gazeteciler adına ödül, TGC il temsilcileri ile meslek örgütlerine verildi. (MEDYA SERVİSİ)