26 Temmuz 2024 04:20

‘50 kuşağı hayatı değiştirmek, dönüştürmek istiyordu’

Ferit Edgü’nün cenazesi Aşiyan Mezarlığına defnedildi. Şair Mustafa Köz, 50 kuşağı ve Edgü için, "Hayatı değiştirmek ve dönüştürmek istiyorlardı" dedi.

Ferit Edgü’nün cenazesi Aşiyan Mezarlığına defnedildi. | Fotoğraf: Şeyma Akcan/Evrensel

Paylaş

Şeyma AKCAN

Yazar Ferit Edgü, Teşvikiye Camii’nden kaldırılan cenazenin ardından son yolcuğuna uğurlandı. Törende Ferit Edgü’nün eşi Filiz Bil Edgü, oğlu Yunus Edgü ve kızı Esma Edgü taziyeleri kabul etti. Ferit Edgü’nün cenazesi Aşiyan Mezarlığına defnedildi.

Cenazeye Edgü’nün ailesinin ve dostlarının yanı sıra aralarında TYS Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, TYS 2. Başkanı Şair Mustafa Köz, Yazar Hürriyet Yaşar, Everest Yayınları Yayın Yönetmeni Saadet Özen, Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan ve CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp’in de bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Mustafa Köz, Saadet Özen ve Hürriyet Yaşar, gazetemize Edgü ve ‘50 kuşağına dair görüş verdi.

‘YENİLEŞME HAREKETİ BAŞLATTILAR’

Mustafa Köz, ‘50 kuşağı ve Edgü’ye dair “50 kuşağı dediğimiz edebiyat ve hayat kuşağı, bir vefa kuşağıydı. Hem edebiyatta yenileşme hareketi başlattılar hem de hayata başka türlü bakmanın yolları olduğunu söylediler. Edgü de hayatın ve edebiyatın bütün damarlarını yokladı. Sadece bir romancı ve öykücü değildi, edebiyatı bütünlüklü olarak görmesi ‘50 kuşağına özgü bir tavırdı. Çünkü hayatı değiştirmek ve dönüştürmek istiyorlardı. Hep Hakkâri’de Bir Mevsim konuşulur ama külliyatına bakmak lazım” ifadelerini kullandı.

Yazar Hürriyet Yaşar, “Ferit Edgü ilk yapıtından son yapıtına kadar güzel olmayan hiçbir şey üretmedi” dedi.

‘NEZAKETİYLE, TAKDİRİYLE HATIRLAYACAĞIM’

Saadet Özen ise “Çok büyük tarz arayışlarının, yaratıcılık patlamasının cisimleştiği bir kuşağın son temsilcilerinden birini kaybetmiş olduk. Yeknesak değil, çok çeşitli üsluplar var ‘50 kuşağında. Edgü de kendine has bir yol açmıştır. Liseden itibaren birlikte, özgünlüklerini de kaybetmeden… Onların gücü bugünden hissedilen bir güç. İleride bir dönüm noktası olarak da anılacaklarını düşünüyorum. Nezaketiyle, takdiriyle ayrı bir yerde hatırlayacağım onu” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

DEM Parti ve DEVA Partisi milletvekilleri Dışişleri Komisyon toplantısından çıkarıldı

SONRAKİ HABER

Gazze'de can kaybı 39 bin 175'e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa