25 Temmuz 2024 14:00

Çanakkale'deki 36 jeotermal alanın ihalesinde sadece bir alana talip çıktı: "Mücadelenin başarısı"

Çanakkale genelinde ihaleye çıkarılan 36 jeotermal sahasının ihalesinde sadece bir alana talipli çıktı. Yaşam savunucuları bunun mücadelenin başarısı olduğunu vurguladı.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Özer AKDEMİR 

Çanakkale genelinde ihaleye çıkarılan 36 jeotermal sahasının ihalesinde sadece bir alana talipli çıktı. Çanakkalelilerin ihalenin iptali için yüzlerce imza eşliğinde yaptıkları çağrıya rağmen dün gerçekleştirilen ihalede sadece bir alana alıcı çıkmasını Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği mücadelenin bir başarısı olarak değerlendirdi. 

36 ALANDAN SADECE BİRİ İÇİN TEKLİF VERİLDİ 

İhale öncesi çoğunluğu CHP'li üyelerde olan İl Özel İdaresi'ne ihalenin iptali çağrısına rağmen ihale gerçekleştirildi. İhalelere yönelik tepkilerin ardından gerçekleştirilen ihalede hem dosya alan hem de teklif veren firma sayısı beklenenden çok daha az oldu. İhale tarihine kadar 36 jeotermal alanından sadece 12'si için dosya satın alınmışken 24 Temmuz tarihinde yapılan ihalede ise yalnızca bir alan için alıcı çıktı. Ezine İlçesi Bahçeli köyündeki alan için verilen teklif sonrası alan kiraya verildi. Bu alanda çıkarılacak olan jeotermal kaynağın enerji için değil tarım alanında, serada ısıtma amacıyla kullanılacağı ileri sürülüyor. 

İL GENEL MECLİSİ ÜYELERİ KAMU YARARINI GÖZETMELİ

Konuya dair açıklama yapan Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği başkanı Süheyla Doğan "Dernek olarak ihale edilen alanın ÇED süreçlerinin takipçisi olacağız. İhale edilemeyen 35 alanın daha sonra yeniden ihaleye açılmaması için hem İl Genel Meclisi, hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nezdinde girişimlerimizi sürdüreceğiz. Bu süreçte, muhtarlar ve Belediye başkanlarının bölgeleri ile ilgili bu tür ihalelerden haberdar olmadığı görüldü. İl Genel Meclisi üyelerinin de kamu yararı olmayan bu tür ihaleler için karar alma süreçlerinde daha dikkatli ve sorumlu olma ve kamuoyunu, STK'ları, yerel yöneticileri bilgilendirme yükümlülüğü vardır. Bizler bölgede daha fazla JES istemiyoruz. Bölgemizin Aydın, Manisa gibi olmasını istemiyoruz." dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

BES Ankara Şubeleri: Kamu emekçisinin dayanacak gücü kalmadı

SONRAKİ HABER

Gece yarısından itibaren İstanbul, Kocaeli ve Sakarya'da kuvvetli yerel yağış bekleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa